Lederhosen, hoe draag je hem nou echt?

polka lederhosen

Regelmatig vraag ik mezelf af, is de lederhosen nou iets wat bij een klucht hoort of is die volksdans in lederhosen bloedserieus?

Zelf denk ik bij een lederhosen act toch meestal aan iets clownesks, maar de serieuze liefhebber van volksmuziek zal dat waarschijnlijk beslist niet met me eens zijn. Want onze oosterburen nemen de Lederhose en de volksmuziek doorgaans bloedserieus. Eerder vertelden we al over de tradities die gepaard gaan met de trachtenkleding en de verborgen taal die schuilt achter de dracht van de strik op het schort van het dirndl jurkje.

Net als de Spakenburgers, Volendammers en Zeeuwen trots zijn op hun klederdracht, zo zijn ook de echte volksmuziekliefhebbers heel streng over kleding en muziek. Maar helemaal eens over hoe het dan wel zou moeten, zijn ze niet, viel me op.

Zo is voor de één de broek al gauw te kort, terwijl Youtube toch vol staat met clips van zeer korte lederhosen dragende jonge mannen met slobkousen.

Ook is volgens de traditie, het schuhplattler, de traditionele dijerkletserdans, voorbehouden aan MANNEN. Komt er een clip voorbij met meiden in lederhosen die dan ook nog de shuhplattler doen op countrymuziek, dan zijn de opmerkingen niet van de lucht.

Is shuhplattler wel een Mannendans?

Of dat dijenkletsen wel zo mannelijk is, dat vraag ik me altijd af. Het houterige bewegen in combinatie met die blote benen, het heeft soms echt iets engs. En dan is er nog dat andere, waarbij “echte” mannen ineens wel heel maf gaan doen en je je afvraagt hoe een dergelijke serieuze voorstelling in Nederland ontvangen zou worden. Dat moet wel een witsch zijn, want als je dit serieus neemt dan heb je thuis wel wat uit te leggen aan je vriendin of vrouw.

Ook alpentradities zijn aan slijtage onderhevig

Gelukkig is Duitsland ook een land van grote diversiteit net als Oostenrijk en zie je steeds meer variaties in de volksmuziek en de lederhosen dracht. Het enige wat er bij onze oosterburen niet echt in wil, dat zijn volwassen vrouwen in lederhosen (zodra je googled op meisjes in lederhosen krijg je héél andere dingen te zien die niets met volksmuziek of eeuwenoude klederdracht te maken hebben). Meisjes, scholieren, vooruit, maar zodra de dames hun vrouwelijke vormen krijgen, worden die in het meisjeskostuum, de dirndl, gehesen. Wij Nederlanders hebben daar minder moeite mee, maar toch, wil je als vrouw niet in een dirndl maar vind je een lederhosen ook te ver gaan, dan hebben wij een mooi alternatief; de lederhosen rok. De lederjupe dus eigenlijk of hoe zeg je jurk in het duits???

Tradtionele bavariaanse dans

Kortom, wanneer je een lederhose act wilt opvoeren, kan je heel wat kanten op. Alleen, met zijn tweeën of met een hele groep, als koorknaapjes of als stoere houthakkers of vechtersjassen, met de accordeon en zelfs een djembe erbij swing je zo met iedereen de tent uit. Maar misschien is het ook niet gek wanneer je bij jouw lederhose act de èchte schuhplattler doet en de tradities in ere houdt. Want ondanks alle serieuze gezichten, schuilt er wel degelijk humor achter de Bavariaanse volksdans. Dit blijkt wel uit de act  zoals die in 1955 al opgevoerd werd.

Op de één of andere manier zien die mannen van toen er toch een stuk stoerder uit dan de hedentendaagse shuhplattler, of komt dat door het kwasie kroeggevecht, de grijze kousen en de elvis presley achtige kuiven:)?

Leer zelf dijenkletsen

Mocht je zelf een echte lederhosen act willen opvoeren, dan moet je op zijn minst iets van deze volksdans kunnen laten zien. Behalve dijenkletsen, kun je dus ook een heleboel andere plekken bedenken waar je op kunt slaan. Ook kun je allerlei attributen opvoeren om de dans mee uit te voeren. Zo is de traditionele bank (kijk bij bankler dans) vaak vervangen door een kratje bier of wordt het dijenkletsen vervangen door het elkaar op de wangen slaan à la Stan Laurel comedy uit de tijd dat er alleen nog zwart wit film was zonder geluid. Wil je zelf weten hoe het moet, kijk dan nog even naar dit aardige instructiefilmpje en laat weten hoe jouw act verlopen is?

Tot slot nog even de beieren zelf over hun volksdans; volgens hen is het een uitdrukking van de “Beierische lebensfreude”.  En zeg nou zelf, als je dit clipje uit Berchtesgaden ziet dan heb je toch het idee dat je in het verkeerde land geboren bent?

Leave a Reply