Welke schoenen draag je onder een lederhosen?

lederhosen

Een beetje fanatieke lederhosen drager wil natuurlijk ook bijpassende schoenen dragen, maar wat trek je aan?  Zijn dat bordeelsluipers, bergschoenen gympen of sneakers?  Van oudsher zijn het natuurlijk de alpenschoenen die je draagt bij de lederhosen. Ze lijken nog het meest op de zogenaamde bordeelsluipers die in de jaren 70 in de mode waren. Ik meen dat ze ook hushpuppies genoemd werden. Maar hoe zit het met andere schoenen? De (on)mogelijkheden op een rijtje. Maar we beginnen met een danslesje schuhplatter, zodat je een beetje snapt waarom de ene schoen wel en de andere niet zo geschikt is.

Bordeelschoenen?

Het zijn schoenen van suede met een dikke crepezool. Tegenwoordig (weer) trendy bij de hipsters; Clark 2.0. Omdat je geen enkel geluid maakt op deze schoenen, werden ze in de jaren 70 spottend bordeelsluipers genoemd. Maar de crèpe zolen hebben nog een andere fantastische eigenschap behalve dat je ze niet hoort: ze zijn ook absoluut slipvast. Het is net of je met dergelijke schoenen aan de vloer geplakt bent. Niet ideaal dus voor onder de lederhosen wanneer je er ook een platterdansje aan wilt wagen. De bordeelschoenen vallen dus af.

Bergschoenen

Bergschoenen zou je verwachten onder lederhosen, omdat die immers ook het Tiroler berggebied stammen. Maar de bergschoenen zijn gemaakt voor wandelen en voor grip, en daarmee meteen ook minder geschikt voor onder de lederhosen wanneer de voetjes van de vloer moeten. Nu is niet iedereen van plan ook de ingewikkelde dans uit te voeren die traditioneel bij deze trachtenkleding hoort: schuhplatter. Dus wil je er alleen maar de oktoberfeesttent mee in- en uitwandelen, dan zijn bergschoenen een goed alternatief. Maar vergis je niet: het is niet de bedoeling dat je hiermee op de tafels klimt.

Gympies of sneakers

Ondertussen begrijp je waarschijnlijk wel dat je ook niet met gympen kunt aankomen of sneakers. Hoewel bij de mode van nu eigenlijk alles kan, denken ze daar in Duitsland toch iets anders over. Traditionele kleding, moet traditioneel gedragen worden. De echte trachtenliefhebber draagt dan ook geen sportschoenen. Niet zozeer omdat die te stroeve zolen zouden hebben, want veel sportschoenen zijn juist gemaakt om goed te kunnen draaien zonder blessures, maar gewoon omdat het geen gezicht is. Net zoiets als sokken in sandalen. Mannen in Nederland hebben daar een handje van, net zoals ze hun sokken in bed aanhouden. Dat kan met de  kou in Nederland te maken hebben maar ik vermoed eerder dat mannen het niet echt mans vinden om een pedicure te bezoeken en daardoor zich rot schamen voor de kalknagels en eksterogen. Maar dat terzijde. Geen sneakers of gympen dus onder de lederhosen en natuurlijk ook geen sandalen, maar wat dan wel?

Dansschoenen

De traditionele dansschoenen is Nederland zijn voorzien van leren zolen en glijden dus makkelijk over de gladde vloer. Shuhplatten heeft alleen meestal plaats op gewone houten planken in tijdelijke feesttenten dus dan is zo’n dun zooltje niet handig. Voor je het weet gaat er een splinter doorheen, dus laat die dansschoenen maar liggen. Of er komen echte bijlen aan pas, levensgevaarlijk zoals te zien op deze clip, waarin de mannen overigens alpenschoenen met hakje lijken te dragen.

Alpenschoenen

Ondertussen begrijp je vast wel dat je voor shuhplatten echt speciale schoenen nodig hebt: alpenschoenen. Deze lage suède schoenen met slechts twee gaatjes en een zijsluiting zijn perfect voor het shuhplatten. Het zijn lichte schoenen, soepel, je kunt ze makkelijk aan en uit doen en dat is natuurlijk traditiegetrouw iets wat bij het buitenleven hoort: in huis geen schoenen. denk maar aan de klompen en laarzen op de boerderij. Wie in de bergen woont, is regelmatig buiten te vinden. Maar binnen is alles proper en gaan de schoenen uit. Handig dus als dat niet te veel werk kost.

Kinder- en dames alpenschoenen

Een verhaal apart zijn de alpenschoenen voor dames en kinderen. De vrouwen dragen vaak echt vrouwelijke schoenen met een hakje onder de dirndls, dus geen sneakers. Het mooiste zijn de mary-jane achtige pumps met bandje over de wreef. Ook voor meisjes is dat een hartstikke sportieve en toch vrouwelijke dracht, maar dan zonder hak. De jongens dragen uiteraard gewoon alpenschoenen. Kijk maar eens naar dit schattige filmpje!

Leave a Reply