Lederhosen Blumenau in Brazil

Lederhosen brasileiro in Blumenau

Samba liefhebbers opgelet. De volgende keer dat je vertrekt naar Brazilië, Rio de Janeiro of Sa Paulo, kun je best je lederhosen meenemen. Want hoe tropisch Brazilië je ook in de oren mag klinken, wij Nederlanders vergeten wel eens dat Brazilië ongeveer zo groot is als heel Europa. En hoewel Brazilië vooral bekend staat om de Amazone, het tropische regenwoud, de samba en de lekkerste koffie ter wereld, kun je ook voor een lederhosen terecht, in Blumenau, in het (iets) koel(ere) zuiden.

Ondersteboven in Brazil

Brazilië ligt namelijk grotendeels op het zuidelijk halfrond, waardoor het daar echt de omgekeerde wereld is. Denken wij bij Noorden aan de Noordpool, in Brazilië is alles in het Noorden bloedheet, want richting evenaar. Zelfs het water stroomt er omgekeerd. En dan bedoel ik niet dat het water van boven naar beneden loopt, maar het draaikolkje in de afvoerput van je wastafel gaat tegen de klok in.

Hollende rr

En zo komt het dus dat in het zuidelijke deel van Brazilië de bewoners een steeds lichtere huidskleur krijgen en de hijgende “r” van het Braziliaans langzamerhand plaats maakt voor een keiharde, Europees en zelfs Duits klinkende r. Toen ik voor het eerst een Carioca hoorde praten (bewoner van Rio de Janeiro) dacht ik met een buitenlander te maken te hebben aan het accent te horen. Maar dat was dus niet zo.

Duitse enclave in Brazilie

Wie dan nog verder afreist naar het koele Noorden, komt terecht in Sao Paulo, de plaats waar heel veel Duitsers naar toe gevlucht zijn toen in Duitsland hun leven niet langer zeker was. En denk nu meteen aan de incidentele kampbeul die later ook naar Brazilië en Paraguay gevlucht zijn. Het gaat hier om gewone burgers die al in 1850 Duitsland verlieten.

Duits pintje in de tropen

Herman Blumenau stichtte deze stad samen met 17 andere immigranten. Slimme mensen dus, die net even eerder door hadden dan de rest van Europa hoe het met Duitsland verder zou gaan. Gelukkig namen ze hun tradities mee en zo kun je in Brazilië toch nog een prima pintje drinken. Uiteraard geschonken in grote literpullen, maBen geheten. Over bier heb je trouwens sowieso niet te klagen in Brazilië. Ze drinken het doorgaans uit literflessen die op ijs liggen.

Cerveja gelada; ijskoud Eisenbahnbier en andere tips

Vooral aan de stranden ontbreekt de koelkast of thermostaat en krijg je nogal eens stijf bevroren bier. Je krijgt er een koelhouder van piepschuim bij, want in het Noorden is het te warm voor zo’n fles op tafel. Zelfs bij grote dorst, is het bier pislauw binnen de minuut. En daaraan hebben Brazilianen een hekel, er wordt dan ook heel veel bier weggegooid.

Tegen de kater drinkt men ‘s morgen koud water met limoenen. Veel limoenen. De vitamine C zorgen ervoor dat je binnen een half uur weer zo fris als een hoentje (of moet ik zeggen limoentje) bent. En dat is fijn want hoofdpijn in de tropen is niet te verdragen. Ook al ligt Sao Paolo een stuk zuidelijker, de temperaturen komen er nooit onder de 22.

Bij het Oktoberfeest van Blumenau krijg je een lokaal biertje (Eisenbahn) getapt volgens de Duitse traditie. Het bier dat gebrouwen is in overeenstemming met het Duitse Rheinheitsgebot. Deze werd uitgeroepen door Hertog William IV van Beieren in 1516, waarin staat dat een drankje alleen maar “bier” mag heten wanneer het gebrouwen is uit drie ingrediënten: water, hop en gerst. Eisenbahn heeft natuurlijk niets te maken met ijs maar met de spoorrails, waarover ooit de aanvoer van grondstoffen plaats had.

Ben je eenmaal in Blumenau en is het nog geen tijd voor het Oktoberfeest, dan kun je nog altijd naar het biermuseum. Ook hier zie je dat de Duitse traditie volop aanwezig is. Het is maar een klein museum waar je in een half uur doorheen bent. Geeft niets want dan ben je natuurlijk wel toe aan een Eisenbahntje, zoals het lokale geestrijke vocht heet dat hier en op het Oktoberfeest in Blumenau geschonken wordt. Trouwens ook een goede tip voor het spoorwegmuseum Utrecht?

1 Comment

  1. A WordPress Commenter
    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.
    Reply
Leave a Reply