Schnapps

Het Okktoberfest en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch kun je tijdens het Oktoberfest ook andere typisch Duitse alcoholische specialiteiten uitproberen, zoals schnapps.  Het drinken van schnapps hoort bij de Duitse en de Oostenrijkse cultuur. Je krijgt bijna overal waar je komt deze kleine alcoholische versnapering aangeboden. En schnapps zijn niet zomaar shotjes met wat chemische kleur-, geur- en smaakstoffen, want schnapps kennen een rijke traditie en worden gemaakt van echte vruchten en kruiden. Wil je weten wat je zoal aan schnaps kunt proberen als je met Oktoberfest in Duitsland bent, dan vind je hieronder de 10 populairste schnapps. 

1. Obstwasser

Obstwasser is de meest bekende schnapps en betekent letterlijk ‘fruitwater’. Obstwasser een zoete brandewijn die is gemaakt van appels en peren, maar vaak wordt in Duitsland de term Obstwasser gebruikt voor alle schnapps die gemaakt worden van fruit. Komt bij jou Oktoberfest bier - wat wij ons niet kunnen voorstellen - de neusgaten uit? Probeer dan eens deze populaire schnapp.

2. Himbeergeist

Himbeergeist is frambozen infusie. Deze alcoholische drank wordt gemaakt door verse frambozenvruchten een tijdje in een alcohol met een neutrale smaak te laten liggen. De smaak en de kleur trekt tijdens het ‘infuseren’ helemaal in de alcohol en geeft het drankje zijn typerende kleur en smaak.  

3. Kirschwasser

Kirschwasser wordt soms eenvoudigweg afgekort tot ‘Kirsch’. Deze bekende alcoholische drank wordt gemaakt door gefermenteerde Morello kersen te destilleren. De Morello kers is een zure kers die zijn typerende smaak afgeeft aan dit bekende Duitse drankje. 

4. Kräuterlikör

Kräuterlikör vertaalt letterlijk naar kruidenlikeur. Alhoewel het officieel geen schnapps is omdat het niet van vruchten maar van kruiden is gemaakt, kom je het drankje met enige regelmaat tegen.

5. Marillenschnaps

Marillenschnaps is een abrikozenbrandewijn die traditioneel in Oostenrijk wordt gemaakt. Deze Oostenrijkse specialiteit kom je ook veel tegen als je in Duitsland bent.

6. Schlehengeist

Schlehengeist is een bijzondere fruitbrandewijn die wordt gedistilleerd uit gefermenteerde sleedoorn bessen. Deze kleine soort pruimen zijn niet zo lekker om te eten, maar je kunt er een overheerlijke fruitbrandewijn van maken. 

7. Williamsbirn

Williamsbirne is een lekkere fruitbrandewijn die gemaakt wordt van Williams-peren. Dit is een van de schnapps die zorgen voor een verfrissende smaak.

8. Zwetschgenwasser

Zwetschgenwasser is een hele bekende Duitse fruitbrandewijn die wordt gemaakt van pruimen uit de regio Untermain die laat in het seizoen worden geoogst voor hun typerende zoete smaak.

9. Heidelbeer Schnapps

Heidelbeer Schnapps is een zoet drankje met een pittige nasmaak wat wordt gemaakt van bosbessen. Heidelbeer Schnaps wordt vooral in de wintermaanden gedronken, dus dit drankje komt je vaak tegen bij de après-ski. 

10. Haselnuss Schnaps

Hazelnoten vallen misschien niet echt te categoriseren onder fruit, maar in dit rijtje mag de Haselnuss Schnaps niet ontbreken. Haselnuss Schnaps is een destillaat van geroosterde hazelnoten en het drankje is ook zeer populair in Oostenrijk.