Waarom Falco never in een Lederhosen liep

Waarom Falco never in een Lederhosen liep

Hans Hölzer was de naam waarmee Falco geboren werd in Oostenrijk. In Nederland kennen we Falco allemaal van het liedje “Verdammt ich lieb dich, ich lieb dich nicht”en dus is voor ons Falco een Duitser. Een beroemde duitser. En ook een beetje fout dus:). Maar hij zong ook Jeanny en Der Kommissar en misschien herinner je Rock me Amadeus nog. Niet de echte doorsnee schlagers zoals we die gewend zijn van de Oosterburen.

Falco, een echte Oostenrijker

Wat velen niet weten is dat hij dus helemaal geen Duitser is en eigenlijk ook zijn Oostenrijkse afkomst het liefst verborg. Falco wilde het Heidi imago van de Steiermarken maar al te graag van zich af schudden. Hij werd trouwens in Wenen geboren als enige levensvatbare van een drieling. Zijn vader verdween al vroeg van het toneel en hij werd opgevoed door zijn moeder en grootouders.

Hans Hölzer als een Falco raket

De artiestennaam jatte hij van een bekende DDR schansspringer Falco WeiSSpflog. Hij was gek op alles wat met de ski te maken had. Hans Hölzer zag vanaf het begin geen heil in zijn eigen naam om het internationaal te maken, hoewel hij op vierjarige leeftijd al alle schlagers mee kon zingen. Hans Hölzer doet een beetje denken aan Hans en Grietje en Falco, nou ja, dat klinkt toch wel stoer. Niki Lauda, de vroegere formule 1 coureur was bevriend met Falco en doopte één van zijn boeings (!) zelfs zo. Gaan met die banaan zal hij wel gedacht hebben ofzo.

Recalcitrant en vader van de blanke rap

Falco was een lekkere dwarsligger eigenlijk die niets moest hebben van tradities en gewoontes. Wat veel Nederlanders niet weten is dat hij namelijk ook hip hop maakte en in de jaren 90 techno rock en dat der Kommissar hem de eretitel Godfather van de rap bezorgde. Als hij nog leefde zou hij beslist niet als ergens eregast verschijnen in Lederhosen. Hij deed gewoon waar hij zin in had. En als het commercieel ook nog wat opleverde, was hij nergens vies van. Hij heeft zelfs een poosje samengewerkt met het duo Bolland & Bolland. Een duo dat overduidelijk verantwoordelijk is voor het woordje “oubollig”:).

David Bowie als grote voorbeeld

Hansje was veel meer een rocker en een einzelgänger. Zijn eerste albums vertonenen verdacht veel trekjes van de Berlin trilogy van David Bowie (Heroes, Low, Lodger), niet bepaald een doorsnee artiest. Ook latere albums vertoonde overeenkomsten met onder meer Sound en Vision en Let’s dance, die overigens de meer frivole (zeg maar gewoon commerciële) kant van Bowie lieten zien. Hij switchte net als zijn grote voorbeeld voortdurend van stijl. Techno rock vond hij niets, maar omdat het volgens hem hèt geluid was van de jeugd van de jaren 90, maakte hij het (ook).

Extravagante kledingstijl

Tijdens zijn optredens bleek hij ook nogal extravagant in zijn kleding. Zo verscheen hij eens met een plastic zak over zijn designkleding, om deze te beschermen tegen vuil. Mocht hij ooit al een lederhosen gedragen hebben on stage, dan was het niet met het respect dat je aantreft bij de oudgedienden van de schuttersgilde maar met de bravoure van een rockster. Een stijl die wij trouwens ook wel erg kunnen waarderen. Kijk maar een naar deze jongens.

Onsterfelijk met Verdammt wir leben noch

Beroemd zijn blijkt nooit zonder risico’s en ook Falco werd helaas niet zo oud. Het album “Hoch wie Nie” dat hij op zijn 50e verjaardag uitbracht was inderdaad zijn hoogtepunt. Falco was alles behalve een brave borst. Hij verongelukte en er zat in zijn bloed flink wat alcohol en drugs. Of het zelfmoord is weten we niet, maar dat hij daarmee een beetje onsterfelijk geworden is wel. Na zijn dood verscheen, “Verdammt wir leben noch”, een album met niet eerder uitgebrachte nummers.

Wereldberoemd

Wie dus denkt dat Falco een doorsnee Duitser was die niet verder kwam dan Bratwurst und Bier, heeft het bij het verkeerde eind. Maar Oostenrijk werd hem te klein. De Dominicaanse republiek trok hem veel meer en tja, geef hem eens ongelijk.  Alleen daar lag de liefde op de loer. Hij werd hopeloos verliefd op Selina wil het verhaal. En hoewel hij al twee jaar clean was, kon hij niet verwerken dat de liefde niet beantwoord werd. En zo kreeg hij een terugval. Zijn dochter, die hij trouwens net onterfd had omdat hij twijfelde aan het vaderschap, was op dat moment pas 12 jaar. Katharina Bianca, hebben we ooit nog iets van haar gehoord? Niet echt. Ze leeft als IT technicien onder haar moeders naam Vitkovic in Wenen, zo luidt de story. Ze heeft er wèl een boek over geschreven.

Leave a Reply