München oktoberfest

Op naar Munchen oktoberfest

Op naar München

Heb je plannen om in de nazomer met je lederhosen af te reisen naar München? Check dan hier je facts. Want vergeet niet dat de Oktoberfeesten al op 17 september beginnen, oftewel slechts vier weken na het einde van de grote vakantie. Omdat München niet direct om de hoek ligt, kun je trouwens ook in veel andere plaatsen in Duitsland en zelfs Nederland, terecht voor de sfeer van de oktoberfeesten. Maar het echte Oktoberfeest heeft plaats in München, Bundesland Beieren, deelstaat Bavaria (denk dus niet dat ze bavaria schenken wanneer je deze tekst ergens tegen komt.

Oktoberfeest komt nader en nader

Vergeet niet je spaarvarken kapot te slaan voor je naar de bierfeesten afreist want de prijzen zijn vastgesteld. Voor minder dan een tientje krijg je geen bier. Dat is trouwens al sinds 2014 zo. Maar dan krijg je wel een liter bier voor. Dus misschien overweeg je om een rugzakje te vullen met kleingeld, maar laat dat maar achterwege. De rugzak is niet het beste tasje om bij je te hebben in deze turbulente tijd. En waarom zou je? Wanneer je een plek reserveert in één van de vele biertenten dan zul je in ieder geval geen dorst hebben, maar voor eten wordt natuurlijk ook gezorgd. En ga er maar van uit dat de bratwurst schweinbrat is. Varkensvlees dus.

Moet je entree betalen voor het festival?

De toegang tot het oktoberfeest is gratis. En ook wanneer je een plekje aan één van de tafels in een biertent wilt reserveren, zijn daar geen kosten aan verbonden. Wel moet je vooraf biercoupons betalen, vanaf €20 pp. Afhankelijk van hoe lang je wilt blijven zitten en in welke biertent. Reserveren doe je rechtstreeks bij zo’n biertent. Voor een hele lijst: kijk bij: http://www.oktoberfest.de/en/article/Oktoberfest+2016/About+the+Oktoberfest/Info+and+tipps+for+your+beer+tent+trip/2223/

Bij de ingang van de biertenten wordt je tas trouwens altijd gecontroleerd en nu zeker. Reken er maar op dat je helemaal geen tas mee naar binnen mag nemen. Je eventuele bagage kun je stallen in de metrostation Theresienwiese. Maar in je Lederhosen is natuurlijk genoeg plek voor mobiel en portemonnee. En anders wel in het dirndl bloesje van je vriendinJ.

Mogen de kinderen mee?

In Duitsland zijn veel evenementen ingericht voor families. Ook op het oktoberfeest mogen kinderen mee. Het beste kun je dan ’s middags komen. Buiten de biertenten kun je dan prima genieten van de sfeer en muziek (tot zes uur voornamelijk de Bavariaanse blaaskapel). Ook kun je hier je eigen eten en drinken meebrengen en nuttigen. Alleen na 8 uur moeten kinderen jonger dan 6, de tenten verlaten en zijn buggies verboden. En kinderen onder de 16 mogen natuurlijk geen bier drinken.

Is er nog wat meer te doen dan alleen drinken en eten?

Het oktoberfeest is natuurlijk meer dan alleen bier drinken. Trouwens, vergeet niet dat het feest al op 17 september begint en door de locals liefkozend Die Wiesn genoemd wordt, naar de locatie, Theresienwiese. Op de eerste zondag is de optocht een hoogtepunt. Zeker wanneer je folklore op waarde weet te schatten. Massa’s Lederhosen kom je dan tegen, maar ook narren en soort van praal wagens. Eigenlijk een beetje carnaval dus, maar dan op zijn Duits. In Lederhosen dus!

 

 

 

 

Leave a Reply