Oktoberfest Bier

Alles wat je moet weten over Oktoberfest bier

Jaarlijks wordt er tijdens het Oktoberfest in München ongeveer acht miljoen liter bier gedronken. Dit speciale bier wordt gedronken uit enorme pullen. Al het Oktoberfest bier wordt gebrouwen door brouwerijen in München. Wil je alles weten over Oktoberfest bier? Lees dan verder voor de leukste weetjes!

Welke Oktoberfest bieren zijn er?

In München worden er zes verschillende Oktoberfest bieren geschonken: Hofbräu, Paulaner, Hacker Pschorr, Spaten-Franziskanerbräu, Löwenbrau en Augustiner. Deze worden gebrouwen door lokale brouwerijen in München. Dit is dan ook de reden waarom het bier speciaal Oktoberfestbier genoemd mag worden.

Wat is de prijs van een biertje op het Oktoberfest?

Bier wordt tijdens het Oktoberfest traditioneel gedronken uit een zogenaamde Maβ. Een Mass is een literpul. Tijdens het grootste bierfeest ter wereld betaal je voor een “biertje” ongeveer twaalf euro.

Hoe smaakt Oktoberfestbier?

Het speciaal gebouwen Oktoberfestbier smaakt licht bitter en kruidig. Niet voor niets valt dit bier in de smaak bij zowel mannen als vrouwen. Dit speciale bier staat bekend als helder en aangenaam festivalbier.

Welke termen zijn er voor Oktoberfest bier?

Als er wordt gesproken over Oktoberfest bier, dan worden vaak de termen Oktoberfest bier, festbier en Märzen door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil en wat betekenen deze termen? Märzen is een donker bier dat vroeger werd geschonken op het Oktoberfest. Vanaf het jaar 1990 werd Märzen dat vol van smaak was vervangen door Festbier met een gouden kleur. Het bier dat tegenwoordig wordt geschonken op het Oktoberfest is de Wiesn.

Geschiedenis van Oktoberfest bier

Vroeger was het volgens de Beierse brouwwet alleen toegestaan om bier te brouwen tussen 29 september en 23 april. Dit vanwege het vuur gevaar dat in de zomermaanden ontstaat door het sudderen van het bier. Voor gisting heeft bier een temperatuur nodig van 4 tot 6 graden Celsius.

In het jaar 1810 werd voor het eerst Oktoberfestbier geschonken, namelijk Märzen-bier. Dit bier werd bewust sterker gebrouwen om het bier langer houdbaar te houden, zodat het bier ook in de zomertijd gedronken kon worden.

Doordat in 1876 de koeling werd uitgevonden kon er ook in de zomermaanden gebrouwen worden. Tegenwoordig wordt het Oktoberfestbier nog altijd volgens het Reinheitsgebot gebouwen. Dit betekent dat het bier altijd vers en speciaal voor het Oktoberfest is gebouwen.