Oktoberfest; onbekommerd zingen op foute muziek in traditionele Alpenkledij

Oktoberfest: Zaterdagavond onbekommerd zingen op foute muziek? Of ga je liever als mummie langs de deuren? Het is maar waar je van houdt natuurlijk, maar ik durf te wedden dat vooral de wat ouderen mensen de voorkeur geven aan een avondje onbekommerd zingen op foute muziek. Natuurlijk in traditionele Alpenkledij. Dat ontspant lichaam en geest, je wordt vrolijk en even hoef je niet te denken aan je aflossingsvrije hypotheek. Hiep, hiep, hoera dus, voor al initiatiefnemers die ervoor gezorgd hebben dat we vlak bij huis het Oktoberfeest kunnen vieren. Venray bijvoorbeeld. Of Brunssum.

Avondje doorzakken met duitse schlagers

Vrouw, Jonge, Mooie, Jonge Vrouw

Feesthoed traditionele alpenkledij

Mensen die nog nooit een avondje doorzakken, worden per definitie chagrijnig, als je de tekst van een toepasselijk carnavalsliedje mag geloven. Misschien is het daarom ook niet verwonderlijk dat carnaval steeds vroeger gevierd lijkt te worden.

Oktoberfeest in november

Officieel begint het carnavalsseizoen de 11 van de 11, maar het lijkt erop of iedere gelegenheid aangegrepen wordt om de fanfare uit de kast te trekken. Een goede verklaring lijkt dit ons, voor het feit dat vooral in Limburg het Oktoberfeest steeds vaker gevierd wordt. En dat juichen we alleen maar toe zolang iedereen het naar zijn zin heeft, er bier is en er gezongen en op tafel gedanst mag worden. Er zijn zelfs oktoberfeesten in juni en dat heeft natuurlijk alles te maken met de planning, zo heel veel goede bands met Oostenrijkse muziek zijn er nu ook weer niet.

Oktoberfest geheim: bier, muziek en traditionele alpenkledij

Oktoberfeest heeft ook veel weg van de sfeer tijdens de après ski, die toch menig Nederlander naar de sneeuw lokt. Onder het mom van een weekje sportief schneerutschjen, gaat menige Hollander heimelijk uitsluitend op wintersport vanwege de après ski. Bier in grote pullen, serveersters in dirndls en een duo gehuld in traditionele oktoberfestkleding gewapend met trekzak of (mond) harmonica staan borg voor gegarandeerde gezelligheid. Geen sneeuw? Kein problem! Zuviel schnee? Kein problem! Muziek waar de lol van afspat zorgt ervoor dat elk skileed al snel vergeten is. Niets geen wienerwalsjes maar vette hoempapa beats. Hoewel er altijd momenten zijn dat de pit eruit gaat, zuutjes an zogezeid, zit de muziek meestal op het niveau van Rowen Hèzes “Bestel moar” of Pater Moeskroens Lamaar waaien. Wie dan nog geen zin krijgt om te zingen en te springen moet echt aan de prozac.

Zingen en dansen, goed voor u

Het leven is kort, geniet dus met volle teugen. En het helpt wanneer je aan de buitenwereld laat zien dat je het leven niet altijd serieus hoeft te nemen. Pak en stropdas aan naar carnaval of oktoberfeest? Natuurlijk niet! (behalve natuurlijk het tegendraadse opposuit). Pas wanneer je je feestelijk kleed, ga je je feestelijk voelen. Probeer maar eens een rode neus op te zetten en dan tegelijkertijd boos te kijken. Zaterdagavond is bij uitstek het moment om je (voor) oordelen over boord te zetten en samen met je buurman of –  vrouw het glas te heffen. Bij voorkeur gehuld in dirndl en lederhosen natuurlijk. Lederen Broek, Mannen, Kalveren, BroguesEn voordat dat kritische stemmetje de kans krijgt, zet je natuurlijk een lied in.

Zing eens een liedje voor mij

Het schijnt dat tien minuten zingen per dag perfect is om boze buien te verdrijven. Wat dacht je van deze: “Ik ben een kind van de barman, papa u hoeft niet naar huis toe, feesten alsof elke dag de laatste is,  ik hoop dat ge los gaat, voor het te laat is”, dècarnavalshit van het carnaval 2017 (natuurlijk op de muziek van Jebroer, die het liedje trouwens ook al in het Duits heeft uitgegeven). Of mix je eigen bierlied: Servus Rosamunde, ein prosit:)!

 

 

 

Leave a Reply