Veelgestelde vragen over het Oktoberfest in München

Het Oktoberfest is een van de grootste spektakels in Duitsland. Ondanks dat dit feest wereldwijd bekend staat, en ook in steeds meer steden buiten Duitsland wordt gevierd, weten maar weinigen waar het feest echt over gaat. In dit artikel beantwoorden wij, van Lederhosenwinkel, daarom een aantal van de veelgestelde vragen rondom deze traditie.

Wat is het Oktoberfest precies?

Het Oktoberfest is een feest wat oorspronkelijk uit München komt. Het feest is te herkennen door de pullen bier, de traditionele lederhosen, en vooral de echte gezelligheid. De meeste mensen associëren het Oktoberfest vooral met veel drinken, oftewel veel zuipen. Ondanks dat het een bierfeest is, en er dus zeker bier bij komt kijken, is het voor jong en oud gezellig en gaat het er niet alleen over wie de meeste bier op de dag kan drinken. Het is echt een feest wat het volk bij elkaar brengt. Alle bezoekers zijn er met dezelfde motivatie en dit zorgt voor een erg saamhorige sfeer. Wanneer je naar het Oktoberfest gaat zul je ook zien dat er veel grote groepen collega’s of vrienden zijn. Het is dus een optimale activiteit om verbroedering in een groep te creëren of te versterken. 

Wat zijn de tradities van het Oktoberfest?

Het Oktoberfest is een bierfeest wat bekend staat om verschillende tradities. De eerste die we wel moeten benoemen, zijn de traditionele kleding die alle bezoekers aan hebben. Op het traditionele Oktoberfest ga je namelijk gekleed in een Lederhosen of Dirndls. Deze traditionele kleding heet ook wel Tracht’n. Ondanks dat het geen verplichting is om het te dragen, wordt het erg gewaardeerd door alle bezoekers. Op onze website bemachtig jij de perfecte outfit om naar het Oktoberfest te dragen. Het is zelfs zo dat je jezelf eerder een buitenbeentje voelt wanneer jij in je normale kleding komt opdagen dan wanneer je in de Tracht’n verschijnt. Daarnaast wordt het feest in stijl ingeluid. Dit wordt namelijk gedaan door een biervat open te slaan. Een laatste traditie rondom het Oktoberfest, is dat het je het minimaal drie keer moet bezoeken. Bezoek het jaarlijks minimaal één keer met jouw familie, één keer met jouw vrienden en één keer met collega’s. Ook kunnen de pullen bier van 1 liter niet missen tijdens deze dagen.

Hoeveel jaarlijkse bezoekers trekt het Oktoberfest?

Het Oktoberfest staat bekend als het grootste bierfeest ter wereld. Jaarlijks trekt dit evenement dan ook ruim 6 miljoen mensen van over de hele wereld.

Moet je vooraf kaartjes kopen?

Het Oktoberfest is een gratis evenement. Het is 16 dagen lang en het terrein is open voor iedereen. Er zijn echter wel een aantal tips om te onthouden. Op het terrein zijn er biertenten aanwezig. In deze tenten vindt altijd een groot feest plaatst. Iedereen zit aan een lange tafel en daar wordt het bier, of een ander drankje, aan geserveerd. Heb je geen kaartje voor een zitplaats, dan krijg je geen bier. Het is daarom een aanrader om vooraf een plek aan een van deze tafels te reserveren. Iedereen die geen zitplek heeft aan de tafel moet namelijk de tent verlaten zodra de deuren dicht gaan.

Wat zijn de openingstijden van de biertenten?

De biertenten op het Oktoberfest-terrein worden ‘s morgens om 09:00 geopend en sluiten om 22:30.

Is het Oktoberfest goed bereikbaar?

Ondanks de enorme mensenmassa die wordt aangetrokken door het Oktoberfest is het feestterrein doorgaans goed bereikbaar. Dit komt mede door de uitgebreide S-Bahn en U-Bahn stelsel in München.

Hoe lang duurt het Oktoberfest?

Normaliter duurt het Oktoberfest in München 16 dagen. Van de laatste twee weekenden in september tot het eerste weekend in oktober. De laatste zondag van het Oktoberfest valt dan ook altijd in oktober. Wanneer de dag van de Duitse eenheid, een nationale feestdag, op 3 oktober op een maandag valt dan duurt het Oktoberfest 17 dagen.

Wat zijn de prijzen voor eten en drinken op het Oktoberfest?

In de biertenten van het Oktoberfest wordt bier geschonken in pullen. Per “Mass” van één liter betaal je op dit moment ongeveer 11 á 12 euro. Voor het eten betaal je ook ongeveer een tientje.