Nazomeren met bier

Nazomeren en geiten zoeken op Oktoberfeest

Het eerstkomende evenement waarbij u de lederhosen uit de kast mag halen vindt lekker dichtbij plaats. Namelijk in Limburg, Genhout, gemeente Beek. U kunt van alles denken en zeggen over dat stukje buitenland in Nederland, maar ze zijn toch mooi op tijd met het Oktoberfeest. En dan ook nog op een perfect passende locatie. Het Oktoberfeest wordt namelijk gevierd in de Boereschuur. Misschien het perfecte uitje voor een mooi nazomerweekend?

De geit is los

En dat deze Limburgers toch eigenlijk in sowieso in hun hart meer Duits zijn dan Nederlands bewijst het Limburgs, de taal die wij Nederlanders absoluut niet kunnen verstaan. Hoort u dan ook straks in Beek iemand roepen : “ ‘t Geit loos”, denk dan niet dat de bok van de buren ontsnapt is.

Op de tafels en de stoelen

Met ‘t  Geit loos bedoelen ze dat er flink gedronken mag worden. Net als het Duitse “Jetzt geh’s los” is dit het sein waarmee het bierdrinkfestijn (niet te verwarren met “o’zapft”, waarna het eerste officiële Okktoberfeestbiertje in Munchen getapt mag worden) kanbeginnen. Zit u in de kroeg of op het terras kan” ’t Geit Loos”, ook nog wel betekenen dat er hommels uitbreekt.

Feest zoals feest bedoeld is

Want als de drank in de man is, is het verstand in de kan, nietwaar. Toch is ’t Boerebloasfestijn vooral een feest, zoals een feest hoort te zijn. Lekker eten, lekker drinken en veel muziek.  Het geestrijke vocht zorgt ervoor dat de beentjes los komen en wat in München niet meer mag, kan wel in Limburg: op de tafels staan. “Auf die Stüle, auf die Bänke, es geht wieder richtig loss!”

Boerebloasfestijn of Oktoberfeest

Bij een traditioneel bierfeest hoort traditionele kleding en muziek. De dresscode van dit Boerebloasfestijn in de Boereschuur in Genhout is dan ook Dirndl en lederhosen. De boerebloaskapel “Wir sind Spitze” zorgt voor de nodige hoempapa. De kapel is gespecialiseerd in Egerländermusiek, de traditionele muziek van de bergen van Tsjechië. Maar dat dondert niet, het klinkt even zo goed geweldig Duits. En anders zorgt het zangduo (Annie en Rens) wel voor de nodige sfeer.

Lederhosen kapot?

Mocht u erachter komen dat uw lederhosen niet meer past of dat er een steekje aan los is, dan is het misschien tijd om een nieuwe aan te schaffen. Schroom dan niet om eens eindelijk een echte lederhosen te kopen. Er is al genoeg namaak op deze aardbol.

Waar u op moet letten bij aanschaf

Een echte lederhosen moet:

  • van suède of leer zijn
  • liefst gevoerd zijn, dat draagt toch wat frisser
  • bretels hebben die met knopen aan de broek vast zitten
  • een voorklep hebben, ook met knopen, in plaats van rits of gulp
  • zakken, voor de portemonnee en telefoon
  • verstelbare tailleband met leren veter
  • versierd zijn met gekleurde, herkenbare borduursels, liefst iets van blaadjes, wild of geweien

Wil je trouwens weten waar je allemaal nog meer op moeten letten, zie dan deze blog

Koopt u een echte lederhosen, dan kunt u vanaf dan voorlopig even zorgenloos genieten.  Want er zijn nog veel meer bierfeesten dan alleen het Oktoberfeest in München. Kijk voor alle oktoberfeesten 2018 op onze oktoberfeest agenda.

NB: 20 oktober ook Oktoberfeest in Woerden, twee dagen lang.

https://youtu.be/CE_vtxn3PFw