Pretzels maken

Pretzels maken: zo doe je dat!

De lekkerste zoute pretzels zijn natuurlijk te vinden op het Oktoberfest terrein in München. Misschien komt dat stiekem ook wel door de sfeer eromheen. Het is dan ook een echte aanrader om tijdens je bezoek aan het Oktoberfest een pretzel te proeven. Voor iedereen die een jaartje Oktoberfest in München overslaat en toch lekkere pretzels wilt eten geven wij in dit artikel handige tips om zelf pretzels te maken!

Wat is een pretzel?

Een pretzel wordt in het Duits vaak een “brezel” genoemd. Al sinds de middeleeuwen worden er in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk pretzels gebakken. Oorspronkelijk werden deze zoute broodjes gegeten tijdens de vastenperiode. Wist je trouwens dat de knoop die in de pretzel zit voortkomt uit de houding die christenen aannemen tijdens het bidden? Dat is nog eens een leuk weetje!

Pretzels worden inmiddels over de hele wereld verkocht. Zo zijn ze ook in Amerika op elke straathoek verkrijgbaar. Toch zijn de pretzels die in Duitsland en Oostenrijk gemaakt worden naar onze mening het lekkerst. Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant.

In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden. Dit om bij onjuist gebruik ongelukken met dit bijtende middel te voorkomen. Als vervanging wordt er baking soda gebruikt bij het maken van pretzels. Dit maakt de pretzels iets minder knapperig, maar ze zijn wel minstens zo lekker van smaak. Wil jij het eens uit proberen? Lees hieronder hoe je gemakkelijk zelf pretzels kunt maken.

Zoute pretzels maken

Het maken van pretzels is natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Vaak wordt gedacht dat pretzels maken moeilijk is, maar in praktijk valt het reuze mee. Wij weten zeker dat je ons recept na deze eerste poging vaker zal gebruiken.

Nodige ingrediënten

Hieronder hebben we alle nodige ingrediënten voor het maken van 8 pretzels voor je op een rijtje gezet.

Deeg

 • 400 gram bloem
 • 7 gram droge gist
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl suiker
 • 1 tl zout
 • 125 ml water (handwarm)
 • 125 ml halfvolle of volle melk (handwarm)

Topping

 • 1 eidooier (M)
 • Grof zeezout

Stap voor stap pretzels maken

 1. Doe de bloem, gist, suiker, bakpoeder en de theelepel zout samen in een kom. Verwarm het water en de melk tot het handwarm is. Voeg dit vervolgens toe aan de droge ingrediënten.
 2. Kneed de ingredienten ongeveer 8 á 10 minuten tot een soepel deeg. Vervolgens is het belangrijk om het deeg 45-60 minuten te laten rijzen. Dit zorgt ervoor dat het deeg in volume verdubbeld.
 3. Na het rijzen druk je de lucht uit het deeg op je werkblad om dit vervolgens te verdelen in 8 gelijke delen.
 4. Pak een bolletje deeg en rol het uit tot een lange sliert van ongeveer 45 á 50 centimeter lang en leg het deeg in een “U” vorm.
 5. Nu is het tijd om de pretzels te vormen door de uiteinden twee keer om elkaar heen te draaien. Pak het puntje deeg vast en draai deze naar binnen om tot slot vast te drukken in de “U”.
 6. Alle gevormde pretzels kunnen op bakplaat met bakpapier gelegd worden. Smeer ze in met de eierdooier en strooi er grof zeezout overheen. Laat ze na het aanbrengen van de topping 10 á 15 minuten rijzen. Dek de bakplaat niet af.
 7. Bak vervolgens de pretzels ongeveer 15 minuten op 225 °C tot ze mooi goudbruin zijn. Vergeet de oven niet voor te verwarmen.