Mannen in trachtenkleding zijn de nieuwe hipsters

trachten kleding kind

Mannen in trachtenkleding, ik zag me er zelf nog niet naast lopen. Not my kind of guy. Maar eerlijk is eerlijk, ze worden steeds vaker gespot. Tegenwoordig is het “ok” een buitenbeentje te zijn, dus wanneer manlief zich niet meer scheert, zijn haar laat groeien á la Jax uit Sons of Anarchy en in lederhosen of op klompen naar zijn werk gaat, vindt iedereen dat niet vreemd maar cool, en hooguit een beetje extravagant. Hij wordt niet meer aangekeken als de plaatselijke dorpsgek. Of als iemand die vergeten is dat het carnaval al voorbij is. Zelfs wanneer hij besluit zijn haar in een knotje te dragen. Dus als hij gaat skiën, dan kun dat eigenlijk best in trachtenkleding. Of blijf jij dan liever thuis?

Hallo allemaal

Over carnaval gesproken, die storm is gelukkig net voorbij. Mijn lederhosen heeft het overleeft en hangt weer netjes in de kast. “Hallo allemaal” klinkt eindelijk niet meer elk uur van de dag op de radio en pfffff, wat ben ik dààr blij mee. Juffrouw Ank mag van mij voorgoed òòk de kast weer in. Helaas is de serie mede door dit vreselijke liedje zo populair dat ik het angstige vermoeden heb dat we deze carnavalskraker nog heel lang gaan horen. Tot ver in de zomer van 2018.

Voorjaarsvakantie komt eraan

Maar goed dat we hier in het Midden en Noorden van het land het weekje voorjaarsvakantie nog voor de boeg hebben. Natuurlijk viert niet iedereen carnaval, maar de echte feestvierders zullen het wel een beetje zot vinden dat we hier, niet eens vrij krijgen om carnaval te vieren. Schrale troost is natuurlijk wel dat je nu iets anders met die vrije dagen kunt gaan doen. Wintersporten bijvoorbeeld. En dat een hoop mensen de sneeuw gaan opzoeken staat dan ook vast.

Goedkoop op wintersport

Denk nu niet dat de wintersport alleen iets is voor mensen met een dikke portemonnee. Ook met een dunne kom je een heel eind, mits goed gevuld met creditcards:). Natuurlijk zijn skivakanties niet de goedkoopste, maar wie zegt dat je skiën (en après skiën) moet? Sleetje rijden of met big foots rondstappen wordt steeds populairder, net als gewoon wandelen. Hoewel er meters sneeuw kan liggen, zijn er steeds vaker ook paden geprepareerd voor wandelaars. Grote voordeel is natuurlijk dat je in alle rust kunt genieten van de sneeuw, daar waar de skiers moeten aansluiten bij het klasje, de stoeltjeslift of in de rij moeten staan voor de gondel.

Mannen in lederhosen hipstersKies de rustige momenten en tenten

Uiteraard moet je als wandelaar ook eerst boven zien te komen, maar in tegenstelling tot de andere skiërs, blijf je dan ook de hele dag boven en word je verder niet gehinderd door oponthoud. Een skipas heb je dan ook niet nodig, dat scheelt (honderden) euro’s!! Als wandelaar heb je zo alle tijd om terrasjes te bezoeken nà de lunch en vóór de après ski. En natuurlijk kies je dan niet de tentjes die meteen aan de drukste piste liggen. Want hoewel après ski best leuk is voor een keertje, hoef je dat niet de hele dag te doen. Zo zie je nog wat van de omgeving en heb je alle tijd om de locals te leren kennen. Geloof me, dat is een stuk leuker èn voordeliger.

Lokale trachtenkleding en tegelkachels

Verwacht trouwens niet dat alle gastvrouwen er uit zien als de dirndls die je kent van het Oktoberfest. Hoewel je regelmatig in de Duitse en Oostenrijkse dames in het wild kunt spotten, is het geen regel. Bovendien is het winter en dan is het zomerse heidi jurkje niet de meest voor de hand liggende kleding. In tegenstelling tot Nederland is centrale verwarming in de bergen beslist niet standaard. Tegelkachels zul je wel vaak tegen komen. Heerlijk om te benutten om natte spullen op te drogen of gewoon lekker tegenaan te zitten.

Lederhosen Wedel finale Zillertal

Toch kun je wel klederdracht tegen komen in de sneeuw. In het Zillertal wordt bijvoorbeeld de Lederhosen Wedel Finale gehouden ergens in april. Of neem het Lederhosen/Dirndl Event. Dan komt jong en oud in klederdracht skieen. Op die dag zie je zowel dirndls als massa’s lederhosen voorbij zoeven, compleet met trachtenvest en alpen kousen. En kijk nou eens naar deze heerlijke stoere mannen in trachtenkleding, dat ziet er toch veel beter uit dan in zo’n skipak?

Leave a Reply