Ozapf ist

Oktoberfeest: Het is nog niet te laat

Wie last minute oktoberfeestkriebels krijgt, is nog niet te laat. Twijfel niet of er nog plek is, ga gewoon. Laat je niet tegenhouden door zwart kijkers die zeggen dat je geen kaarten meer kunt krijgen. Kaarten waarvoor? Bedoelen ze de kant-en-klare oktoberfeestpakketten, georganiseerde groepsreizen naar München of gaat het over een plek aan één van de vele biertafels in de allergrootste en beroemdste oktoberfeesttenten?

Geen toegangskaarten Oktoberfeest?

Er is namelijk niet zo iets als een toegangskaartje tot het oktoberfeest in München, al willen vele touroperators je graag anders doen geloven. Voor Oktoberfeest-beginners is er altijd wel een plek waar je bier kunt drinken, een bretzel kunt eten of gezellig kunt ontbijten. Heb je je zinnen op en speciale tent gezet, bijvoorbeeld de Augustiner-Festhalle, dan ben je zelfs voor 2019 e.v. te laat met reserveren. Hier wordt het bier uit houten fusten getapt en dat is blijkbaar zo populair, dat de tent al jaren van te voren vol geboekt is.

(Zeer) op tijd reserveren avond biertafel oktoberfeest

Heb je een zaterdagavondplaats aan één van de andere grote oktoberfeesttenten op je bucketlist staan, dan kun je met een beetje geluk in 2025 een plekje bemachtigen. Maar wie overdag een tafel voor 10 wil reserveren heeft nu nog volop keuze, zelfs in het Lion’s voetbal eldorado van het lokale voetbal clubje FC Bayern München https://www.loewenbraeuzelt.de/reservierungen/ kun je door de weeks nog terecht.

Nieuw: Spontankontingent

Steeds meer tenten houden een gedeelte van hun tafels vrij. Hier kun je niet een jaar van te voren reserveren. Soms kun je op de dag zelf nog een plekje bemachtigen. Omdat niet iedereen zin heeft het vuur uit de sokken te lopen, heeft bijvoorbeeld de Ochsenbraterie demogelijkheid om online tickets te kopen voor een dergelijke tafel van 8 personen.

Tafelplaats of staanplaats?

Ook in de andere feesttenten zijn nog volop plekjes te reserveren, waarbij je voor € 15 een staanplaats hebt (maar geen bier) en voor €41 al een plekje aan een tafel in de feesttent hebt inclusief 2 liter bier (twee glaasjes dus). Heel overzichtelijk is de website van De Wiesnzelt. Een plattegrond laat precies zien waar de tafel staat die je wilt reserveren (https://www.daswiesnzelt.de/nl/tickets/place-card). Dergelijke reserveringen zijn overigens strikt tijdgebonden, is je tijd om, dan moet je van tafel!

Fax verplicht

Anders dan we hier in Nederland gewend zijn, kun je last minute soms uitsluitend nog per fax reserveren. Zoals bij de Ambrustschuetzenzelt. https://www.armbrustschuetzenzelt.de/reservierung/reservierungsanfrage/. En dat is toch wel een dingetje, want wie heeft er nog een fax staan? Reserveringen per mail worden niet beantwoord. Je kunt ook een brief sturen. Of die nog aankomt en beantwoord wordt is natuurlijk wel een gokje. Misschien ideetje om even bij de kringloopwinkel binnen te lopen. Misschien tref je daar nog een fax aan inclusief dat gekke, verblekende faxpapier?

In de biergarten altijd plek

Mocht je op zien tegen zo’n reservering, geen nood. Net als op onze gewone terrassen, hoef je voor de biergarten geen plek te reserveren. Sterker, het is niet eens mogelijk. En laten er nou volop biergarten zijn op het Oktoberfeest? Wees dus niet bang dat je geen bier kunt drinken wanneer je solo reist, met zijn tweeën of in een ander select gezelschap.

Door de weeks rustig en goedkoop

Het oktoberfeest is van oudsher een familiefeest, en beginners doen er heel goed om door de weeks, overdag, eens heel rustig het sfeertje te gaan proeven met vrouw en kinderen. Op dinsdag zijn er ook nog eens speciaal gereduceerde tarieven. Niet alleen het eten is dan stukken voordeliger, maar ook de drankjes. De kermis met het reuzenrad zijn een spektakel op de terugweg kun je ook nog een stuk van de Märchenroute rijden (sprookjesroute langs de verschillende kastelen die een rol speelden in de beroemde sprookjes van de gebroeders Grimm). Je weet wel, Doornroosje, Sneeuwwitje en Hänsl und Gretchen, verdwaald in het bos, natuurlijk in Lederhosen en Dirndljurkje……..