volksmusik

Het is duidelijk, onze Hollandse volkszangers horen niet thuis op het Oktoberfeest. Menig fan vindt het een aanfluiting dat types als Giel Beelen en René Froger zich wagen aan een optreden op het oktoberfeest. Want het Nederlandse lied klinkt toch heel anders dan het Duitse, of is het de sfeer?

Weet jij het verschil?

Een buitenstaander zou een Duitse schlager niet van een smartlap kunnen onderscheiden en elk zo’n beetje op dezelfde (onderste) trede van de trap van het volksamusement plaatsen. Rony Tober, Rudi Carrell, wie hört überhaupt das unterschied? Maar zo langzamerhand begint het oktoberfeest echt meer punten te scoren dan welke foute muziek party dan ook. Een culturele happening, al was het maar vanwege de klederdracht. Maar welk muziek hoort daar nu echt bij?

Volksmusik

Echte volksmusik is de traditionele Duitse muziek van rond 1900 zonder verdere technische hoogstandjes, bijvoorbeeld (oude) liedjes met uitsluitend accordeon als muzikale begeleiding. De fanfare en de harmonie zijn belangrijke vertegenwoordigers bij de muzikale omlijsting van het oktoberfeest. Daar komt immers geen versterker aan te pasJ.

Is volkstümlich goed of fout?

Volkstümlich is weer héél wat anders en ook in Beieren is niet iedereen er dol op. Want de volkstümliche musik associëren zowel wij als onze buren toch meer met meezingers, Duitse hoempapa of schlagermuziek. Het is minder “echt” omdat er veel geplaybackt wordt en allang niet meer zo puur is als de echte volksmuziek. Maar luister nou eens naar Andreas Gabalier, die als voorbeeld geldt van volkstümliche musik. Niets verkeerds aan. Die man ziet er ook nog eens een partij goed uit in lederhosen:

Neue volks musik

Behalve volksmusik en volkstümliche musik is er nog een derde soort volksmusik, de neue volksmusik. En “cool” is die ook. Hubert von Goisern is een lichtend voorbeeld dat al 25 jaar met accordeon over de bühne springt en er ook nog lekker bij jodelt zonder dat het ook maar een moment verveeld. Op het oktoberfeest zul je hem echter niet aan treffen.

Egerländermuziek

Volksmusik is bijvoorbeeld ook de muziek van de Oostenrijkse berg harmonie vermengd met die van Bohemen en andere delen van voormalig Duitsland. Tsjechische blaasmuziek of Egerländermuziek is meestal marsmuziek. Vooral oudere mensen kunnen er uren naar luisteren en van blijven genieten. Op de een of andere manier is het rustgevend, nostalgisch en opbeurend tegelijkertijd. Luister, kijk en geniet van dit heerlijke jonge trommelaartje in lederhosen op.

Lederhosen volkstümlich of niet?

Eigenlijk is de Lederhosen ook best heel volkstümlich. Een beetje volks en een beetje kitsch, maar wel van heel lekker echt leer. En de enige manier om je een local te voelen op het oktoberfeest. Een pot bier op de houten tafel en in de verte klinkt een koe en blaast een boer op zijn hoorn.

De juiste mix

Wie naar het oktoberfeest is geweest zal het beamen. Juist in Duitsland wordt oude, traditionele en nieuwe, moderne muziek gemixt tot ware Oktoberfest musik. Dus laten we niet pietluttig doen wanneer er op de Nederlandse oktoberfeesten ook eens wat anders gespeeld wordt dan uitsluitend het Tiroler trio. Servus!