Waar koop ik een echte lederhosen?

Beieren

Stel je bent een jaar of 55 en op zoek naar een echte kwaliteits lederhosen, waar begin je dan met zoeken? Uiteraard spielt geld kein rolle, want je weet uit ervaring dat goedkoop duurkoop is. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet teveel betalen. Als rasechte Hollander ben je eigenlijk ook wel een beetje voor huiverig voor internet, marktplaats en andere online places. Want je weet natuurlijk nooit hoe het er in werkelijkheid uitziet.

Mijdt de goedkope ‘sale’ winkels

Ben je er ook zo eentje die eerst de stof wil voelen, of in dit geval, het leer dan zit er misschien toch niets anders op dan een winkel te bezoeken waar ze lederhosen verkopen. Helaas is ook dat nog een hele klus. Want de meeste lederhosen worden in Nederland verkocht in feestwinkels. En, jammer dat we het moeten constateren, daar vind je doorgaans geen kwaliteitskleding, een uitzondering daargelaten. Dat is niet erg als je iets zoekt wat je maar één keer draagt, maar wie van plan is de lederhosen vaker uit de kast te halen, gat liever niet naar zo’n winkel.

Lederhosen werkplaats

In Beieren, de deelstaat waar de Lederhosen thuis hoort (en waarvan wel eens gefluisterd wordt dat het eigenlijk bij Oostenrijk hoort) heb je van die heerlijke ambachtelijke lederhosenwinkels die zo weggelopen lijken te zijn uit de tijd van Anton Pieck. De muren hangen van onder tot boven vol met lederhosen en als je in een echte lederhosenwinkel bent terecht gekomen, dan staat de werktafel met naaimachine pontificaal in het midden.

Wir leben lederhosen

Je bent als het ware getuige van het maken (of vermaken) van de lederhosen. De eigenaar is trots op zijn product en zal je graag laten zien hoe hij dit kwaliteitsproduct vervaardigt. Als je zo’n Youtube filmpje bekijkt (er zijn er genoeg, kijk maar even naar degene die wij hebben uitgekozen) moet ik altijd denken aan die auto reclame (maar welke auto erbij hoort ben ik vergeten) “Wir leben auto’s”. In Beieren zeggen ze vast “Wir leben Lederhosen”, terwijl ze liefkozend met hun hand over het zachte leer gaan en je geduldig het patroon van de geborduurde versieringen uitleggen.

Mit liebe gemacht

Een echte lederhosen wordt met liefde gemaakt. Liefde voor traditie, voor de cultuur en voor het goede leven. En ik zweer je, zelfs wanneer je helemaal niet van een lederhosen houdt, zou je zomaar thuis kunnen komen met zo’n ding, als souvenir. Omdat het meer is dan een broek, het is een soort koffer vol herinneringen aan hoe eenvoudig het leven ooit was.

Lederhosen familiebedrijf

Ik word weer helemaal lyrisch als ik me dat winkeltje van daar net voor de geest haal. Zo’n eigenaar die zelf het leer snijdt en waarschijnlijk ook zelf inkoopt en controleert, omdat alleen het allerbeste goed genoeg is. Wiens leven bestaat uit lederhosen. Wiens familie draait om de verkoop van deze prachtige leren broek. Zo’n man die je het ook gunt, die €300 of zelfs €999 en meer die je moet neer tellen voor zo’n unieke korte broek. Omdat je gewoon weet dat je verliefd bent op die broek. En zelfs wanneer je hem nooit zal dragen, je wilt hem hebben. Ter herinnering aan een mooie vakantie, prachtige bergen, schone luchten en kristalheldere bergmeertjes.

Goed nieuws voor Nederlandse liefhebbers van lederhosen

In Nederland is het ondenkbaar dat je een business zou kunnen starten louter en alleen met lederhosen. Of toch niet? Want er is echt zo’n winkel in Nederland. In de Achterhoek wel te verstaan. En al maakt hij de lederhosen niet zelf, ze worden wel met dezelfde liefde uitgezocht. Bovendien krijg je dezelfde persoonlijke aandacht, want ook Pim lebt lederhosen!

Leave a Reply