Lederhosen van hertenleer, het summum?

Musketier kleding

Lederhosen van hertenleer, het summum?

Lederhosen van hertenleer, neusje van de zalm?

De vorige keer had ik het over Lederhosen van geitenleer, maar wist je dat hertenleer ook heel gebruikelijk is? Op zich niet gek, want de lederhosen komt uit het land van de uitgstrekte oerbossen en andere natuur waar natuurlijk veel wild rondloopt. Hertenleer is soepel, dun en toch oersterk. Een lederhosen van hertenleer zal dus niet snel scheuren gaan vertonen en heel erg lekker zitten.

Hertenleer, is dat niet zielig?

Veel mensen zullen het niet met de kop eens zijn: lederhosen van hertenleer. In een tijd dat zelfs het eten van een biefstukje met argusogen bekeken wordt, is het dragen van een lederhosen van hertenleer niet vanzelfsprekend. Maar waarom zou je wel een lederhosen van koeienleer kunnen dragen maar niet van hertenleer? Vooropgesteld dat je geen vegetariër bent, kun je best kleding van leer dragen. Want als je een dier toch nodig hebt voor zijn vlees, dan is het toch beter om ook huid en haar te benutten?

Is hertenleer beter dan fleece?

Een leren broek, een paar leren (hand-) schoenen, leren portemonnees en riemen, we zijn er mee Hertenleer wordt vooral voor handschoenen en portemonnees gebruikt om dat het soepel en sterk is en lang mee gaat. De laatste tijd komt er steeds meer kunstleer, als “ecologisch” alternatief. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar zo’n beetje alle kunststof wordt gemaakt van olie, een niet al te schone grondstof. Ook fleece is gemaakt van plastic. En wat veel mensen niet weten is dat de zogenaamde plastic soep bestaat uit microvezels die vrijkomen bij het wassen van fleece.

Is hertenleer wel diervriendelijk?

In een land dat rijk is aan uitgestrekte bossen is het niet gek dat er veel wild rondloopt. En omdat de lynx nog steeds niet rondwaart, zal de mens de wildstand moeten beheren. Dat is een mooi woord voor het toestaan van afschot. Oftewel, zo af en toe zijn er te veel herten en mogen er een aantal afgeschoten worden. Steeds meer mensen vinden dit vlees” uit de natuur” een eerlijk alternatief voor de bio-industrie. Want dieren in de bio-industrie hebben geen fijn leven en vaak een nog ergere dood. Het velletje kun je natuurlijk weggooien, maar is het niet eerlijker om alles van het dier te gebruiken?

Kun je als vegetariër hertenleer dragen?

Zelfs wanneer je wèl vegetariër bent, zijn leren schoenen nog altijd beter dan vegetarische kunststof schoenen https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstleer. Want leer is een natuurproduct, is duurzaam, gaat dus lang mee en is toch op den lange duur compleet biologisch afbreekbaar. Dat wil niet zeggen dat leer altijd een milieuvriendelijk alternatief is voor kunststof, dat hangt af van de manier waarop en het middel waarmee het leer gelooid en geverfd is. Lederhosen van hertenleer worden niet geverfd en zoveel mogelijk gelooid met de minst belastende stoffen. Wanneer je ervan uit gaat dat het af en toe noodzakelijk is (in verband met een goede gezonde wildstand) dat een ree of hert het loodje moet leggen, dan kun je dus met een gerust geweten, best leer dragen.

Is hertenleer duur?

Hertenleer is een stuk exclusiever omdat het aanbod vanuit jacht natuurlijk beperkt is. Exclusief is zo’n lederhosen dan ook zeker en de prijs ligt veel hoger dan een gewone lederhosen van runderleer. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat dergelijke lederhosen met de hand gemaakt worden. En dan is 400 euro eigenlijk helemaal niet zo’n fors bedrag.

Leave a Reply