Lederhosen rules!

Je bevindt je in Duitsland in goed gezelschap als je van hard rock houdt. Het lijkt erop dat hoe verder je naar het Oosten gaat, hoe verder je teruggaat in de tijd. Was Engeland ooit de bakermat van de beatles en later van punkrock en hardrock en waaide die rage in enkele jaren over Nederland, het lijkt erop dat trends landinwaarts zich gedragen als de wind. Aan de kust sterk en ruig, maar hoe verder landinwaarts, hoe meer de storm gaat liggen totdat ze tegen de één of andere bergrug tot stilstand komt. Zo wemelt het in Duitsland nog van de rockers met lange haren,  leren petten en dito broeken. Grappig wel dat de muziek veel minder hard is:).

Lederhosen niet trendgevoelig

Zo gaat het met muziek, en zo gaat het met de mode. Op de één of andere manier gaat in ons kikkerlandje alles razendsnel voorbij, maar blijft in Duitsland alles veel langer hangen. Zo heb je er nog steeds de beste hard rock festivals en kun je voor de onvervalste hippie scene uit de jaren 60, gewoon afreizen naar Berlijn, de cultstad van 2018. Hanekammen, die in Nederland toch echt niet meer kunnen, springen nog vrolijk rond op Duitse festivals als Punk & Disorderly 2018. Tegne de Alpen aan, komt het leven helemaal tot stilstand. In Beieren is het leven noch zoals dat eeuwenlang eruit gezien moet hebben: Hele families in Klederdracht, bier uit literpullen en jodelende lederhosen op elke hoek van de straat.

Ode aan tradities en geschiedenis

Misschien is dat ook de reden dat de lederhosen in Duitsland ongekend populair is onder de jongere mensen. Duitsers staan over het algemeen bekend als behoorlijk vaderlandslievend, die Heimat gaat boven alles. En de lederhosen is voor Duitsers wat de klompen en tulpen voor Nederlanders zijn. Het typische beeld van een pünktliche Duitser in Lederhosen, met stevige bierbuik en altijd in voor een immer gemütliche witz is net zo hardnekkig als Heidi in de bergen met haar koeien en jodelende vriendinnen.  Maar dat lederhosen niet altijd gepaard hoeven te gaan met schlagers of blaaskapellen, zie je aan de band Power Lederhosen.

Rock die Lederhosen

Power Lederhosen mixt vrolijk wat hardrock music met accordeon en wat getoeter en het resultaat is best aardig. Al is het volgens de kenners nòch volksmuziek, nòch rock’n roll. En daar hebben ze dan ook wel weer een beetje gelijk in. Er is zelfs een festival dat rock die Lederhosen heet. Ook daar wordt weinig gerockt en is het resultaat dan wel heel vrolijk, maar vooral erg rumoerig. Dan is de nationale blaaskapel toch een stuk prettiger en rustgevender om naar te luisteren.

Sexy Lederhosen

Kennelijk zitten de Duitsers zelf ook een beetje met dat stijve imago in de maag. Want ook een Duitser wil wel eens net zo sexy voor de dag komen als de Zuiderburen in Italië of verder. En zo komt er daadwerkelijk een beetje rock in de duitse dijenkletsers. Kijk maar eens hoe het ook kan:

Lederhosentraining

Een andere rage waar de lederhosen in opduikt is fitness. Omdat je toch ergens je geld mee moet verdienen, was er een Personal Trainer die een goed idee had. Omdat op de oktoberfeesten heel veel mensen komen die gebaat zouden zijn bij fitness, maar er volgens deze slimmerd geen enkele affiniteit mee hebben, introduceerde hij lederhosenfitness. Een vorm van fitness waarbij je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt als weerstand:).

Nog een lederhosen die met zijn tijd meegaat: de laptophoes

Lederhosen zijn hartstikke sterk, ze gaan een leven lang mee en je kunt ze eigenlijk overal voor gebruiken. Net als de spijkerbroek een tweede leven krijgt als rok, schoudertas of zelfs stoelovertrek, moeten er een paar Duitsers zijn geweest die dachten dat met een lederhosen hetzelfde mogelijk zou moeten zijn. Want wat te denken van een lederhosen als laptophoes? Dat is nog eens super combinatie tussen folklore en moderne vooruitgang.

Leave a Reply