Mark Rutte oubollig in lederhosen?

Lederhosen folklore

Een lederhosen wordt in Nederland vaak schertsend een dijenkletser genoemd en over de gehele linie niet echt serieus genomen door jong Nederland. Vergis ik me, of kleeft er ook een beetje een taboe aan? Namelijk dat volwassen mannen niet in korte broeken rond lopen, niet huppelen mogen en zeker geen ingewikkelde pasjes doen op muziek. Net als mannen en ballet worden mannen in lederhosen geassocieerd met een deel van de bevolking dat in de ogen van hetero minnend Nederland, niet mannelijk genoeg is. Of met folklore en klederdracht en ook dat is al snel oubollig,  niet trendy. En dat terwijl onze Willem tot dit jaar samen met zijn moeder ieder jaar werd blootgesteld aan oud Hollandse spelen en oubollige tradities die blijkbaar toch “gezellig”: of beter gezegd, als “gemütlich” ervaren worden. Door het volk, wel te verstaan. Bepaald volk vind het namelijk gewoon leuk om tradities in stand te houden. En feesten zijn meestal tradities en dus hoort een beetje oubolligheid bij een goed feestje! Overigens vind je hier info over een feestwinkel.

Mark Rutte in een lederhosen

Zo zou je je Paul de Leeuw goed in een lederhosen kunnen voorstellen maar Herman van Veen (zeer zeker) niet. Ook zou het imago van Rutte een behoorlijke deuk krijgen wanneer hij ergens gespot wordt in lederhosen terwijl hij de Platten danst, want zo heet het dansje dat de houthakkers opvoeren. Aan de andere kant zie ik Filemon Wesselink wel een programmaatje maakt over wat het met hem DOET als hij in een lederhosen mag schuhplattlern. Misschien dat iemand hem alleen nog even moet tippen, bijvoorbeeld met dit filmpje waarin een tamelijk spectaculaire variant getoond wordt https://youtu.be/JRsqZL7u9Ug. Ziet er best ingewikkeld uit, maar Youtube zou youtube niet zijn als er niet ook een nuttig filmpje te vinden is waarin je stap voor stap de Duitse dans of wel het plattlern leert. Het is OBVIOUS dat je er wel een biertje voor moet nuttigen (https://youtu.be/DFb7nuw-5NY).

Lederhosen trekken niet voor watjes

Dat lederhosen echt niet voor watjes zijn, bewijst het filnpje op You tube, waarbij twee Zaanse, in lederhosen en alpenshirt gehulde boerenknecht’n proberen een lederhosen in twee stukken te scheuren door er heel hard aan te trekken: https://youtu.be/qDY1T8OyUhc. Ik weet niet of dat de nieuwe trend is, maar zeker een leuke variant op het touwtrekken in onze eigen oud Hollandse spelen.

Lederhosen in de reclame van Old spice

Old spice, die zelf te maken heeft met een beetje oubollig imago, trekt de lederhosen zelfs uit de kast om te laten zien hoe mannelijk het geurtje wel niet is. Saillant detail: de acteur is een anders gekleurde mede Duitser (of Zwitser?). Gezien de recente ontwikkelingen rond het immigratie probleem vermoed ik dat Old Spice inmiddels een andere commercial heeft bedacht. Wie wil zien wat ik bedoel kijkt op https://youtu.be/jOIT5JLXhec.

Lederhosen waanzin?

Nu moet je niet denken dat de Duitsers of Oostenrijkers of andere Tirolermannen zelf de Lederhosen serieus nemen, waarom zouden ze? Feesten, bierdrinken en plattlern horen bij elkaar. Maar in tegenstelling tot Nederland is de Lederhosen toch een stukje van de cultuur en als je die in een modern en feestelijk jasje giet dan wordt de SpaB alleen maar groter. Wie alvast in de stemming wil komen kijkt op Youtube naar Wahnsinn https://youtu.be/CRCZmQBVOUE.

Kun je niet wachten?

Kom je net terug van de wintersport en zit de après ski nog goed in je bloed en kun je niet wachten tot oktober? Organiseer dan gewoon je eigen feest bij http://postwagen.nl/apres-ski/. Aan het programma te zien weten ze precies wat de après ski zo leuk maakt. Niet alleen schlagers en bier, maar ook spelletjes! Oud Duits natuurlijk. En met veel bier én lederhosen. En natuurlijk meisjes in Dirndls. Ein Prosit!

Leave a Reply