schapenwol

Liebe Leute!

2019, we kunnen er niet meer omheen want we zijn al bijna een maand aan de gang. Het is nog steeds even wennen die 19, maar voor de rest is alles eigenlijk het zelfde als in 2018. Toch veranderen we stiekem met zijn allen een beetje. Trendwatchers voorspellen dat er we in 2019 minder om mode geven en ons meer bewust zijn van de oorsprong. We krijgen meer oog voor het goede, schone en ware. Weg met alle nepnieuws en kitscherig troep.Waar komt die broek, vandaan, is er eerlijk aan verdiend en is er rekening gehouden met het welzijn van mens, dier en natuur? Natuurlijk letten we ook meer op de kwaliteit en duurzaamheid. Want dat minder meer is, geldt zeker voor duurzame kleding. Koop je minder kleding, dan kun je meer geld besteden aan kwaliteit.

Natuurlijke materialen “in”

Hoewel synthetische rommel best wel heel duurzaam is want het slijt niet en vergaat niet, is dat materiaal voor kleding niet aan te bevelen. Niet alleen ademt dergelijk materiaal niet, ook krijg je last van statische elektriciteit. Slecht voor je kapsel en voor je contacten. De schok die je kan krijgen zal de tegenpartij dusdanig afschrikken dat je een volgende toenaderingspoging niet voor 2020 kunt plannen. Nee, neem dan wol, leer en katoen, eerlijker materiaal bestaat er niet. Geen wonder dat het de basis vormt van het traditionele bergkostuum.

Echte scheerwol komt weer terug

Duurzame kleding is bijvoorbeeld kleding die gemaakt is van stevige stof, zoals tweed, wolvilt en leer. Wol is in dit rijtje misschien nog wel de meest diervriendelijk, tenminste wanneer je voor de echte “schurewolle” gaat, scheerwol. Wol die dus afkomstig is van schapen scheren. Ja duh. Is er ook andere wol dan? Jazeker.

Schapen zijn natuurbeheerders

Scheerwol is afkomstig van gezonde schapen en dan de eerste scheerbeurt. Misschien heb je het wel eens gezien op een oude ambachtenmarkt. De vacht komt er in zijn geheel af, alsof de schaap een jasje heeft uitgedaan. Schaap dolblij en de vacht kan bijna geheel verwerkt worden tot gesponnen wol. Schapen worden veel ingezet om heidevelden in stand te houden, ze zijn namelijk met weinig tevreden. Waar koeien mals gras nodig hebben, vreten schapen alles. En echte lekkere shoarma zonder gekke hormonen is natuurlijk gemaakt van scha-aap!

Vernieuwbare grondstof

We moeten zuinig omgaan met grondstoffen. Wol groeit vanzelf aan! Scheerwol heeft een mooie glans, in tegenstelling tot gewone wol. De kracht van wol is dat het water- en vuilafstotend is en ook nog eens brandvertragend. Hoewel je misschien bang bent dat wol kriebelt, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Bovendien kun je onder een wollen vest of jas heel goed een katoenen hemd of overhemd dragen. Wol isoleert waardoor het lekker warm is, maar ventileert ook zodat je niet snel zult zweten. De trachtenjanker en het vest dat hoort bij de traditionele Oostenrijkse bergoutfit is dan ook niet voor niets van wol gemaakt. En natuurlijk zijn ook de bijpassende sokken en beenwarmers (loferl) van èchte wol.

Eén met de natuur

In2019 gaan we ook meer naar buiten. Het bosbad. Niet een vijver in het bos, maar genieten van de frisse lucht en vers geproduceerde zuurstof. Of je duikt natuurlijk de bergen in. Omdat het weer daar nog wisselvalliger is dan in Nederland, wordt aangeraden altijd een jasje mee te nemen. Omdat niemand van sjouwen houdt, grijpen we meestal naar lichtgewichte, hypermoderne, kunstmatige, felgekleurde windjacks. Maar meestal blijven die in de rugzak. Want het zit gewoon niet lekker.

Pas op voor krimpen

De economie groeit, de btw gaat omhoog dus in 2019 willen we het niet meer hebben over krimpen. Geld mag rollen! Wol staat bekend als tamelijk prijzig, maar met de aantrekkende economie houden we een paar grijpstuivers over. Tijd voor een suit van echte wol. Maar wol kun je toch niet wassen? Wie wel eens per ongeluk een wollen trui of das in de wasmachine heeft gedaan zal dat beamen. Wol krimpt enorm als de temperatuur schommelt. Dat is dan ook precies de productiewijze van wolvilt, waar jasjes en hoeden van gemaakt worden.

Kleding die je niet hoeft te wassen?

Toch hoeft dit geen argument te zijn om geen kleding van wol te kopen. Een kostuum gooi je toch ook niet in de wasmachine? Luchten en af en toe naar de stomerij. Net als de lederhosen, kun en hoef je wollen kledingstukken namelijk nauwelijks te wassen. Luchten en borstelen is eigenlijk het enige onderhouds voorschrift. Dat is ook nog eens heel milieuvriendelijk of niet? Geen wasmiddel, water of wasverzachter nodig om je wollen trachten janker mooi te houden. Super makkelijk op vakantie ook!

Symbolisch

Ik stel voor na al dit wollige gedoe, de lederhosen in 2019 uit te roepen tot symbool voor het goede, schone en ware. Een traditioneel kledingstuk, met liefde gemaakt en alleen voor authentieke mensen, die het worst zal wezen wat anderen vinden van hun kledingkeuze. Wie durft?