Wordt het ooit wat met de lederhosen?

Lederhosen historie
Lacherige commentaren, behalve ten tijde van carnaval of après-ski. Want een man (of vrouw) in een lederhosen, dat neem je toch niet serieus? Althans dat is de meestal de teneur wanneer het over de lederhosenwinkel gaat. Feestjes en partijen, flinke slok op, ala dan wordt het je vergeven dat je boven op de bar klimt met je blote benen uitsluitend gestoken in alpensokken en platternschoenen. Maar zodra de (niet alleen Achterhoekse) nuchterheid de kop opsteekt volgt gegniffel van schaamte.

Jammer! Laten we nog maar eens kijken hoe serieus de lederhosen is en welke misverstanden er zijn. Want zoals bekend, de beste stuurlui staan aan wal. Wie nog nooit een lederhosen aangetrokken heeft, weet niet hoe lekker die zit!

Alle duitsers zijn gek op Lederhosen

Niets is minder waard. Ook in Duitsland zijn er hele regio’s die niets van de Lederhoeen moeten weten. De Lederhosen is echt iets van het “Zuiden” namelijk de Alpen regio. Denk aan Beieren en Baden Württenberg met het Tötenburgerwald. https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaten_van_Duitsland. De lederhosen is eigenlijk van oorsprong een werkbroek voor degene die buiten werken. Agrariërs, jagers en wildbeheerders, jachtopzieners dus en natuurvorsers. Beetje vergelijkbaar misschien wel met ons padvinderskostuum. Geen wonder dus dat de intellectuelen doorgaans niets op hebben met de lederhosen, omdat het gezien wordt als iets voor arbeiders en dus de minder geschoolden.

Lederhosen is voor losers, mietjes en watjes

Laten we het beestje maar bij de naam noemen. Toch klopt dat beeld van geen kanten, als je de historie bekijkt. Want de lederhosen is bij uitstek een broek voor stoere mannen, die niet voor een regendruppeltje binnen blijven en die niet bang zijn hun handen vuil te maken. Maar het is ook een broek met een serieus randje, al doet het borduurwerk anders vermoeden. Bekijk ook eens onze exclusieve lederhosen voor als je echt wat anders wil.

Borduurwerk heeft functie en symboliek

Net zoals de dames met kleuren en verschillende knopen hun dirndl tenue persoonlijker kunnen maken, zo wordt ook de lederhosen juist door het stiksel iets waarmee je de ene broek van de andere kunt onderscheiden. Je mg het gerust vergelijken met de jeans, de werkbroek uit Amerika. Ook die werkt langzamerhand steeds minder uniform door bijzonders stiksels, knopen en stand van de zakken. Toch blijven de echte liefhebbers trouw aan de originele jeans, met zo alleen de meest noodzakelijke details. Wanneer je met die ogen naar de lederhosen kijkt dan zul je ook precies kunnen beoordelen welke lederhosen “origineel” is en welke een beetje gemodificeerd. De broeken met de meest gekleurde borduursels zijn in ieder geval nooit bedoeld als werkbroeken, maar meer als nette broek, voor de zondag en de kerk. Lees hier meer over welke oktoberfest er zoals in Duitsland is.

Sportief in een lederhosen

Wie dit allemaal heeft gelezen kan niet anders dan sympathie voor de broek hebben. Als cultureel verschijnsel maar ook als duurzame broek met toekomst. Hoewel niet geschikt voor vegetariërs, is de broek wel degelijk duurzaam. http://www.grensverleggers.nl/bibliotheek/de-opkomst-van-duurzaam-en-eerlijk-leer. Leer gaat veel langer mee en zit ook nog eens erg comfortabel. Vergelijk het met een tweede huid. Maar dat moet je eerst gewoon eens even geprobeerd hebben. Kom naar onze showroom https://www.lederhosenwinkel.nl/showroom/ en voel hoe lekker die zit!

 

 

Leave a Reply