Sneeuw in Zermatt goed voorteken

Sneeuw in Zermatt schreeuwt om glühwein

De eerste sneeuw is 11-08-2017 in Zermatt gevallen. En om de één of andere redenen gaat dan het bergbloed ineens weer woest stromen. Krijg je visoenen van bergweiden met glinsterend besneeuwde toppen, zie je Heidi in dirndl voor je en krijg je zin om in je lederhosen door die sneeuw te rollen.

Huppelen in lederhosen in de bergen

Tenminste, zo verging het mij. Nu heb ik geen lederhosen en evenmin een hemelsblauw jurkje, maar in gedachten zijn de bergen nooit ver weg. Wie ooit het genoegen gesmaakt heeft in korte broek rond te lopen op een bergweide hartje zomer, terwijl de sneeuwkappen nog metershoog liggen, die is voorgoed verkocht.

Klein Zwitserland om de hoek

Nu is het nogal een uitdaging om je meteen in de Alpen te begeven met je camper, dus gaan vele nieuwbakken camperrijders eerst oefenen in klein Zwitserland, oftewel de Ardennen. Ook het Sauerland is erg in trek voor een weekendje weg. Zodra de eerste heuvels zichtbaar worden, bekruipt mij altijd dat vakantiegevoel. Jodelahiti zeg maar. De eerste vakwerkhuisjes en de eerste man in korte leren broek op bordeelsluipers en je weet het zeker, je bent in het buitenland!

Sneeuwzeker in de zomer

Maar wie sneeuw wil zien in de zomer moet echt de hoogte in. Op een metertje of 3000 lukt het meestal wel om op een gletschjer te skiën. Overigens moet je je niet laten misleiden door de korte broeken en blote armen die je vaak ziet op de wintersportplaatjes-in-de-zon. Hoewel niemand je zal beletten om in Lederhosen op de lange latten te klimmen, is het ijs wel erg hard. Geen poedersneeuw dus en wanneer je valt, krijg je keihard spijt!

Genieten op grote hoogte

Maar wie zegt dat je moet skiën als er sneeuw ligt? De stilte, de frisse lucht en de prachtige vergezichten zorgen ervoor dat zelfs de meest gestresste manager in no time tot rust komt. Het is dan ook niet gek dat Tirol geassocieerd wordt met en kuuroord voor bejaarden en mensen met burn-out, depressie en andere psychische klachten. Tenminste, in de zomer. Maar niets is minder waar.

Avontuur in Tirol

De bergen zitten tegenwoordig zomers tjokvol avontuurlijke bucketlist-afwerkers, die eerst nog willen raften, abseilen, canyoning en parapenten voordat ze weer naar huis gaan. En tussendoor even een Via Ferrataatje meepikken. De haarspeldbochten zijn een walhalla voor mountainbikers, motorrijders en tegenwoordig zelfs skateboarders.

Rustzoekers hebben het nakijken

Rust? Nee die is ver te zoeken in de bergen. Ik heb stiekem heimwee. Naar de tijd dat de Alpen nog de oase van rust was waar je in je eentje bloemen ging plukken op de bergalm. Net als Heidi een beetje jodelen en samen achter de koeien aanrennen. Ondertussen spelende murmeltiere in het hoge gras en klateren bergbeekjes door het decor. Boeee. De enige die de rust verstoort is een hoornblazer, of een accordeon op een traditioneel dorpsfeest.

Leave a Reply