Tips om je stijlvol en strijkvrij te kleden

Stijlvol en strijkvrij, hoe krijg je dat voor elkaar? Als man is het soms lastig te kiezen wat je aantrekt. Niemand wil graag voor schut lopen. Dus kiezen de meeste mannen voor de veilige kant. Ben jij het Steve Jobs type dat een kast vol heeft met dezelfde spijkerbroeken en T-shirts of kunnen ze jou voor elke gelegenheid uitdagen stijlvol gekleed voor de dag te komen? Eigenlijk is dit artikel voor beide types geschikt en alles wat er tussen in zit. Want ook met een lederhosen kun je stijlvol voor de dag komen, maar dan zul je je wel aan een aantal regels moeten houden.

  1. Koop een echte Lederhosen
  2. Draag een wit overhemd
  3. Kies een mooi trachten vest
  4. Combineer ook qua kleur
  5. Kom met de juiste accessoires
  6. Vergeet dat hoedje met veer
  7. Draag bergschoenen
  8. Train je kuiten

1. Kies een echte Lederhosen

Stijl heeft eigenlijk weinig te maken met afzonderlijke kledingstukken, maar is de manier waarop je ze combineert en draagt. Je kunt een moderne stijl hebben of juist een conservatieve stijl of meer casual. Daar tussen in is van alles mogelijk, behalve nep en namaak. Nep en namaak staat over het algemeen garant voor slechte smaak en dito stijl. Koop dus als het even kan kwaliteits spul. Je verdiepen in een bepaalde stijl zorgt ervoor dat je oog krijgt voor kwaliteit. Zonder direct Okotberfestfan te zijn, kan iemand met stijl een echte lederhosen zo van een nepperd onderscheiden.

2. Vervang het blokjes hemd eens door een wit hemd of T-shirt

De rode en groene blokjes hemden zijn hartststikke cute als je gaat shuhplattern. Ook op het Oktoberfeest zijn ze meer dan geschikt, maar het op de Oostenrijkse tafelkleedjes geïnspireerde kledingstuk kun je voor feestelijke gelegenheden ook eens vervangen door een wit overhemd. Met ruitjes moet je een beetje voorzichtig zijn. Kijk eens bij de best geklede man, hoe die ruitjes combineert. Hetzelfde geldt voor de de ruitjesbroek en de ruitjesjas (Olivier B. Bommel droeg er altijd eentje als heer van stand). Over het algemeen past de zomerse ruitjes blouse past beter bij je vakantiegarderobe dan bij een galafeest. Kies voor een wit overhemd wanneer je je lederhose stylish wilt maken. Mag met zo’n opstaand boordje en zelfs met ruches, zoals gebruikelijk bij het gala kostuum. Kies vooral ook de juiste maat… Wil je er gekleed uitzien dan moet je overhemd precies pas zijn!

3. Combineer met een trachten vest

Vesten zijn oubollig, zeker als ze gebreid zijn, maar je hebt ook heel stoere wollen vesten. Dat zijn de trachten vesten die van een soort vilt, ofwel geperste wol, gemaakt zijn. Ziet er echt super strak uit over een wit overhemd, want ze hebben geen mouwen. Zo’n trachtenvest is dan ook meer een soort gilet, maar wel een hele functionele.

4. Kies de juiste kleurencombinatie

Het schijnt dat mannen meer last hebben van kleurenblindheid dan vrouwen. Dat verklaart een hoop wanstaltige kleurencombinaties. Gelukkig zijn de kleuren van lederhosen vrij natuurlijk en zullen ze niet snel vloeken bij andere aardse tinten. Je hoeft heus niet als een boswachter in het groen te gaan of ton-sur-ton beige. In de nieuwe collectie kom je zo’n beetje de hele regenboog tegen. Het lila/paarse trachtenvest lijkt mij echt een hele goede kandidaat voor een stijlvolle combinatie met een grijze lederhosen en ja, een wit overhemd. Een wit T-shirt staat ook heel cool. De James Dean van de 21e eeuw, broeikas-stijl zeg maar.

5. Kies de juiste accessoires

Heb je eenmaal broek, overhemd en vest bij elkaar gescharreld, dan wordt het tijd voor de accessoires. Bij de lederhosen horen een riem, ketting en soms bretels. Wil je stijlvol gaan, laat dan de bretels (ik bedoel natuurlijk dat bovenstuk met dwarsbalkje) maar achterwege, maar de riem en ketting verdienen zeker een indrukwekkend prominent plaatsje. Overdrijf niet. Teveel kettingen doen je stijlvolle uiterlijk te niet. Voor je het weet word je mistaken voor een biker:).

6. Forget the hat

Dat viltenhoedje met of zonder veer waarmee jagers het wild bespieden, is prachtig voor op het oktoberfeest, maar kun je voor de rest van het jaar rustig aan de wilgen hangen. Net als de steek met veren alleen met carnaval uit de kast komt, mag dat jagershoedje rustig op de plank blijven liggen. Wel mooi, want gemaakt van echte wol, zijn de trachtenhoeden.  We hebben ze in bruin en in ’t zwart, dus check even welke het best past bij je lederhosen en schoenen, zelfde kleur is aan te raden.

7. Schoenen en sokken

Sokken zijn nog wel een dingetje. Nederlandse mannen staan bekend om het dragen van sokken in slippers en dat ze ze zelfs aanhouden in bed. Sokken zijn NIET sexy en niet mannelijk, vooral niet wanneer ze zwart of wit zijn en tot over de kuiten worden opgetrokken. Persoonlijk verdenk ik al die sokdragende mannen van het hebben van zwemmers eczeem en kalknagels, maar voor de alpensokken maak ik een uitzonderlijk. Die tweedelige sokken worden over de kuiten gedragen en staan super bij hoge bergschoenen. Lage schoenen met sokken zijn toch een beetje bleek en schools. Niet doen dus als je gaat voor stijlvol.

8. Last but not least: train je kuiten

Je hoeft geen superman te zijn om er stijlvol gekleed uit te zien, zolang lichaamsdelen verborgen blijven. Vestig je er de aandacht op, dan mogen ze ook best goed geproportioneerd zijn. Kuiten bijvoorbeeld. Korte broeken met schoenen en sokken zijn alleen mooi, sexy of gekleed wanneer de benen er ook mogen wezen. Dat geldt voor vrouwen net zo goed als voor mannen, dus op naar the gym. Veel op je tenen lopen is een prima oefening voor stevige kuiten. Je krijgt er ook nog eens krachtige voeten van en dat allemaal samen, komt de ferme pas ten goede.

Leave a Reply