Lederhosen winter

Joepie het wordt winter (binnenkort)

In de winter denk je niet snel aan een korte broek. Maar toch kun je ook best een korte broek dragen in de winter, denk maar aan fietsers, voetballers en zwarte piet. Hier zijn we geneigd er een maillot onder te dragen, maar in Duitsland zijn het niet van die pussy’s. In Beieren maken ze er geen enkel probleem van om zomer èn winter in lederhosen te lopen. In de winter trekken ze wel een wat langer exemplaar aan en bovendien dragen ze sowieso lange sokken.

Modepolizei

Wie dit schrikbeeld graag direct zou melden aan de modepolitie, moet voor de gein een kijkje gaan nemen bij de afdeling kuitenwarmers van de lokale trachtenshop. Want de Duitsers dragen niet alleen lange sokken onder hun lederhosen, ze hebben ook kuitenwarmers. Nu klinkt dat als het toppunt van oubolligheid, maar zo niet de traditionele kuitenwarmers zoals die in van oudsher door de Beierse grootmoeders gebreid werden.

Kunststukjes van kuitenwarmers

Daar waar bij ons de das een favoriet kledingstuk is bij de beginnende beiers, is de kuitenwarmer dat bij de Beierse vrouwen. Want hoewel de kuitenwarmers rond zijn, kun je ze ook maken van een recht gebreide lap. Helaas zal het resultaat dan een soort van slobkous zijn die allesbehalve zitten blijft rond de edele kuiten.

De echte kuitenwarmers of Loferl, zijn ware kunststukjes en zijn zo vormgegeven, dat ze perfect blijven zitten om de kuiten. Moet je natuurlijk wel kuiten hebben. En die zijn in ons platte landje van nature niet aanwezig. Dus heren, wanneer je kuitenwarmers met sier wilt dragen, zul je eerst wat kuiten moeten kweken. Ga veel traplopen of fietsen, en voetballen kan natuurlijk ook.

Wat de Noorse trui is voor de Noren, moet de loferli zijn voor de Bavarianen. Aan de kuitenwarmer herken je de streek waar de drager vandaan komt, of misschien wel de familie. Het lijkt er tenminste op of elk lokaal plattergroepjes heeft zijn eigen typische kuitenwarmer. Persoonlijk vind ik de tweekleurige soort het mooist, en dan in natuurlijke kleuren grijs en crème.

Van boven in de trachtenjanker

Het katoenen alpenhemd met de bekende blokjes is natuurlijk niet geschikt voor de winter. Verruil die gerust voor een houthakkers blouse van flanel of combineer je lederhosen met zo’n Noorse trui of misschien zelfs al een foute kersttrui. De Duitsers zelf hebben er liever een trachtenvestje bij. Een wollen jasje dat uiteraard perfect beschermd tegen de kou. Of een trachtenjanker, dat eigenlijk een zelfde soort vest is, maar dan met lange mouwen. Je lijkt er een beetje mee op Peter Pan, maar wat zou dat, als je op die manier een longontsteking kan voorkomen?

Tot slot: de hoed

Het hoedje dat de trachtenkleding af maakt, is een beetje controversieel, omdat het zoveel doet denken aan het jagershoedje. Houd het stoer, neutraal en toch een beetje folkloristisch en trek gewoon een muts over de oren, liefst met van die flappen zoals de wat linksere mensen onder ons die graag dragen. Eigen gebreid desnoods, maar dan wel in dezelfde kleuren en print als je kuitenwarmers. Best sexy plaatje toch?