Opbouw oktoberfest tent

Opbouw Okoberfeesttenten in volle gang

Duitsers houden van gründlichkeit en dat betekent dat ze in juli al starten met de opbouw van de feesttenten van het Oktoberfeest in München. Nu zijn het dan ook niet van die feesttenten die in Nederland zo favoriet zijn, de beruchte partytent, zo’n geval dat je in een mum van tijd dag opzet omdat je niet wilt dat je verjaardagsfeest bezwijkt onder een buitje regen.

Gebouwen in Vakwerkstijl

De feesttenten waar het Oktoberfeest zo bekend van is zijn heuse complete gebouwen. Compleet in Oud Duitse stijl zodat het lijkt of je de middeleeuwen binnen wandelt. Pittoresk is het eerste woord dat me te binnen schiet, maar is toch niet echt van toepassing. Bij Pittoresk denk je waarschijnlijk net als ik aan kleine straatjes, steegjes, geveltjes, tierelantijntjes etc. Oftewel alles waar je “tje” achter kan zetten en dat is nou precies wat niet lukt bij het type Feesttent dat je aantreft op het Oktoberfeest.

Groter groot grootst

De trotse eigenaar van een feesttent waar 10.000 man en vrouw in kan, zal vast en zeker behoorlijk beledigd zijn wanneer je die het stempel pittoresk te geeft. Je kunt in zo’n biertent niet alleen plaatsen krijgen in de zaal, maar ook in boxen aan de zijkant of zelfs op het Balkon. Ook zitten er complete keukens in, want waar veel bier gedronken wordt, moet je ook stevig eten. De drie grootsten op een rij.

Hofbrau Festzelt

Grootste feesttent: Winzerer Fähndl

De grootste is de Winzerer Fähndl met 10.900 zitplaatsen en je drinkt er Paulaner. Je herkent deze tent onmiddellijk aan de enorme draaiende Paulaner bierpul boven op het dak van de tent. Bovendien is dit de place to be als je van voetbal houdt, de heren van FC Bayern Munchen zijn vaste gast bij deze tent. Ook qua gezelligheid is deze tent een goeie. De band DIE NOCKHERBERGER zorgen overdag voor echte Bayerische blasmusic en schlagers, maar gaan ’s avonds over op een steviger repertoire voor de echte biertent stemming. Dit jaar is er ook nog de Partyband uit München van 19.00-21.00 die Bayerische rock en dansbare schlagers laten horen. De opbouw van de tent duurt trouwens 90 dagen, het weer netjes afbreken 30J.

Oudste biertent op de tweede plaats: Schottenhamel

Met 10.000 zitplaatsen is Schottenhamel sinds 1867 één van de grootste biertenten en in ieder geval de oudste biertent van het Oktoberfeest. Op de website vind je een leuke video over de geschiedenis van het Oktoberfeest en kun je ook zien hoe het er hier aan toe gaat. Uiteraard krijg je een blik op alle lekkernijen, want niet alleen bratwurst and hendl (kippetje van het spit) staan op de kaart, maar ook eend en vegetarische gerechten met pfifferlingen (paddenstoelen) en käse. Ze hebben zelfs pfankuchensuppe……pannenkoekensoep? Misschien dat iemand mij wilt laten weten hoe dit smaakt? Kijk naar de gezellige video op hun website en je krijgt niet alleen zin om meteen te reserveren, maar ook enorme trek.

Bekendste tent op drie: Hofbrau Festzelt met Gouden kroon en Aloisius

Deze tent is vooral bij toeristen bekend. Het is ook de meest gezinsvriendelijke tent. OP dinsdag worden er 600 zitplaatsen vrijgehouden op het balkon voor mensen met kleine kinderen en zijn er tegen schappelijke prijzen hapjes en alcoholvrije drankjes verkrijgbaar. De Hofbräu festzelt heeft 9.350 zitplaatsen. Je krijgt er uiteraard Hofbräu bier. De tent herken je van verre vanwege de grote gouden kroon en de letters HB. In de tent hangt altijd ook een enorme Aloisius met zijn harpje. Het verhaal gaat dat Aloisius een postbode was die zich zo haastte dat hij dood neer viel. In de hemel maakte hij echter zo’n kabaal omdat hij niks te drinken kreeg, dat God hem terugzond om de Bayerische regering Goddelijke aanwijzingen te geven. Maar eenmaal terug op aarde in München waande Alosius zich in de hemel…. Gewoonte getrouw ging hij naar het Hofbräuhaus, dronk een pulletje bier, en nog een en nog een en …………zit daar nog steeds. De regering van Beieren wacht nog steeds op de Goddelijke aanwijzingen.

Reserveer een plek aan de biertafel van de grote feesttenten

Heb jij al een keuze kunnen maken? Nee? Volgende week meer over de andere tenten van het Oktoberfeest! Enige haast is wel geboden als je bij de grote tenten een plekje aan een biertafel wilt bemachtigen. Bij http://www.oktoberfestreizen.nl/tickets-oktoberfest-munchen/ kun je vanaf €99 een plekje bemachtigen voor vier verschillende feesten. Wil je maar 1x of 2x meedoen dan kan dan dat ook, dan krijg je namelijk per feest dat je overslaat €10 euro korting. De pullen bier en eten komen daar nog bovenop. Maar dan weet je wel zeker dat jij ook binnen 15 minuten op de tafel staat. Of eigenlijk niet op tafel want dan sta je zo weer buiten ;) Op de banken staan is een beter idee.