Lederhosen of Schotse kilt?
Sommige dingen zitten muurvast. En dan heb ik het niet over je doe-het-zelf capaciteiten met behulp van twee componenten lijm. Nee, als ik aan muurvast denk, dan denk ik meteen aan opvattingen, overtuigingen, denkbeelden. Het plaatje dat je in je hoofd gemaakt hebt over dingen, over mensen, over de geschiedenis en vooral over jezelf. En over mannen in lederhosen. Of mannen die rokken dragen. Schotse kilts:). Daar heb je vast een mening over. Kleding is vaak een dingetje toch?
Stereotypering en zo
Zo zijn er mensen die zweren NOOIT een lederhosen te zullen dragen terwijl ze tegelijkertijd best stiekem wel eens een schotse kilt zouden willen proberen. Want de rok voor mannen, is spannend, taboedoorbrekend en dus best geschikt voor een avondje HIP stappen, terwijl de lederhosen staat voor degelijk, betrouwbaar en wellicht een beetje fout. Hooguit geschikt voor het Oktoberfest, carnaval, après ski of een schlager avond.
Sportief in kilt, of polonaise in lederhosen?
Kortom, de schotse kilt of tartan is voor de mannen van de sportschool en de lederhosen voor de mannen op leeftijd met “embonpoint” aan de stammtisch. Maar niets zo veranderlijk als de voorkeuren van een vrouw en daarmee de gangbare mode. Mannen mogen anno winter 2017/2018 nota bene weer driekwart ruitjes broeken dragen, mèt enkelsokken. En dus, lijkt mij, zijn ook leren broeken met sportieve, eigen gebreide truien weer helemaal hip. Want zeg nou zelf, een betrouwbare man, daar heb je tenminste wat aan:).
Spannende quilt alleen voor echte mannen?
De kilt (post op pinterest luidt hilarisch “now why is it called kilt? Because we kilt everybody who called it a skirt) doet dergelijke mensen denken aan de schotse Hooglanden, de Highland games en aan stoere kerels die met blote handen iemand naar de andere wereld helpen (wat dus klopt als je de Engelse uitleg mag geloven). Als het moet. Aan mannen die tegen een stootje kunnen, die de elementen kunnen bedwingen en boomstammen als lucifershoutjes dragen en dat allemaal in een schotse kilt en in, naar men zegt, hun blote gat. Tja, dat spreekt tot de verbeelding maar heb je enig idee of dit beeld wel waar is? Na enige googelen blijkt dat dat vroeger inderdaad de gewoonte was, maar juist niet tijdens sporten of dansen, dus het heeft niets met exhibitionisme te maken. En tegenwoordig draagt men meestal wel een onderbroek en schijnt er ook zoiets te zijn als speciaal kilt ondergoed, namelijk, de zelfgebreide willie warmer:). Voor leuke breipatronen kun je trouwens op etsy.com kijken.
Sportieve look met lederhosen en zelfgebreide trui
Over zelfgebreid gesproken, de gebreide trui voor mannen is weer terug. Op een driekwart ruitjesbroek nota bene. Waarschijnlijk trekken echte mannen in jouw overtuiging geen driekwart ruitjesbroeken aan tenzij ze gepensioneerd zijn en goed in de slappe was zitten en elke dag kunnen golfen. Nee dus. Want juist dat robuuste, degelijke, betrouwbare mag weer. De Nederlandse vrouw kiest steeds vaker voor een betrouwbaar uiterlijk dan een spannend uiterlijk. Dus vergeet je guilt (gevoelens) en schaf een lederhosen aan. Want oh, wat staat die stoer met zo’n wolle kabel trui die door je eigen oma gebreid lijkt te zijn. Sterker, witte sokken mogen echt weer. Maar niet onder de lederhosen, daar draag je natuurlijk alpensokken onder, of nog mooier, loferl. Een soort beenwarmers. Zelf gebreid. Of tenminste, zo zien ze eruit. Nu nog een oma vinden die daartoe bereid is heren. Geen schoonmoeder in de buurt? Geen nood. Lederhosenwinkel heeft ze nu ook! Prima ook voor een omdenk feestje:)!