Lederhosen vieze gewoonten

Oktoberfest is een fantastisch feest dat uit Duitsland is overgewaaid en dat, uiteraard, in oktober wordt gegeven. Misschien vraag je je af of een Oktoberfest ook iets voor hier in Nederland is? Het is immers een feest met gezellige volksmuziek waarbij iedereen gekleed gaat in lederhosen en dirndls.

Reden 1:  carnaval als voorbeeld

Van een goed feest houden we allemaal. Toegegeven, niet iedereen is van het carnavallen, maar er zijn er meer die er dol op zijn dan die er niet van houden. Bovendien is het na al die opeenvolgende lockdowns wel weer eens tijd voor een gezellig feestje.

Reden 2: verkleden zit in ons bloed

Het zal je niet verbazen, maar als er een reden om te verkleden is, dan zijn we daar vaak als de kippen bij. Dan hebben we het niet alleen over carnaval. Als het Nederlands elftal speelt, staan we er ook. Een ander buitenlands verkleedfeest – Halloween – wordt ook populairder.

Reden 3: het kan ook buiten Oktober om

Waarom niet een Oktoberfest in hartje zomer of begin lente? Het is jouw feestje. Ja, de naam zou niet meer kloppen, maar is dat nu zo’n groot probleem? Lol hebben kan altijd.

Reden 4: Duitsers zijn feestbeesten

Duitse feesten vallen meestal erg in de smaak. Dus een van oorsprong Duits feest vieren? Dat is zo’n gek idee nog niet. Oktoberfest muziek is leuk en er is gezelligheid genoeg voor zowel jong als oud.

Reden 5:  het enige dat je nodig hebt is genoeg ruimte

Als je genoeg ruimte hebt: een open zaal, een gemeenschapshuis of het café bij jou in de buurt (plus bier natuurlijk), dan komt het eigenlijk wel goed. Er valt genoeg te verdienen voor de eigenaar.

Reden 6: het blijft niet bij één drankje

Tijdens Oktoberfest zal er flink geconsumeerd worden. Er gaat hoe dan ook veel gedronken worden, dus qua gezelligheid zit het wel goed. Uiteraard mag écht Oktoberfest bier niet ontbreken op het feestje.

Reden 7: ontdek de Duitse tradities

Leuk aan Oktoberfest is dat je het feestje op z’n Duits kunt vieren (in een typische Dirndl of lederhosen outfit). Er wordt op een andere manier gezongen en op een andere manier gedanst.

Reden 8: genoeg artiesten te vinden

Er zijn verrassend veel artiesten te vinden die traditionele Duitse muziek kunnen en willen maken. Denk maar aan speciale Oktoberfestbands, Tiroler Blaaskapellen, Schlagerzangers en zelfs DJ’s.

Reden 9: alle feestbeesten zijn gelijk

Tijdens carnaval zijn alle mensen gelijk, maar tijdens Oktoberfest nog meer: iedereen is immers gelijk gekleed. Alle mensen zijn precies hetzelfde uitgedost en eten en drinken ook hetzelfde.

Reden 10: je kunt uitgebreid decoreren

Het begint bij de kostuums, maar verder kun je ook de tafels en stoelen flink onder handen nemen. Pak uit met ouderwetse lampen, kransen, belletjes, hout en natuurlijk een heleboel lederhosen.