Wedje maken om een leren broek

Vroeger was wedden onze geliefde manier om geld te verdienen. Het was dan ook een prima manier om zonder al teveel moeite geld af te troggelen van onze ouders. Meestal gingen de weddenschappen over kleinigheden en waaghalzerij. Ook onderling tussen broer en zussen werden regelmatig weddenschapjes afgesloten om onderling onze moed (of het gebrek eraan) aan de kaak te stellen.

Virale video’s

Je hoofd kaal scheren, je snor laten staan of als jongen in een rok over straat waren vroeger al goed voor 25 gulden. Tegenwoordig moet je veel gekker doen om indruk te maken op je matties, getuige de vele filmpjes op YouTube en op TV. Zonder helm een salto maken met je quad, in korte broek van de berg skiën of op je blote voeten door een bed van hete kolen lopen zijn nog de minst spectaculaire stunts. Mensen schijnen er genoegen in te scheppen domme en gevaarlijke dingen te doen en deze dan vast te leggen met de camera. Vooral op vrijgezellen- en bedrijfsfeesten zetten we elkaar graag voor schut.

Tarzan in Lederhosen onderuit

Wat dat betreft is de komst van de mobiel wel geweldig. Zoveel leed als daarmee vast gelegd wordt is ongekend. Gênante vertoningen ook. Vaak heb ik het idee dat er ook een hoop drank in het spel is, wanneer de zoveelste volwassen denkt dat hij (of zij) Tarzan (of Jane) is. Vaak lijden de capriolen tot onzachte landingen tegen bomen of net voor de vloedlijn. Gek genoeg vinden we het allemaal leuk om naar andermans dommigheid te kijken.

Foute mannen in korte leren broek

Vreemd vind ik wel dat er zo weinig verkleedpartijen voorkomen. Vroeger was het leuk wanneer een man als baby verkleed ging, als ballerina of als Pipi Langkous. Tegenwoordig lijkt er meer en meer een taboe te rusten op travestie. En hoewel we in de ogen van vele vluchtelingen uit het Midden Oosten een bijzonder homo vriendelijk land zijn, blijkt het tegenovergestelde waar. Maar al te graag drukken we een stempel op mannen die er enigszins verwijfd uit zien. Jammer genoeg lijkt er in Nederland ook aan de Lederhosen een soortgelijk taboe te kleven. Mannen in korte broeken en dan ook nog van leer, dat moet foute boel zijn.

YMCA in strakke zwarte pakken

Leernichten zijn dan dacht ik van die mannen in lange zwarte broeken met veters en franjes, niet te vergelijken met de traditionele lederhosen die gedragen wordt door werklui en buitenmensen in het Alpengebied. Niets verwijfd aan te ontdekken wanneer je de heren in hun houthakkershemden en bergschoenen ziet plattern. Of is het juist dat dansje waar nuchtere Nederlanders niet bij kunnen? Mannen die in een groepje dansen, we kunnen het maar slecht hebben. Of het nou de Griekse Sirtaki is of plattern/ dijenkletsen, zodra Nederlandse mannen lichamelijk contact met elkaar moeten maken, valt meedogenloos het oordeel “homo”. Softies daargelaten, die knuffelparty’s organiseren gehuld in grijze wollen sokken, zodra mannen meer doen dan elkaar op de schouders meppen en proost roepen, wordt de doorsnee Nederlander huiverig.

Durf jij deze weddenschap aan?

Mocht je het niet met me eens zijn dan daag ik je nu uit om jezelf de komende week in een Lederhosen te hijsen en daarmee je dagelijkse werkzaamheden te vervullen. Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen. Tenzij je natuurlijk richting Duitsland of Oostenrijk gaat want daar vindt men een Lederhosen doodnormaal. Reageer als je de uitdaging aangaat! Ik zet daar natuurlijk wat tegenover…….

Leave a Reply