Munchen vervoer

Hoe kun je het beste naar het oktoberfeest in München gaan?

Het antwoord op de vraag hoe je het beste naar het oktoberfeest München kunt gaan, is uiteraard heel simpel: in Lederhosen. Maar dat bedoel ik hier natuurlijk niet. Wie plannen heeft het oktoberfeest bij te wonen, zal zich vast al verdiept hebben in de manier waarop hij of zij gaat reizen. Je kunt een kant en klare pakketreis boeken, waarbij vervoer en bezoek aan een aantal tenten vastligt, maar het is veel leuker, avontuurlijker en ook nog goedkoper om zelf je vervoer en verblijf te organiseren.

Afstand tot München

München ligt toch al gauw zo’n 790 km van Utrecht, oftewel bijna 8 uur flink blazen op de autobahn. Wanneer je voor enkele dagen gaat, is de auto nog niet zo voor de hand liggend. Welke alternatieven zijn er om naar het oktoberfeest te gaan? En ook belangrijk; om weer veilig thuis te komen na een aantal zware dagen?

Met OV naar oktoberfeest

Met openbaar vervoer kun je met de trein of de nachttrein, bus of vliegtuig. Helaas kost de trein tussen de 90 en €120 en moet je daarbij ook nog 1, 2 en zelfs drie keer overstappen. Voordeel van de trein is natuurlijk wel dat je alle tijd voor jezelf hebt. Het is ook relatief snel (9,5 uur). Je kunt meestal prima slapen op het geluid van de rails (kedekkedeng, kedekkedeng, je kent ‘m wel van Guus Meeuwis), je hebt gratis WiFi en er is catering aan boord. Het vliegtuig is vrijwel even duur maar scheelt je zeker 8 uur. De bus kost €100 en doet er 9.31 uur over. En een lederhosen in de trein zorgt direct voor een hoop aanspraak :)

Gestrekt naar of van München

De autotrein Düsseldorf München gaat helaas niet meer sinds 2015. Eventueel kun je wel de autotrein naar Innsbruck nemen. Voor €79, - mag je auto mee en heb je een ligplaats! Dan ben je nog niet in München (de afstand vanaf Innsbruck bedraagt nog 164 km) maar dan heb je wel je eigen vervoer bij de hand. Plus dat je lekker uitrust. Misschien een goed idee voor de terugweg? Kost je wel €25 enkele reis extra, niet alleen voor benzine maar ook voor vignet van Zwitserland (€9). Al met al niet het goedkoopste alternatief, maar wel een hele relaxte en veilige zonder files.

Met Flixbus

Voor 35,99 rijd je in één ruk van Amsterdam Sloterdijk naar München, en spaar je ook een overnachting uit, want je slaapt in de bus. Van dat slapen moet je je niet al te veel voorstellen, want reken maar dat je niet de enige persoon bent die vrijdag 21 september met Flixbus afreist naar München. Ook vanuit Enschede of Nijmegen reis je voor een luttele €33 naar München, maar dan heb je wel een overstap. Je bent 14 uur onderweg. Kies je voor een echte nachtbus, dan ben je het
dubbele kwijt, maar ben je er wel in 10- 11 uur omdat er minder stops onderweg zijn.

Flixbus Munchen

 

Met blablacar

Voor korte ritjes maar ook lange ritjes kun je gebruik maken van blabla car. Op deze website bieden mensen zitplaatsen aan of kun je vragen om een bepaalde rit. Ik keek even bij 21 september en jawohl, twee zitplaatsen voor €38 pp. Dikke kans dat je met Karl Heinz ook de terugrit kan bespreken. Je krijgt ook een beetje een idee van wie je chauffeur is, of hij van een praatje houdt of liever de muziek aanzet.

Camper Munchen

Met snapcar je eigen VW T3 bus

Heb je geen eigen auto maar wil je toch graag met de auto naar München? Bijvoorbeeld omdat je met een groepje wilt gaan? Dan is het handig om eens bij snapcar te kijken of je andermans (ruime) auto of camper kan huren. De verhuurtarieven zijn veel voordeliger dan bij een autoverhuur bedrijf, en toch is de boel goed verzekerd. Je hoeft dus niet bang te zijn voor gezeur achteraf. Je kunt al een auto(otje) huren vanaf 16 euri per dag. Of een klein campertje voor €60, zodat je geen hotel meer hoeft te zoeken.

Transport ter plekke

Ben je met het openbaar vervoer gekomen, dan zul je ter plaatsen waarschijnlijk ook met bus of U bahn willen reizen. Goedkoopste is dan een dag ticket (evt. ook voor meerdere dagen te koop) waarmee je onbeperkt door München kan reizen. Een ticket voor de bebouwde komt kost dan €12,90. Bedenk dat de Theresienwiese vlak bij het station is, dus misschien wil je wel gaan lopen.

Ook wanneer je met de camper komt, heb je waarschijnlijk toch het openbaar vervoer nodig. Want de plekken waar je je camper mag neerzetten zijn op 20 bus- en metrominuten van de Theresienwiese. Doe je dat niet dan riskeer je forse bekeuringen. Ga dus met je camper naar De Gasperi Bogen car park. Met de U2 en U7 metro ben je zo op het oktoberfeest. Een andre optie is het Siegenburger Strasse carpark. Zet je daar je camper of auto, dan pak je eerst bus 133 naar Heimeranplatz, vandaar kun je U4 ofU5 nemen naar de Theresienwiese. Ook met bus 131/132 kom je een eind, deze zet je af in de Garmischer Strasse.

Reis veilig naar Oktoberfeest

Zoals je gezien hebt, zijn er tal van manieren om voordelig in München te komen. Natuurlijk kun je ook een pakketreis boeken, waarbij vervoer en bezoek aan de biertenten zit inbegrepen, maar over het algemeen zijn die fors duurder dan wanneer je zelf je vervoer regelt.