Wil jij weten waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste lederhosen?

We krijgen veel vragen van mensen die willen weten waar ze op moeten letten als ze naar een oktoberfest gaan, bijvoorbeeld in München. Het laatste dat ze willen is uitgelachen worden omdat ze een niet originele lederhosen dragen. Daarom hebben wij een handige gids gemaakt waar je tips vindt waar je op moet letten bij de aanschaf. Je kunt gratis onze handige gidsje downloaden. Hierin staan een aantal praktische tips.

  • Uitleg van verschillende soorten leer
  • Korte of Lange lederhosen
  • Pasvorm van een lederhosen
  • Wanneer draag je een lederhosen
  • Onderhoud van een lederhosen
  • En nog een aantal onderwerpen

Gratis een ebook ontvangen per mail? Handig om door te sturen naar je vriend, collega of familie. Vul hieronder je gegevens dan in.

*uiteraard verspreiden we je gegevens niet!

Geschiedenis van de lederhosen

De lederhose, het woord zegt het al, is een leren broek die is ontstaan uit de tradities in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol. Voor ons oogt de lederhose misschien als ouderwets, maar in sommige streken wordt deze kleding nog dagelijks gedragen. Hier is het helemaal niet ouderwets, maar sluit het aan bij de identiteit van die streken.

De lederhose werd vroeger door de laagste rang van de bevolking gedragen en dankzij de adel wordt deze broek nog steeds gedragen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de hogere klassen deze ook gingen dragen. De lederhose draagt een hele geschiedenis met zich mee en wordt gedragen op feesten zoals Oktoberfest in München en carnaval. Lederhosen zijn er in verschillende modellen, materialen en maten. In deze blog geven we je informatie waar je op kunt letten bij het kopen van lederhosen.

Modellen

Er zijn in totaal drie modellen van lederhosen. Er is een kort model, deze eindigt net boven de knie. Het tweede model is de Kniebund, deze gaat net over de knie. Deze twee modellen worden het vaakst gedragen en zie je dus vooral ook op Oktoberfest. En dan is er ook nog het derde, lange model.

Materialen

Bij het uitzoeken van je lederhosen kan je ook kiezen voor verschillende materialen. De lederhosen zijn namelijk beschikbaar in verschillende leersoorten: Hirsch (hert lederhosen), Rundleer lederhosen en geitenleer lederhosen. De lederhose van rundleer kosten vanaf 80 euro, maar dan heb je ook een echte lederen broek die lang mee gaat. Daar zit dan weer een onderscheid tussen suede leer en dikker tradiotneel leer in. De lederhosen van geitenleer zijn vaak iets duurder en beginnen vanaf 200 Euro. Deze zijn dan ook iets soepeler en comfortabeler. Dan is er nog het summum op het gebied van lederhosen: de lederhose van hertenleer. Deze worden met de hand gemaakt en zijn uniek qua draagcomfort en afwerking. Het ligt er maar aan wat je wilt, maar bij deze drie materialen heb je een echte lederen broek waar je trots op mag zijn.

Pasvorm van lederhosen

Al onze lederhosen zijn gemaakt van 100% leer en hebben de volgende pasvorm (ze vallen normaal uit) Hou rekening mee dat je de nodige speling houdt voor de liters bier die erin gaan ;). Geintje natuurlijk maar hou wel enigzins rekening mee dat je niet te strak opmeet:

Lederhosenwinkel pasvorm

 

Onderhoud

Onderhoud lederhosen

Je hebt eenmaal een lederhosen gekocht dan wil je dat deze ook lang mooi blijft. Zo vaak zul je ‘m immers niet gaan dragen verwachten wij. Onderhoud is vrij eenvoudig: bij lederhosen van suede runderleer, geitenleer of hertenleer zorg je ervoor dat je deze regelmatig inspuit met een reguliere (kleurloze) suedespray. Voor een gladde, ook wel vetlederen, lederhose is dat anders: deze vet je in voordat en nadat je naar een Oktoberfest (of willekeurig ander feest) bent geweest met een reguliere ledervet. De lederhose zal dan een authentieke en steeds betere pasvorm krijgen. In beide gevallen geldt dat goed onderhoud goud waard is!

Lees hier onze volledige blog over het onderhoud van je lederhosen


Waar koop ik mijn lederhosen?

De lederhosen in ons assortiment zijn gemaakt van 100% leer. Ze zijn mooi afgewerkt met stiksels en uiteraard met bretels. De bretels en de lederhosen zijn in te stellen zodat de pasvorm goed is. Ook kan je er passende overhemden bij scoren en schoenen om het helemaal af te maken. Er zijn online meerdere webshops die lederhosen verkopen en ons advies is om goed op te letten wat je precies koopt. Kijk vooral ook naar het materiaal en niet alleen naar de prijs, want uiteindelijk wil je dat jouw lederhosen lang mee gaat en komt vooral kwaliteit hierbij kijken.