In Duitsland daar mag dat

Europa bestaat uit verschillende landen met nog al uiteenlopende visies. Nee, het gaat niet over het immigratieprobleem. Ook op ander terrein bestaan er heel wat verschillen over wat “normaal” is of niet. Zelfs tussen twee landen die op het eerste gezicht vooral heel veel dingen gemeen hebben. Neem nou Nederland en Duitsland.

Korte broek niet voor serieuze mannen?

Waar ter wereld worden mannen in een korte broek serieus genomen? Alleen in Duitsland. In de rest van de wereld tref je mannen in korte broek louter op het strand aan, en als het echt snikheet is, ook wel eens op het terras van een vijf sterren resort. Het staat ook gewoon niet.

Stoere mannen in lederhosen!

Mannen in korte broek zien er doorgaans uit als Dr. Livingstone in de jungle. Niet dus. In Duitsland daarentegen, heeft men de Lederhosen. Een korte broek voor heren, die nou eens niet gek staat. Die zelfs wel een beetje stoer is, als de man in kwestie maar genoeg zijn kuiten heeft getraind in de bergen of de lokale sportschool.

Ich bin sexy und ich weiss dass;)

Lederhosen dragende mannen presteren het dan ook nog eens om er sexy uit te zien in die vetleren broek. Hangt ook wel weer een beetje af van de blik die opgezet wordt uiteraard. Anders dan Nederlandse mannen, kijken ze er vooral bij of ze nooit anders doen. Ze dragen de broek met een zekere trots. De trots van die Heimat. De trots van Bavaria. De trots van de traditie, van het goede leven in de bergen en dat kan allemaal in Freistaat Beieren.

Bier drinken als water

En het goede leven, is ook zo’n dingetje. Schamen we hier ons als we met meer dan twee biertjes achter het stuur kruipen, in Duitsland krijg je standaard twee liter bier bij je tafel reservering tijdens het Oktoberfeest. Dat zijn zo’n 8-10 glazen omgerekend naar Nederlandse fluitjes of vaasjes. Nu is het Wiesn terrein vlak naast het station gelegen, dus rijden hoeft niet, maar hoe zouden al die Munchenaren naar huis rollen na afloop?

Alcoholmatiging

In Nederland geven we heel veel geld uit aan campagnes om de jeugd van alcohol af te houden. Onder de 18 geen alcohol. Ok de reclames liggen nu onder vuur. In Duitsland ligt de grens op 16 en dan kun je meteen flink los. En waar Ryanair juist probeert de verkoop van alcohol op vliegveld en aan boord te verbieden, doet Lufthansa aan bier promotie.

Bier van de tap bij Lufthansa

Ga je per vliegtuig naar Duitsland, dan kun je onderweg al vast beginnen met “in drinken”. Vooral als je met Lufthansa vliegt. Hier geen duf karretje met bier uit blik. Lufthansa schenkt bier uit de tap, speciaal ter gelegenheid van de Oktoberfeesten. En de stewardessen lopen in dirndl, de mannen mogen in lederhosen.

Een slok op een borrel

Tja, die eenheid in Europa zal er wel nooit komen. Al was het alleen al vanwege onze verschillende drinkgewoontes. De Engelsen stemden voòr Brexit omdat ze dachten dat Europa hun kopje thee wilde afschaffen (zo wil het verhaal over nep nieuws op social media). Dus kun je nagaan wat Duitsland doet als we proberen de bierconsumptie op de Oktoberfeesten in te dammen.

Lokaal bier doet het best

In Nederland drinken we steeds meer alcoholvrij, alcoholarm of speciaal bier. Tenminste de volwassenen. Want onder de jeugd lijkt het zo bar en boos dat de scholieren op maandagochtend moeten blazen http://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/6890/blaastest-dronken-leerlingen-want-er-moeten-nuchtere-kinderen-in-de-klas-zitten-#p3454 .

In Duitsland is het bier goedkoper

Hoewel nepnieuws wil doen geloven dat het Oktoberfeest in Nederland goedkoper is dan in Duitsland, ”want in Duitsland kost een biertje €11 en in Nederland maar €2,50” is dit natuurlijk niet zo. Wij weten wel beter! Want voor die €11 krijg je dus wel een liter extra sterk, speciaal gebrouwen oktoberfeestbier! En afgezien van Grolsch (wij komen immers uit de Achterhoek) is al het andere bier in Nederland natuurlijk niet te vergelijken met een Duits lokaal gebrouwen biertje (vergeet je niet mee te doen met de aktie??).

Bier hoort bij de Duitse cultuur

Waar in Nederland de overheid fors verdient aan de verkoop van bier en sterke drank, lijkt het er in Duitsland eerder op of er een soort van subsidie wordt gegeven. Duitsland (samen met Luxemburg, Bulgarije en Spanje) hanteert accijnstarieven van onder de 10% op bier, terwijl in Nederland dat 37,96% bedraagt. Dat scheelt een slok op een borrel. Wat, een pint op een Maβ! Misschien voortaan toch wat vaker bieren bij de buren? Of eerst maar eens in eigen land van de sfeer van het Oktoberfeest proeven? Kijk naar onze Oktoberfeestagenda!