Oktoberfest wat moet ik weten

Het Oktoberfest, het wereldberoemde bierfestival in München, trekt op wereldwijd niveau jaarlijks miljoenen bezoekers. Een van de meest opvallende kenmerken van het festival zijn de imposante tenten waarin de festiviteiten plaatsvinden, maar wist je dat er verschillende maten tenten zijn op het Oktoberfest? In deze tekst zullen we het verschil tussen kleine en grote tenten op het Oktoberfest verkennen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het plannen van je bezoek aan dit legendarische festival.

Het aantal personen per tent

Eén van de grootste verschillen tussen kleine en grote tenten op het Oktoberfest zijn het aantal personen die de tenten kunnen herbergen. Kleine biertenten hebben een capaciteit van 100 tot 700 zittende mensen, soms zelfs inclusief een kleine biertuin buiten of een kiosk waar er eten wordt verkocht. Kleine tenten staan bekend om hun goede keuken, waardoor je veel lokale bewoners kunt vinden in kleine tenten. De grote tenten kunnen tussen de 3.000 en 10.000 zittende mensen herbergen. Grote tenten hebben zelfs een begane grond en vaak ook balkons. Bij het denken aan Oktoberfest, komt al snel het beeld van de grote tenten naar voren. Ze vormen het kloppend hart van het feest en gaan vanaf 10 uur in de ochtend open. Populair onder zowel de lokale bevolking als toeristen, zul je mensen al vanaf de ochtenduren op de banken zien dansen. 

Entertainment en gezelligheid

Nog een verschil tussen de kleine en grote tenten die op het Oktoberfest te vinden zijn is dat je in de kleine tenten voornamelijk terecht kunt voor het bestellen van eten. Daar komt bij dat er in veel van de kleine tentjes live muziek wordt gespeeld door diverse bands in traditionele kleding als Lederhosen, dirndl, tirolerhoed, een trachtenblouse en haferl schoenen. Alles voor wat betreft entertainment gaat vaak tot in de late avonduren door. Elke tent is gespecialiseerd in het voorbereiden van specifieke maaltijd waardoor verschillende mensen aangetrokken worden tot het Oktoberfest. Denk aan zowel lokalen als aan toeristen. Bij de grotere tenten draait het voornamelijk om bier. Je kunt bij de grotere tenten terecht voor feesten en gezelligheid, zowel met lokalen als met toeristen.

Waarom grote en kleine tenten?

Toen Oktoberfest voor het eerst begon, was het allemaal bedoeld voor de lokale bevolking. Dit is dan ook de reden voor de kleine tenten die vrijwel iedereen kon herbergen. Tegenwoordig is het festival uitgegroeid tot het grootste bierfestival ter wereld en trekt het mensen van over de hele wereld. De kleine tenten zijn er nog steeds, omdat ze vanaf het begin zijn ontstaan. Het aantal bezoekers van het festival is echter flink gestegen tegenwoordig, waardoor er steeds grotere tenten gebouwd moesten worden.