Sauerkraut gezond

Waarom je (veel) sauerkraut moet eten op het oktoberfeest

Met de ”r” in de maand gingen we vroeger aan de levertraan. Dat was goed voor de weerstand. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer. Man, man wat was dat smerig. Levertraan. Het smaakt zoals het klinkt: naar traan en naar vis. En dat terwijl een portie sauerkraut minstens net zo gezond is. Overigens dat de 'r' in de maand zit betekent dat er ook weer lede'r'hosen mogen worden gedragen ;)

Levertraan en visolie

Vermoedelijks ging het om de visolie die tegenwoordig de veel minder barbaarse naam Omega 3 draagt en die je Godzijdank in capsules kan innemen. Met weerstand heeft dat alleen weinig te maken. Wanneer je een flinke verkoudheid voelt opkomen is een flinke dosis alcohol veel effectiever. Wil je het verantwoorder aanpakken, grijp dan naar de vitamine C.

Sauerkraut en scheurbuik

De oude Germanen hadden uiteraard nog geen sinaasappels en paprika’s om de nodige vitamine C binnen te krijgen. Toch leden ze niet allemaal aan scheurbuik. Dat komt vanwege een zeer Germaanse uitvinding: Sauerkraut. In Duitsland zijn ze er gek op. In Nederland is de zuurkool helaas minder geliefd, want oh wat is dat lekker en gezond en wat combineert dat prima met worst en een groot glas koud bier!

Niet vers toch vitaminen

In Duitsland is Sauerkraut een traditioneel gerecht bij worst en vlees, wat ook tijdens het Oktoberfest regelmatig op het menu verschijnt. In Nederland zul je dit zelden in een restaurant geserveerd krijgen. Jammer, want zuurkool is beregezond: bevat weinig calorieën en héél veel vitamine C. Bijzonder is dat die vitamine ontstaan na het fermentatie proces, waarbij witte kool, bedekt met zout, een tijdje in het donker in eigen sap staat te verzuren.

Het geheim van de gezonde Hot dog

Hot dog, hier bekend als een wit broodje met een slap knakworstje, is bij onze oosterburen een complete maaltijd. U raadt het al: er gaat een bergje sauerkraut op het broodje en dan een echte knakworst. Dat is een worst die ook echt “knakt” wanneer u er een hap van neemt. Moet u eens proberen bij zo’n geval uit een blikje Unox…….

Recept met Sauerkraut und kummel

Heeft u nu toch een beetje trek gekregen in zo’n broodje knak, lees hier dan het recept. Het is super simpel en zo klaar. http://www.stamppotzuurkool.nl/broodje-hotdog-met-zuurkool/. Wil u de zuurkool een echt Duits tintje geven voeg dan komijn, Karwei of Kummel toe tijdens het koken en laat de zuurkool goed gaar worden. Komijn kent u vast, Karwei is de wilde variant van dit kruid en smaakt veel sterker naar anijs. Kummel is de Duitse naam voor Karwei. Dit kruid zult u regelmatig aantreffen in Duitse gerechten en brood. Of deze, een ovenschotel met worst:

NB Pas op met Kummel. Gebruikt u er teveel van, dan is het net of u wc-reiniger eet. Of ben ik de enige die wel eens is uitgeschoten?