Lederhosen blues

Lederhosen kort

Lederhosen blues in Nederland

Ik moet de eerste hippe gast nog tegen komen die het waagt om in Nederland naar het strand te gaan in zijn korte Lederhosen. Aangezien het met de huidige temperaturen echt wel weer is voor een korte broek zou je toch denken dat de mannen massaal de benen bloot geven, maar niets is minder waar. We hebben last van de Lederhosen blues. Want wat wil het geval?

Korte Lederhosen is niet stoer

Kom ik iemand tegen die wèl van korte leren broeken houdt, vooral als ze een beetje strak zitten, dan heb ik gelijk mijn twijfels. Is dit serieus of word ik voor het lapje gehouden? Op het internet vond ik een heel verhaal van een man die als jongetje zo graag een glad leren korte broekje wilde omdat één van zijn klasgenoten er ook in liep. Hij zeurde zijn moeder de oren van het hoofd en kreeg uiteindelijk een imitatie lederhosen van skai die binnen een jaar al uit elkaar viel. Je zou denken dat het 14 jarige jochie inmiddels liever in jeans rondhuppelde maar hij bleef verlangen naar leer, als was het een aangeboren voorliefde.

Nederland anti-lederhosen

Je begrijpt het al, hij wilde nog wel in korte leren broek maar zodra hij op een gemengde school kwam werd hij uitgelachen en dat wil je niet als tiener. Dus alleen thuis droeg hij nog zijn korte lederhosen tot ook dat begon op te vallen en hij uiteindelijk de lederhosen maar opborg. Maar volwassen geworden kan hij de drang niet weerstaan en komt hij uit de kast. En draagt alleen nog maar leren broeken, kort of lang al naar gelang het weer is. Sorry, maar bij mij schiet meteen ‘t woord leernicht te binnen wanneer hij afsluit met de droeve mededeling dat hij nooit een vrouw heeft kunnen vinden die zijn passie deelt, een soulmaatje die ook van leer houdt.

Lederhosen in Nederland alleen voor feesten en partijen

Toegegeven, een lederhosen dat is even wennen. En een lederhosen in het wild, zie boven, altijd schrikken. En dan bedoel ik zonder de bijbehorende muziek, het bier en of de bergen. De Lederhosen is onderdeel van een stukje bergcultuur waarbij je hoort te jodelen en te dijenkletsen, bier te drinken, kortom lol te maken. Wanneer ik op het strand van Nederland een man in Lederhosen zou tegenkomen zou ik raar opkijken. Ik zou niet roepen (zoals Patty Brard onlangs wel op TV schijnt te hebben gedaan): “Rot op naar je eigen land”. Het zou dan ook vast geen Duitser zijn of Tiroler pronkstuk. Eerder iemand die de laatste nachtbus naar huis gemist heeft na een uit de hand gelopen vrijgezellenfeest. En zeer waarschijnlijk heeft hij wèl last van de Lederhosen blues. Eenmaal aan gewend, wil je niet anders.

Lederhosen blues, heimwee naar München

In Duitsland betekent Lederhosen blues iets heel anders. Wanneer je de blues hebt, ben je meestal ergens verdrietig over. Vaak is liefde in het spel, misschien wel de voorliefde voor de lederhosen zoals de grappige animatie in https://youtu.be/GNN-BvpDOog. De Lederhosen Cowboy blues van Isar Mafia, ziet dat heel anders. Deze Duitstalige band die moeiteloos blues, rock n roll, voetbal, bier en folklore combineert, heeft altijd heimwee naar zijn heimat. Een must see voor Lederhosen liefhebbers en een mooi voorproefje op de oktoberfeesten: Munich in Beieren: https://youtu.be/W-1w6J-_e8w.

 

 

Leave a Reply