Oktoberfestwinkel

Jaarlijks vindt het grootste bierfestival ter wereld plaats in München: het Oktoberfest. Drie weken lang komen feestgangers van over de hele wereld naar onze oosterburen om dit unieke feest mee te maken. Je wist waarschijnlijk al dat het oktoberfest vooral draait om bier drinken, maar was je al op de hoogte van onderstaande leuke weetjes? Waarschijnlijk niet, dus lees snel verder!

1. Het oktoberfest begint in september

De naam “Oktoberfeest” is nogal misleidend. Het festival vindt namelijk voor het grootste deel plaats in de maand september. De eerste edities van het Oktoberfest vonden plaats in de eerste week van oktober. Met de jaren is het evenement verlengd. Op een gegeven moment heeft men besloten om de startdatum te wijzigen in september, zodat het weer warmer en aangenamer is.

2. Slechts 24 keer ging het Oktoberfest niet door

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810. In de ruim 200 jaar erna werd het Oktoberfest slechts 24 keer geannuleerd. Dit is vooral te wijten aan de oorlog en epidemieën. Zo werd onlangs het Oktoberfest in 020 en 2021 geannuleerd wegens Corona.

3. Locals noemen het “Wiesn”

Wil jij tijdens het Oktoberfest bezoeken overkomen als een local? Noem het festival “Wiesn”. Het Oktoberfest wordt namelijk door de lokale bevolking zo genoemd. Deze benaming verwijst naar de Theresienwiese: de plek waar het jaarlijks plaatsvindt. Overigens is deze plek vernoemd naar Therese, de prinses die daar ooit trouwde in 1810.

4. Alle bieren worden gebrouwen in München

Al het bier dat op het Oktoberfest wordt geserveerd wordt binnen de stadsgrenzen van München gebrouwen. Oktoberfest bieren worden beschouwd als een van de lekkerste ter wereld. Niet voor niets wordt er enkel bier geschonken in bierpullen van één liter!

5. Meer dan 120.000 zitplaatsen

Op het Oktoberfest zijn maarliefst 14 grote biertenten die goed zijn voor in totaal ongeveer 120.000 zitplaatsen. Hoewel de meeste banken tijdens het festival gebruikt worden om op te dansen.

6. Circa 8 miljoen liter bier per jaar

Jaarlijks wordt er op het Oktoberfest in München circa 7 á 8 miljoen liter bier gedronken. En dan te bedenken dat Oktoberfest-bier minimaal 6% alcohol bevat. Als gevolg van dit sterke bier krijgen jaarlijks ongeveer 700 mensen een alcoholvergiftiging.

7. Er is ook een wijntent

Hou jij niet zo van bier? Dan wordt je vast vrolijk van het feit dat er ook een wijntent is. In deze tent worden meer dan 15 verschillende soorten wijn.

8. Einstein werkte bij het Oktoberfest

De kans is klein dat je ooit wel eens heb gehoord van dit leuke Oktoberfest-weetje: in het jaar 1896 werkte Albert Einstein als elektricien bij het Oktoberfest.

9. Verrassend kindvriendelijk

Het lijkt misschien niet de beste keuze om kinderen mee te nemen naar het grootste bierfeest van de wereld, maar in werkelijkheid is het Oktoberfest bijzonder kindvriendelijk. Elk jaar wonen er honderden kinderen het oktoberfest bij. Er is zelfs een speciale kindvriendelijke zone met achtbanen, spelletjes en veerboten.

10. Lekkere Beierse gerechten

Bij het Oktoberfest denk je al gauw aan het speciale Oktoberfest-bier, maar net zo lekker zijn de vele Beierse gerechten die je in de verschillende eetkraampjes kunt halen. Typisch Oktoberfest eten dat je kunt halen op het feestterrein is: wurst, hendl, schweinshaxe, pretzel en lebkuchenherzen.