Lederhosen aus Bayern

Lederhosen Bayern

Lederhosen traditie uit Beieren

De Lederhosen is niet in heel Duitsland populair. Vooral in de zuidelijkere, bergachtige streken is de Lederhosen nog courant. Je kunt het een beetje vergelijken met de houding die we in Nederland hebben tot de klederdracht, zoals in Spakenburg en Zeeland. Sommigen vinden het mooi, maar heel weinig dragen het. Leuk voor de toeristen, maar als nuchtere Hollander ga je niet verkleed, tenzij het carnaval is. En dat vieren ze dan weer met name in het Zuiden, daar waar de bloaskapel een nog redelijk algemeen verschijnsel is. Een beetje vergelijkbaar dus met de situatie in Duitsland. Beieren is de meest zuidelijke bondstaat en ook de rijkste van Duitsland. Hier vieren tradities nog hoogtij. En omdat hier ook de Alpen beginnen, is dit de bakermat van de Lederhosen in Duitsland. Heidi o, Heidi, je kent de liedjes vast wel. Of ben je beter bekend met “Ein prosit?”

Lederhosen of boerenkiel, bier und bratwurst

Een boerenkiel en klompen is leuk voor Brabants carnaval, maar voor de rest zul je geen weldenkend mens aantreffen op klompen. Zeker niet wanneer je van boven de grote rivieren komt. Ook in Duitsland is er een verschil tussen noord en zuid. Grofweg zijn de Noorderlingen te vergelijken met onze “stugge” Groningers en “nuchtere” Friezen (ondanks de Beerenburg). De mentaliteit wordt, naarmate je naar het zuiden gaat, wat losser. In Beieren is het bier zo verbonden met de cultuur dat het dagelijks gebruik ervan niet eens aangemerkt wordt als een verslaving. En waar bier is, is plezier en de Lederhosen nooit ver weg. Om in de stemming te komen kun je op http://top10- lijstjes.nl/biercantus-liederen/ je favoriete vaste lied vast in studeren. Leuk voor op vakantie of ter voorbereiding van het Oktoberfest.

Bier und Bratwurst, Lederhosen und Tanz

Al leven we in de 21 e eeuw, in Beieren gebruikt er nog het middeleeuwse excuus, dat bier gezonder is dan water. Net als in Nederland, waar de gezondheid in de Middeleeuwen aanzienlijk verbeterde toen men van water op bier overging. Maar dat had alles te maken met de erbarmelijke kwaliteit van het water, niet met het innemen van grote hoeveelheden alcohol. Maar ja, iedereen weet dat met een paar glazen bier het leven een stuk aangenamer is. Voeg daar een Lederhosen aan toe en een accordeon, en de kans is groot dat na een par halve liters je spontaan uitbarst in gejodel. Of je treft jezelf boven op de Stamtisch aan terwijl je “You’ll never walk alone” galmt en ondertussen kijkt of je ook (of nog) kunt plattern. Guck mal, met bier wordt het pas echt een gezellige Duitse avond.

Verschil tussen noord en zuid

In het zuiden zijn de mensen Bourgondischer aangelegd dan in het noorden en is de zin in feest bouwen groter. Dat verklaart dus waarom Beieren zo veel gemütlicher ist dan bijvoorbeeld Hamburg. Daar wonen alleen maar hardwerkende mensen lijkt het wel. Ik heb me vaak verbaasd afgevraagd waarom dat voor bijna elk land (tenminste in Europa) op te gaan. Daar waar Noordelijke Belgen bekend staan als niet al te plesant, zijn de zuidelijke Belgen de feestvierders. In Noord Frankrijk gaat het rustig aan toe, maar in het Zuiden overheerst het “du vin du pain du boursin” motto. Zo ook in Spanje, waar de Noordelijke Basken de stuggerikken zijn en Andalusië de bakermat is voor de temperamentvolle flamenco die maar 2 pasjes verwijderd lijkt van de tango. Wil je voor de gezelligheid naar Duitsland en wil je de Lederhosen in het wild spotten, dan moet je beslist Beieren aandoen. Bijzonder wel dat het ondanks, of dus misschien wel dankzij, de gezelligheid en het vele bier zo’n welvarende staat is!

Leave a Reply