Het Oktoberfest in München is het grootste en gezelligste bierfeest ter wereld. Dit is dé tijd van het jaar waarop 24 uur per dag bier drinken met je vrienden (of vriendinnen) wordt geaccepteerd. Voordat je in de auto of het vliegtuig stapt met je lederhosen of dirndls, is het belangrijk om nog deze handige tips te lezen!

Wat is het Oktoberfest?

Het Oktoberfest in München is het grootste bierfestival ter wereld en vindt elke september plaats. Dit enorme feest met meer dan 14 tenten trekt jaarlijks miljoenen feestgangers van over de hele wereld. Elke tent heeft zijn eigen karakter. Als je het Oktoberfest gaat bezoeken is het dan ook aangeraden om er meerdere te bezoeken. De tenten Augustiner-Festhalle, Hofbräu-Festzelt en Löwenbräu-Festhalle zijn de meest populaire. Zorg er dus voor dat je deze drie tenten in ieder geval bezoekt. Naast de feesttenten vind je op het Oktoberfest terrein ook nog een grote kermis.

Tradities

Het Oktoberfest werd voor het eerst gevierd in het jaar 1810. Er komen veel tradities kijken bij het Oktobest, onder andere: traditionele klederdracht, het openslaan van het eerst biervat en minstens drie keer naar het Oktoberfest. Het openslaan van het eerste biervat geeft aan dat het feest kan beginnen. Als traditionele klederdracht worden er lederhosen en dirndls gedragen. Ook is het traditie om minstens drie keer het Oktoberfest te bezoeken, namelijk: één keer met je vriendengroep, één keer met collega’s en één keer met familie.

Een andere traditie van het Oktoberfest is dat er enkel bier wordt geschonken dat in München is gebrouwen. Dit is zelfs in de wet vastgelegd. Het speciale Oktoberfest bier bevat gemiddeld 6% alcohol, dit is meer dan een “normaal” biertje, en wordt enkel geserveerd in bierpullen van 1 liter. Ieder jaar wordt er gemiddeld 6 miljoen liter bier verkocht op het Oktoberfest in München.

Wanneer het Oktoberfest bezoeken?

Op de eerste zaterdag na 15 september begint traditiegetrouw het Oktoberfest. Op de eerste zondag van oktober eindigt het feest. Het Oktoberfest duurt dus tussen de 16 en 18 dagen. Om 11:00 in de ochtend klinkt de eerste muziek en worden de eerste biertjes (alweer) gedronken. Rond 23:30 eindigt het Oktoberfest in de tenten, maar in de stad zijn nog genoeg gezellige kroegjes te vinden om langer door te gaan.

Als je het Oktoberfest gaat bezoeken kan je het beste de openingsweek mijden. Dit is namelijk vaak de drukste week, dit komt mede door de grote parade van praalwagens en mensen in traditionele klederdracht tijdens de openingsdag. Ook de tweede zondag van het feest is vaak extra druk door een openluchtconcert met typisch Beierse muziek. De laatste week van september is het wat rustiger.

Oktoberfest kleding

Tijdens het Oktoberfest dragen de locals traditionele kleding, ook wel Tracht’n genoemd. Mannen dragen lederhosen (broeken van leer) en vrouwen dragen Dirndls (traditionele jurkjes). Feesten in traditionele Oktoberfest kleding wordt door de lokale bevolking enorm gewaardeerd.

Lederhosen

De lederhose is een leren broek die is ontstaan uit de tradities in Zuid-Tirol, Oostenrijk en Zuid-Duitsland. In sommige van deze streken worden lederhosen nog dagelijks gedragen. Er zijn twee verschillende modellen: een korte en lange broek.Tegenwoordig worden lederhosen vooral gedragen tijdens het Oktoberfest. In onze webshop vind je topkwaliteit handgemaakte lederhosen.

Dirndls

Een Dirndl is een Oostenrijkse en Beierse klederdracht die de vrouwelijke vorm benadrukt. De taille wordt ingesnoerd en de boezem lijkt voller in een Dirndl. Een Dirndl geeft de “status” van de draagster aan. Als de sleep aan de linkerkant wordt geknoopt dan is de draagster vrijgezel. Is de sleep aan de rechterkant geknoopt? Dan is ze bezet, verloofd of getrouwd.

Drinken op het Oktoberfest

De meeste bezoekers drinken natuurlijk bier. Het beroemde en speciale Oktoberfest bier wordt gebrouwen door Münchense brouwerijen, zoals Augustiner en Paulaner. Hou je niet zo van bier? Dan kun je ook gewoon iets anders krijgen.

Eten op het Oktoberfest

Het Oktoberfest staat naast het speciale bier ook bekend om de heerlijke Beierse gerechten. Deze lokale gerechten kan je in de eettentjes op het feestterrein krijgen. Het is leuk en lekker om tijdens je bezoek zo veel mogelijk van dit soort traditionele gerechten te proeven. Aanraders zijn: Rezn (grote pretzel), Weisswurst (worst), geroosterde os of Schweinshaxe (varken), Wiesn-Hendl (gegrilde kip) en natuurlijk Apfelstrudel.

Wat moet je meenemen?

Je kan het Oktoberfest en de tenten gratis bezoeken, hiervoor hoef je dus niet te betalen. Er is wel een historisch deel van het Oktoberfest, Oide Wies’n genoemd, waar je om binnen te komen €4 entree moet betalen. In dit historische deel van het Oktoberfest ga je terug in de tijd met ouderwets eten, bier, muziek en attracties.

Verder is het handig om cash geld mee te nemen. Gemiddeld heb je minstens €50 per dag (per persoon) om het eten en drinken te betalen. Creditcards worden namelijk niet geaccepteerd.

Handige Oktoberfest tips

Als je het Oktoberfest gaat bezoeken is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Daarom hebben wij hieronder een aantal handige Oktoberfest tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Boek op tijd een accommodatie. Hotels, hostels, campings en appartementen in München zijn tijdens de periode van het Oktoberfest al snel volgeboekt. Als je wilt overnachten in München is het verstandig om vroegtijdig een accommodatie te boeken.
  2. Regel op tijd je vliegtickets. Meerdere keren per dag wordt er tijdens het Oktoberfest door vliegmaatschappijen als Lufthansa en KLM gevlogen. Ook voor het boeken van je vliegtickets is het erg belangrijk om dit op tijd te doen. Er is namelijk veel vraag naar vliegtickets naar München in deze periode.
  3. Reserveer een tafel. Met een groep het Oktoberfest bezoeken? Dan kan je een tafel reserveren in één van de feesttenten. Door vooraf te reserveren en te betalen wordt er een tafel gereserveerd.
  4. Drink met mate. Bier wordt enkel geschonken in een Maß. Dit is een bierpul van 1 liter. Met het extra hoge alcoholpercentage kan het bier er flink inhakken. Neem dus je verantwoordelijkheid en drink met mate.
  5. Geef fooi aan de serveerster. Voor serveersters is het enorm hard werken tijdens het Oktoberfest. Vaak wordt er op het Oktoberfest dan ook een (kleine) fooi gegeven aan de serveerster.