Oostenrijkse klederdracht voor mannen

Oostenrijkse klederdracht voor mannen

klinkt ongeveer als punniken voor gevorderden. Niet dus. Als mannen ergens een bloedhekel aan hebben dan is het wel aan het uitkiezen van nieuwe kleding. Naar mijn bescheiden mening schuilt in iedere man een Steve jobs die het liefste 7 dezelfde outfits in de kast heeft hangen. Altijd keurig en netjes, maar nooit hoeven tobben of twijfelen over de vraag die veel vrouwen wel bezig houdt: wat zal ik vandaag eens aantrekken.

Oostenrijkse klederdracht uit de mode

Het lijkt er dus op of Oostenrijkse klederdracht voor mannen nou niet echt een hot topic is. Edoch. Juist klederdracht en folklore barsten van de eenvoud en herkenbaarheid. En in Oostenrijk zijn ze trots op hun land en dat laten ze zien door op feesten de Oostenrijkse klederdracht te promoten. De lederhosen en het alpenhemd in combinatie met bergschoenen kom je daarom nog frequent tegen wanneer je op vakantie gaat naar Oostenrijk.

Kracht van klederdracht

De kracht van een nationale kledingstijl is precies wat Steve Jobs ook bedoelde: je bent herkenbaar èn hoeft er niet over na te denken. Ben je dus een Oostenrijker, dan trek je je Oostenrijkse kloffie aan, zodat iedereen kan zijn dat je geen Hollander bent, of Spanjaard, of Duitser. Want als een Oostenrijker ergens een hekel aan heeft, dan is het wel aan het vergeleken worden met een Duitser.

Klederdracht is eigenlijk een merk dus, nog lang voordat het mode werd jezelf “als merk in de markt te zetten”.

Waarin verschilt de Oostenrijkse klederdracht van die van Beieren?

Vreemd genoeg lijken Oostenrijkers best veel op hun buren. De bewoners van Zuid Duitsland dan, Beieren. En er wonen nogal wat Duitsers in dat deel van Duitsland dat voor andere Duitsers eigenlijk weer geen Duitsland is. Hoe dat precies zit, zou je in de geschiedenis boekjes eens moeten nakijken maar ooit waren Oostenrijk en Duitsland hele dikke vrienden. Iets met Habsburgers volgens mij, en dat is weer een heel ander volkje dan de Hamburgers, maar nu dwalen we wel heel ver af. Van de Oostenrijkse klederdracht voor mannen dan. Maar ook Wikipedia scheert Oostenrijk over één kam met Beieren, als het gaat over de Oostenrijkse klederdracht met lederhosen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirndl. Toch is er één belangrijk verschil waaraan je kunt zien of je te maken hebt met een lederhose uit Oostenrijk, of eentje uit Beieren; de Flap aan de voorkant komt alleen voor bij Beierse leren broekies.

Oostenrijkse taal klinkt ganz geil

Het kan geen toeval zijn dat de Beierse tongval verdacht veel dat denken aan het Oostenrijks. Hoewel Oostenrijkers er prat op gaan dat zij wel Duits verstaan, maar Duitsers geen Oostenrijks, is dat toch een mythe die iedere Oktoberfestganger kan ontkrachten. Want in Beieren hoor je niet dat iets “tol ist”, want dat klinkt toch bijzonder lullig, alsof iemand “dolletjes” roept, aber ganz geil (en dat betekent niets anders dan dat het super gezellig is). Ook worden er geen pilsjes gedronken, maar “Halber”, halve liters dus en het liefst met hefe (gist), dus lekker fris en toch troebel.

Oostenrijkse gemütlichkeit

Ook dat “gemütliche” is iets wat de Oostenrijkers gemeen hebben met hun bovenburen. Maar dan de klederdracht. Hoewel de Oostenrijkse Lederhosen als twee druppels water lijkt op die van de Noorderburen, is er een groot verschil. De Oostenrijkers zorgen ervoor dat hun lederhosen schoon en geborsteld is. Dat de Duitsers dat niet doen, maakt hen tot bron van spot. Want de bergmannen houden er van dat alles kraakhelder is. Niet alleen de bergbeekjes en de pittige berglucht, maar ook de alpenoverhemden en de Haferl zijn altijd spik en span. Maak dus niet de fout om Oostenrijkers te benaderen in een spekvette (speckige) Lederhosen, maar zorg ervoor dat je een mooi en schoon, niet glimmend, exemplaar van suède hebt.

Wedelfinale in Lederhosen

De Oostenrijkse klederdracht is veel populairder dan bijv. de Nederlandse. Afgezien van Volendam, kun je je hier niet voorstellen dat we het voetbalseizoen afsluiten met een potje balletje trappen op klompen en schouderkappen. Afgezien van het feit dat dat waarschijnlijk loei gevaarlijk is, die loszittende houten schoenen in combinatie met rennen en schoppen, zit niemand er op te wachten. Maar in Oostenrijk doen ze dat wel. Neem nou de wedelfinale in Zillertal. Een jaarlijks terug kerend spektakel in lederhosen en dirndl jurkjes.

Servus dirndl!

Mocht je dan als man in Oostenrijkse klederdracht willen gaan, vergis je dan vooral niet wanneer je een meisje aanspreekt. Ten eerste groet je die op zijn Beiers met “GrüB Gott” of “Servus”. En ook hoef je hier dat hoogdravende “Sie” (u) niet te gebruiken, In Oostenrijk mag je gerust “du” tegen elkaar zeggen als je een beetje Gaudi (gezelligheid, plezier) wil maken. En heb je lekker fanatiek geskied, mag je daarna aus rasten. Het zijn net echte bavarianen vind je niet?

Ps. Een Mooi Mädchen of mädel, heet in Oostenrijk natuurlijk: ……a fesch dirndll!!