Lederhosen stijl

Lederhosen traditie

Waarom de Lederhosen traditie weer helemaal hip is

Nog niet zo lang geleden hoorde de Lederhosen thuis in het hoekje van folklore, klederdracht en oubollige bingo avondjes. Want het imago van de Lederhosen is van huis uit nou niet echt hip te  noemen. Het beeld dat er bij hoort is in ieder geval 55 plus, kromme beentjes, dikke bierbuik tussen de bretels of verscholen achter de er standaard bij behorende accordeon.

Moderne Lederhosen voor echte mannen, ook huisvaders

Maar, zoals dat tegenwoordig met veel “oude” dingen gaat, of het nu om tradities en gewoontes gaat of vintage kleding, komen ze weer terug in de belangstelling, zo ook de Lederhosen. Dit heeft te maken met verschillende trends

Back to nature of back to basics

De Lederhosen is natuurlijk helemaal een natuurproduct want het is gemaakt van runderleder of geitenbokleer en is voorzien van mooie, vaak handgeborduurde details, die dus uitstekend past bij de lifestyle van vele mensen die back-to- basics prefereren. Je hoeft maar te denken aan de populariteit van de vele survivals programma’s om te beseffen dat dat allang niet meer alleen de geiten wollen sokken dragers zijn. Er is een sterke drang naar “oerdingen” en “eerlijke” producten en de Lederhosen appelleert aan die behoefte. Tradities herleven en daarmee ook de bijbehorende kleding.  Ondanks het feit dat de samenleving steeds meer individualiseert of juist wel hierdoor, gaan mensen op zoek naar dingen die hen binden en die er werkelijk toe doen. Mannen praatgroepen zijn allang niet meer in de mode, maar mannengroepen die samen stoere dingen doen, wel. Even een man worden in één weekend, waarin je als man weer man mag zijn. Je mag hout hakken, vuurtje stoken en verbroederen met je lotgenoten. En daar hoort stoere kleding bij. Een leren broek en een lederhosen overhemd lijken hiervoor de perfecte outfit.

Lederhosen in een modern jasje

Hoewel de echte liefhebber natuurlijk gaat voor de enige echte Lederhosen, namelijk de korte mèt bretels, mèt buidel en mèt borduursels, zijn er inmiddels ook wat meer gematigde varianten. Voor wie de korte Lederhosen een stap te ver vindt, is dat goed nieuws. Naast de al langer bekende halflange lederhosen, die tot net over de knie reiken, en in het echt voornamelijk gebruikt worden tijdens meer “formele” evenementen zoals een bruiloft, een begrafenis of een bezoek aan de kerk, zijn er nu ook echte lange lerenbroeken in Alpenstijl. En stoer dat ze eruit zien! Want ook de Lederhosen gaat met zijn tijd mee en zo zie je de moderne leren broek zonder bretels, maar wel vergezeld van de mooie, eenvoudige alpenschoenen met sluiting aan de zijkant. Lekker als het wat kouder wordt, hoewel de kenner natuurlijk zal tegenwerpen dat je daarvoor die lange alpensokken juist nodig hebt.

Duurzaamheid

Een Lederhosen is bij uitstek een product dat lang mee gaat en dus thuis hoort in de categorie duurzaam. Daarvoor moet je hem wel goed verzorgen. Bijvoorbeeld vlekken verwijderen met speciale leershampoo en daarna gebruik maken van fixeermiddel om de kleuren te behouden.  Reinigen met groene zeep schijnt overigens ook te kunnen, dat is ook nog milieuvriendelijk. Om ervoor te zorgen dat het leer soepel blijft moet je dan naspoelen met azijn. Maar wie een beetje zijn best doet heeft dan een lederhosen die zijn of haar hele leven meegaat. Mits je een beetje op je gewicht blijft letten natuurlijk.

Leave a Reply