Online kinderkleding; van ruilen komt huilen?

Huilende Baby, Baby, Gezicht, Expressie

Online kinderkleding kopen: van ruilen komt huilen?

Online kinderkleding kopen, zou je dat nou wel doen? Ik vind het voor mezelf soms al lastig om online kleding te bestellen. Hoe vaak moest ik de spullen niet terugsturen omdat het òf niet past òf totaal niet in de smaak viel?  Tot een jaar of vier lukte het nog wel om met een H&M’tje aan te komen, maar al gauw bleken de maten zo uiteen te lopen dat alleen ondergoed en joggingbroeken nog in aanmerking kwamen voor online bestellen van kinder kleding. Toch is het online kleding kopen soms wèl een uitkomst. Bijvoorbeeld als je iets heel speciaal zoekt. Bijvoorbeeld voor carnaval, communie, trouwerij of oktoberfest. Of precies weet welk merk en welk model je wilt. Of als de maat niet zo heel belangrijk is, bijvoorbeeld bij pyjama’s en sokken. Wel is het handig dat je vooraf een paar dingen checkt, om teleurstelling te voorkomen. Want van ruilen, komt huilen. Of van terugsturen, wanneer je online kinderkleding bestelling van geen kanten klopt.

Verzendkosten

Het allereerste kijk ik naar de verzendkosten. Liefst wil ik natuurlijk géén verzendkosten betalen. Vaak is dat gebonden aan een  minimaal aankoopbedrag, wat natuurlijk logisch is. Soms is verzending altijd gratis. Omdat alleen de zon voor niets opgaat, is het dan handig om de actuele prijzen elders te checken. Vaak blijkt de verzendkosten dan in een hogere prijs voor je aankoop verwerkt.

Verzendwijze

Kijk ook altijd hoe je pakket verzonden worden. Koop je kleding (of kledingen zoals onze zuiderburen dat noemen), vooral babykleding, dan kan die mogelijk als brievenbuspakket verzonden worden. Dat is handig omdat je niet thuis hoeft te zijn wanneer het pakket geleverd wordt. Ook is het goedkoper, tenzij je bij bol.com bestelt waar verzending altijd 1,95 kost of het nu door de brievenbus past of niet. Daarmee is bol.com één van de goedkopere online bedrijven die bovendien heel snel leveren.

Leveringstermijn

Zit je echter met smart op iets te wachten, dan is het ook handig om te kijken wie de post verstuurd. Wie bijvoorbeeld vlak voor de kerst een pakje wilde hebben dat door Postnl werd bezorgd, kon daar toch wel iets langer op wachten dan 24 uur. UPS of een koerier kennen dat nadeel niet. DHL/ select is vaak ook concurrerend, alleen mogen die bij niet thuis het pakketje niet afgeven bij de buren of achterlaten op een door jou aangegeven plek. Bij een tweede poging kan dat wel, maar dan moet je wel eerst zelf dat online doorgeven. Niet iedereen houdt daar rekening mee, of is daar handig in. Ben je meestal niet thuis, dan kun je er vaak voor kiezen het pakket bij een ophaalpunt af te halen. Maar ja, voor hetzelfde geld rijd je dan naar de winkel:).

Retourbeleid

Eén van de eerste dingen die je natuurlijk moet checken wanneer je online kinderkleding gaat kopen, is het retourbeleid. Allermooist eis natuurlijk gratis retourneren, maar niet elke webwinkel doet daar niet aan. Bij de grote bedrijven mag je er vanuit gaan dat retourneren kosteloos is, hoewel sommige toch een klein bedrag rekenen. H&M vraag bijvoorbeeld een euro voor retouren, maar doet verder niet moeilijk. Pas vooral op bij bedrijven die niet vanuit Nederland verzenden. Zo kon ik onlangs nog €16 afrekenen voor het retourneren van een zending naar River Island. Na veel gedoe kreeg ik een goedkopere optie van €11, maar het verzendadres bleek nota bene in Amsterdam bleek te liggen. Ik zweer je dat ze dat minstens één klant heeft gekost. Voortaan zoek ik mijn heil wel bij een andere coole modeketen.

Durf jij nog online kleding te bestellen?

Heb je eenmaal in beeld wat het verzenden en retourneren gaat kosten, dan pas kun je ècht beginnen met online bestellen van kinderkleding. Maar geloof me, wanneer ik een leuke aanbieding voorbij zie komen, heb ik vaak al op het knopje bestellen gedrukt voordat ik enige notie hebt van deze belangrijke punten. En tja, dan klopt het maar al te vaak: van ruilen komt huilen:). Probeer altijd te weten te komen wat je precies koopt.

Wasbaar en in de droger?

Vooral bij kinderkleding is het handig om het materiaal te checken. Eén van de grote voordelen van HM is dat de spullen altijd wasbaar zijn en in de droger mogen, zonder dat dat krimpgevaar oplevert, maar bij héél veel andere producten is dat handwas (30 graden) en mogen de kleertjes niet in de droger. Nu is dat voor een lederen babyhose natuurlijk begrijpelijk, maar kinderkleding en uiteraard ook babykleding als rompertjes en kruippakjes wil je zo vaak wassen als nodig en dus kies je voor katoen en niet voor synthetische garens. Want kinderen letten niet op een vlek, maar wij moeders des te meer:). Heel fijn dus als betaalbare mode daar rekening mee houdt.

Leave a Reply