Weisswurst, Pretzl en Koffie?
Waarschijnlijk is koffie niet het eerste waar je aan denkt wanneer je het over het Oktoberfeest hebt. Bratwurst, bier en gigapretzels plus een grote kermis, dat was ongeveer mijn idee. En natuurlijk veel mannen in lederhosen en serveersters in bloedmooie dirndl jurkjes. Maar er is meer. Het Oktoberfeest is zo´n beetje het oudste, langste en grootste feest ter wereld en om dat te kunnen volhouden, moet je goed eten. En koffie drinken. Een culinaire reis langs de biertenten mit kaffee und kuchen.
Begin de dag mit Kaffee und kuchen
Een bakkie koffie zo voor het frühshoppen geeft de burger moed nietwaar. Bijvoorbeeld in Café Kaiserschmarrn, een klein café met “slechts “ 370 zitplaatsen. Het wordt gerund door een beroemd Münchener bakker; Rischart. Heb je geen zin in koffie dan kun je er ook meteen beginnen met iets alcoholisch. Dan ben je tegen het middaguur klaar voor de eerste ronde in de biertent. Maar ook in de grote biertenten kun je terecht voor koffie.
Käfer’s Wies’n Schanke voor de fijnproevers
Käfer is een culinair begrip in Beieren. Ze zorgen dan ok niet alleen tijdens het Oktoberfeest voor heerlijk eten en drinken, maar het hele jaar door. Ze hebben zelfs een heuse online shop, je moet de etenswaren echter wel zelf komen halen. Toch leuk wanneer je in de buurt bent en vast een beetje in de sfeer wilt komen. Ook leuk: drink je hier koffie dan mag je het kopje houden. Ieder jaar wordt een nieuw design ontworpen dat pas in september onthuld wordt. Het KÄFER WIESN-HAFERL is een berucht collectors item zelfs. Na verluidt heeft 1 op de 2 huishoudens in München wel zo’n kopje in de kast staan!
Eerste of tweede helft?
Wil je een plekkie aan de biertafel dan kun je vaak kiezen tussen de middag (12-16.30) en de avond (17.00-22.30). Elke sessie duurt dus 4,5 uur en geloof me, één sessie per dag is genoeg. Doordeweeks kun je zonder reservering nog wel een avondtafel bemachtigen als je voor half twee komt, in het weekend moet je echt vroeg op staan. Sommigen staan om zes uur al in de rij. Kies je voor de middag, dan kun je ’s avonds altijd nog naar een afterparty, of gewoon ergens op een terras neerstrijken van de vele kleinere lokalen.
Oktoberfeest zonder reserveren?
In de grote tenten kun je de tweede helft (avond, van 17.00-22.30) meestal niet meer aanschuiven zonder reservering. Elke biertent is verplicht om 40% van zijn capaciteit vrij te houden van reserveringen. Je bent dus niet verplicht om een reservering te maken. Houdt er wel rekening mee dat je aan een tafel van tien ook echt met zijn tienen moet zitten.
Hacker festzelt, de beierse hemel voor lokale jongeren
In de Hacker Festzelt is altijd nog plaats, vermelden ze op hun website. Dus lukt het je niet een plaats aan de biertafel te bemachtigen in één van de andere grote tenten, hier kan het misschien wel. Er worden ongeveer 1700 plaatsen op werkdagen en ongeveer 4000 plaatsen op zaterdag en zondag vrij gehouden. Omdat het toch gewilde plaatsen zijn, moet je er wel vroeg bij zijn. En misschien wel even een sprintje trekken op de vroege morgen.
Eten doen echte locals ’s middags
Wil je je als een echte Münchener gedragen, dan ga je gehuld in lederhosen, ´s middags eten in de de Augustiner-Festzelt-Biergarten - “wenn’s nicht ganz so zugeht”. Maar dan moet je wel ergens in mei al gereserveerd hebben. De tent is zo populair (het is dan ook de stamkroeg dat ze voor de komende jaren zelfs geen avond reserveringen meer doen. Het bier zit dan ook nog in ouderwetse houten vaten. Traditie schrijven ze hier nog met hoofdletters.
Vegan en andere culinaire hoogstandjes
Minder traditioneel lijken de vegan gerechten die op de kaart prijken. Er is altijd wel een käse platte of een paddenstoelen gerecht verkrijgbaar. Zelfs kun je er iets culinairs als Spinazie met ricotta en amandelboter en kleurrijke salade in honing en witbierdressing aantreffen. Vaak ook nog van biologisch verantwoord, regionaal verbouwd voedsel. Dat klinkt toch heel anders dan een half piepkuiken (hendl), eend of wild zwijn gebraad (maar wel lekker).
Maatschappelijk verantwoord plassen
Hoewel het Oktoberfest sommige mensen vanwege het hoge biergehalte niet zal aanspreken, gebeuren er toch heus goede dingen. Lowenbrau festzelt gebruikt bijvoorbeeld geen wegwerpbestek en servies. Het spoelwater waarmee de bierpullen schoon gemaakt worden, wordt bovendien hergebruikt voor de toiletten. Een besparing van 1400.000 liter water! Het geld dat dit opleverde is gebruikt voor het financieren van een bron voor een dorp in Eritrea. Ook hebben ze alle lampen in 2011 al vervangen voor ledlampen.
Voor wijn naar Kufflers Weinzelt
Op het Oktoberfeest is het trouwens niet alleen liters bier wat de klok slaat. Er is zelfs een speciale wijntent die behoorlijk populair is omdat het percentage vrouwen dat deze tent bezoekt, beduidend hoger is dan in de andere tenten. Op de website van Kufflers Weinzelt kun je de dagen, uren en minuten aftellen tot het “o´zappft is “ moment. Leuk zijn de diverse, gemütliche barretjes waar je ook zoiets als bijvoorbeeld een “gewone” gin tonic kunt krijgen. Een verademing na de onontkoombare biertafels, letterlijk! Hier gaat het wat minder hectisch aan toe dan in de echte biertenten. Of je moet naar de Paulaner biertent (Winzerer Fähndl) gaan. Hier komt het wat oudere publiek en gaat het er niet zo ruig aan toe als bijvoorbeeld in de Schottenhamel of de internationale Hofbräu (lees ook de blog over de grootste biertenten)
Leuk souvenirtje: I mog Grauburgunder bij Käfers
Had ik het net al over de koffiekopjes, ook op wijn gebied onderscheid de Kafers Wies’n Schanke zich graag van de andere (grote) broers. Ter gelegenheid van het oktoberfeest 2018 hebben ze bij Käfers ook een speciaal wijntje laten bottelen, met een bijzonder toepasselijk etiket; een Grauburgunder met als tekst “I mog” wat zo veel wil zeggen als “ik houd van….”op zijn beiers. De wijn komt van de gebroeders Bauer, die bekend zijn geworden met hun provocerende teksten op de wijnetiketten. Wil je niet wachten tot oktober, niet getreurd, de gebroeders hebben diverse leuke andere teksten met hele lekker wijntjes erin. Hiermee kun je punten scoren bij moeder de vrouw. Of gewoon je vriendin super blij mee maken. Zodat je dit jaar weer naar het Oktoberfeest mag.