Oktoberfestgids

Oktoberfestgids

De Oktoberfest gids – alles wat je moet weten voor je gaat

Zoals ons Hollandse nationale feest Koningsdag is ontstaan om een heel beschaafde koninklijke gebeurtenis te vieren, zo is het ook gegaan met Oktoberfest. De oorspronkelijke betekenis doet er niet zoveel meer toe. Waar het om gaat is om collectief gek uitgedost veel bier naar binnen te gieten, te dansen, ten onder te gaan.

In ieder geval, de eerste editie van Oktoberfest vond plaats in 1810 en bestond uit een paardenrace ter ere van een koninklijke bruiloft, met achteraf een biertje. Vandaag de dag is het Oktoberfest in München makkelijk het grootste bierfeest ter wereld, met zo’n 7 miljoen bezoekers en een miljard euro aan omzet.

Wanneer is het?

Oktoberfest München duurt maar liefst 16 dagen. Dit jaar is dat van 19 september tot en met 4 oktober. Het evenemententerrein heet de “Wiesn” en is dezelfde plek als waar 200 jaar geleden de eerste paardenrace gehouden werd. Bekijk ook andere oktoberfesten in onze agenda.

Wat kost een ticket?

Nul euro! De toegang tot Oktoberfest is altijd gratis. Je moet wel betalen voor alle consumpties en eventuele attracties. Oké, wat ben je kwijt aan consumpties? Op de Wiesn zijn 14 biertenten. Die biertenten zijn met zoveel bezoekers al gauw hartstikke vol. Daarom kun je een tafel reserveren. Aan een tafel passen 10 mensen. Reserveren kost dan bijvoorbeeld 300 euro, voor 4 uur. Je krijgt consumptiebonnen voor de waarde van je reservering, dus je verliest er niks op. Om een reservering te maken neem je zelf contact op met de biertent. Meestal zijn die al maanden vantevoren volgeboekt. Iedere biertent moet 40% van de tafels vrijhouden van reserveringen. Genoeg kans dus om zonder reservering een plekje te vinden, maar best ga je een beetje vroeg op pad.

Een liter pul bier kost 10 euro. Volgens de traditie moet er flink doorgedronken worden: een liter per uur is de norm. Voor een gebraden haantje betaal je zo’n 15 euro en een kleinere snack zoals een brezl is rond de 4,50.

Waar verblijven we?

Oktoberfest tijd is de drukste tijd voor hotels in München. Boek daarom zo snel mogelijk. Kijk even op Booking.com bijvoorbeeld: http://www.booking.com/city/de/munich.html?aid=307328 Een goed alternatief is de stadscamping van München: http://www.muenchen.de/rathaus/home.html

Wat dragen we?

Lederhosen, lederhosen en lederhosen!! Kies er eentje uit de webshop, tijdelijk extra voordelig zonder verzendkosten. Hier vind je ook alle accessoires die je nodig hebt om je Oktoberfest outfit compleet te maken: een overhemd en alpenschoenen. Een setje kost maar 90 euro!

Dames gaan traditioneel in dirndl, maar je kan ook voor een kekke lederhose gaan in het roze of paars. Lekker kort modelletje, en lang niet zo suf als een dirndl. Let erop dat de levertijd een dag of 3 – 4 is, omdat ze rechtstreeks uit de Alpen komen. Bestel ze op tijd en verschijn spic en span, helemaal goed voorbereid op je eerste onvergetelijke Oktoberfest!