Lederhosen van Rundleer of Suedeleer?

Rundleer beter dan suède?

Wanneer je je afvraagt wat beter is, een lederhose van rundleder of suède, dan moet ik je eerst even uit de droom helpen. Want dat is net zo iets als vragen of je beter katoen of flanel kunt dragen. Het gaat om hetzelfde materiaal maar met een verschillende productieproces. Suede kan namelijk gemaakt zijn van rundleer, maar net zo goed afkomstig zijn van hert, geit of kalf. Suede is de geruwde binnenzijde van gelooid leer.

Dierenhuid heeft twee kanten

Wie ooit wel eens een lap leer heeft gezien, zal dit weten. Leer is een natuurproduct en heeft twee verschillende kanten. De bovenkant is glad en waterafstotend en staat bekend als leer. De binnenkant van een dieren huid is ruw, maar toch zacht en staat bekend als suède. Suede voelt zachter en warmer aan dan de gladde bovenzijde.

Zacht suède, glad leer

Hoewel beide dus rundleer zijn, zijn de eigenschappen verschillend. Vooral wanneer je het hebt over onderhoud en vuilafstotend vermogen zijn er grote verschillen. Logisch omdat aan het ruwe oppervlak van suède veel makkelijker vuil blijft hangen. Bij glad leer is dat veel minder. Bovendien is de gladde bovenkant veel beter waterafstotend te maken dan de binnen kant. Voor suède bestaan speciale sprays om ze vuil en waterafstotend te maken, maar toch blijft suède kwetsbaar, zeker voor schoenen en broeken.

Dik rundleer versus soepel suède

Ook dit is dus eigenlijk geen correcte vergelijking. Suede kan net zo dik en stevig zijn als rundleer, omdat het gewoon de binnenkant van het koeienvel of hertenhuid is. Koop je een lederhose van suède, dan zit het gladde leer dus aan de binnenkant. Dit voel je trouwens over het algemeen niet omdat lederhosen meestal gevoerd zijn. Overigens zijn al onze lederhosen van top kwaliteit en geven wij een jaar garantie!

Langere levensduur dik rundleer

Een lederhosen van dik rundleer zal natuurlijk wel langer meegaan dan eentje van dunne soepele suède. Dat heeft natuurlijk ook met kwaliteit te maken. Rundleer staat er bekend om dat het niet uitdroogt en niet snel zal barsten of scheren, mits goed onderhouden. Omdat de lederhose van oorsprong een werkbroek is voor arbeiders, is dik rundleer gewoonweg ook het meest praktisch. Neemt niet weg dat je ervan moet houden dat de broek op den duur van het vele dragen glimmend grijs wordt. Overigens zal suède ook gaan glimmen, domweg omdat het ruwe laagje eraf slijt, bijvoorbeeld op de dijbenen en op de billen. Tenzij je je lederhosen maar één keer per jaar draagt natuurlijk. Alle exclusieve lederhosen vind je hier.

Leave a Reply