De "R" is in de maand, waar denk jij aan?

De “R” is in de maand was vroeger de uitdrukking om aan te geven dat het tijd werd voor extra vitaminen. Vooral leveRtRaan, bRRRR.  Als de R in de maand is, dan wordt het namelijk kouder en kan ons licham wel wat extRa’s gebruiken. Nu we wat ouder zijn staat de R voor iets heel anders, BIER natuurlijk. Hoewel een biertje op een zonnig terras in de zomer natuurlijk het allerlekkerste is, is het bier in de herfst dubbel lekker. In Oktober verschijnt het nieuwe bockbier en dus nemen we ook een aanloopje naar de oktoberfeesten die garant staan voor meteRs bieR plezieR. Tijd om je ledeRhosen uit het vet te halen.

 

Lederhosen uit het vet

Misschien vraag je je af waar de uitdrukking “ uit het vet halen” vandaan komt. Vooral de jongere generatie zal zich afvragen wat frituren en lederhosen in hemelsnaam met elkaar te maken hebben. Die uitdrukking komt bij mijn weten van het schaatsen. De vroegere schaatsen waren veel minder roestbestendig dan de nieuwe type schaatsen. Vandaar dat de ijzers na gebruik flink werden ingevet. Ging het vriezen, dan was tijd om ze uit het vet te halen.

De “R” in de maand van OktobeRfeest

Lederhosen worden ook wel vetleren broeken genoemd omdat ze door het vele gebruik gaan glimmen. Dat is trouwens niet alleen van het vet, maar gewoon de manier waarop leer “oud” wordt. Toch snappen de oudgedienden prima wat we bedoelen als we iets uit het vet halen. Dat betekent voorpret! En het is zeker dat heel veel mensen zich verheugen op de oktoberfeesten. Het is bijna vergelijkbaar met carnaval. Eerst werd dat ook voornamelijk onder de grote rivieren gevierd, maar tegenwoordig host het hele land vrolijk mee als de vastentijd is afgelopen. En zoals je bij carnaval meer leut hebt wanneer je de liederen kent is het ook handig wat drinkliederen in te studeren voor je naar München vertrekt.

Lokaal feest wordt internationaal: Oktoberfest

Zo vergaat het ook de oktoberfeesten. Van oorsprong zijn de grootschalige bierfeesten echt iets van de zuiderburen. Niet de belgen of Fransen, maar de Duitse zuiderburen, in de deelstaat Beieren, ook wel Bayreuth of Batavia genoemd, vandaar ook de geuzennaam batavieren, of haal ik nu twee zaken door elkaar. In ieder geval doet de naam geuzen ook aan bier denken, maar dan wel weer de Vlaamse variant ( wie kent niet het lekker geuzenbier?). In Beieren en dan vooral in München, wordt speciaal bier gebrouwen in september, voor het enige èchte Oktoberfest. Hoewel je zou denken dat het waarschijnlijk om een licht alcoholisch bier gaat, is het oktoberbier zwaarder dan normaal bier, namelijk 6%. Een beetje vergelijkbaar met bockbier (6,5%) dus, dat van oorsprong ook uit Duitsland komt. Hoe dan ook het feest is zo bekend dat het oktoberfeest zelfs in Amerika en Japan  plaats heeft. Wie toch in San Francisco moet zijn heeft geluk: http://www.oktoberfestbythebay.com/festival-info.html.

Op meer dan 40 plaatsen Oktoberfeest in Nederland

Tegenwoordig wordt het Oktoberfeest in steeds meer delen van Duitsland gevierd en de lijst van Oktoberfeesten in Nederland groeit razendsnel. Check onze agenda en zie dat je eigenlijk in het hele land wel een oktoberfeest in september kunt boeken. Een tafel reserveren is vaak noodzakelijk, maar niet bij alle feesten. Er zijn ook feesten die speciaal tafels vrij houden zodat ook spontane bezoekers kunnen mee genieten van een liter heerlijks Duits, Oktoberfest-bier. Mocht je erachter komen dat je lederhosen er niet meer zo florissant bij staat omdat je hem de laatste keer wel erg luchtdicht verpakt hebt, geen nood. Check onze gids met tips. Lukt het helemaal niet met schoonmaken, wees dan gerust. Je hebt nog tijd genoeg om een nieuwe te kopen! Kijk ook op Oktoberfest startpagina voor de laatste nieuwtjes.

Leave a Reply