L.E.D.E.R.H.O.S.E.N.

Alfabet lederhosenwinkel

Je vraagt je misschien af waarom L.E.D.E.R.H.O.S.E.N. met puntjes geschreven is? Wel dat is omdat ik, al mijmerend in het bos over prangende vragen als “mag mijn hond hier los” en “zag ik daar nou een ree oversteken”, ineens bedacht dat L.E.D.E.R.H.O.S.E.N. vast een diepere betekenis moet hebben. Je mag dan lederhosen liefhebber zijn, maar waarom zou je je billen dan uitsluitend in het leder willen hullen? Zouden er ook lederhosen van niet-leder zijn en zou je ook kunnen hozen met je lederhosen?

Handig om te weten

Nu hebben we het natuurlijk al een keertje gehad over de tien dingen die je met een lederhosen kunt doen, maar hooswerk stond daar niet bij. En toch kun je je prima behelpen met een lederhosen wanneer je bootje dreigt te zinken. Pijpen dichtnaaien en klaar is je dubbele bucket:). Want leer is dan wel niet helemaal waterdicht, toch kan het zeer goed water vasthouden. Denk maar eens aan de Spanjaarden die wijn in leren zakken bewaren en ook meenemen onderweg. Ik heb wel eens 24 uur in een bus gezeten die bestuurd werd door één chauffeur, die elk kwartier een slok nam uit die zak. Het mag een wonder heten dat we pas bij Breda met panne stil te staan kwamen, of was de man in slaap gevallen? Toch zou ik er nu heel wat voor over hebben om te weten wàt er precies in die leren zak zat, dat hij het zo lang vol hield:).

lederhosen, wat kun je er mee doen

Handige lederhosen?

Lederhosen alfabet

Terug naar L.E.D.E.R.H.O.S.E.N. en het vorsen naar de betekenis van deze trachten. Trachten is trouwens het duitse woord voor klederdracht, vandaar dat je de lederhosen en dirndl kleding vaak ook als trachtenkleding aangeprijsd ziet. Ik kwam op het volgende.

De L. van Leer natuurlijk

Uiteraard zijn er ook modieuze lederhosen van spijkerstof en erger, maar een lederhosen zonder leer is gewoon geen lederhosen. Rundleer of geitenleer, maar ook hertenleer is mogelijk. Dan heb je wel een exclusieve lederhosen. BIjvoorbeeld model Johann, Roland of August, voor nog geen €450,-.

De E. van echt

Een Lederhosen moet echt en origineel zijn, liefst handgemaakt. Ze worden in allerlei prijsklassen aangeboden, maar een goede Lederhosen koop je niet onder de €79,- . Heb je een echte handgemaakte Lederhosen met originele stiksels, dan kom je eerder bij de €2000,- uit. En in Duitsland en daarbuiten wordt dat grif betaald. Als je in aanmerking neemt dat de prijs van leer alleen maar aan het stijgen is, dan is een Lederhose eigenlijk ook best een goede investering. Je koopt toch ook geen Spakenburgs kostuum bij de Zeeman?

De D. van Duits en drinken

Lederhosen is vooral voor Nederlanders iets typisch Duits. Geografisch is dat niet helemaal correct, omdat ook in Oostenrijk en andere Alpenlanden de lederhosen tot de traditionele klederdracht behoort. Maar vanwege het Oktoberfest, dat wel heel erg Duits is, is de associatie met de heimat erg aanwezig. En daar hoort (bier) drinken natuurlijk ook bij. En is er geen feest denkbaar zonder bier, tenzij het een kinderfeestje is.

De E. van eerlijk

Eeerlijk is eerlijk, wie van lederhosen houdt, en ze ook regelmatig draagt, houdt niet van politieke spelletje en vuil gekonkel. De drager van een lederhosen is altijd recht door zee, is vriendelijk en werkt hard. Hij houdt van elk feest, als er maar bier getapt wordt en neemt geen blad voor de mond. Aangezien het gezegde ook luidt dat “kinderen en dronken mensen de waarheid spreken”, kan dat ook niet anders. Want wij hebben ook lederhosen voor kinderen:).

De R. van Rost und Radler

De Lederhosen man vertoeft ook graag bij een kampvuur en liefst eentje met een grill erboven. Een schwenkgrill liefst met daarop niet alleen grote stukken geroosterd vlees, maar ook aardappelen, in de schil. Als het nog geen tijd is om bier te nemen of er geen bob te bekennen valt, drinken ze Radler. Met “maar”2 % alcohol kunnen ze nog rustig naar huis. Op de motor.

De H. van Herr und herrlich en handig

Het goede leven is de lederhosen man niet vreemd. Hij roept regelmatig “herrlich” en “wunderbar”, nog voor hij aan “ein prosit” is begonnen. Galant als hij is, houdt hij wel van vrouwelijk gezelschap, als het tenminste niet zijn favoriete mannenweekend is (kamperen, survivallen met een flink wat kratten bier en een flinke hoeveelheid vlees). Hij is ook handig, als je het hebt over hout hakken of bijlwerpen.

De O. van Oktoberfest

Hierover kunnen we kort zijn. Een oktoberfeest kan niet zonder Lederhosen, net als omgekeerd. De O staat ook voor Opa en Oma, die dol zijn op lederhosen en de Zwitserse bergen:).

De S. van Stimmt en Sogar

Ook al spreek je geen woord duits dan kom je een heel eind met het roepen van Stimmt! Of je zinnen doorspekken met Sogar. Want Lederhosen mannen zijn het altijd met elkaar eens en overdrijven graag een beetje. “Genau” doet het ook goed, alleen komt de G. niet voor in L.E.D.E.R.H.O.S.EN. De T van Trachtenvest helaas ook niet.

De E van even pauze

Eigenlijk heeft hij al genoeg, maar wil nog niet naar huis. Het feest is nog niet afgelopen toch? Een kleine pauze zorgt ervoor dat de lederhosendrager voldoende energie heeft om nog een rondje mee te doen. Efkes plassen:).

De N. van NU is het wel genoeg

Als de lederhosen man genoeg heeft gehad zegt hij gevat “Er is een tied van kommen en er is een tied van goan en de tied van gaon is noe komm’n.’ En met deze literaire uitdrukking zorgt de Lederhosenman ervoor dat hij al lachend de zwalkende benen kan nemen. Oftewel tijd om de mölle uut ’t kaf trekken. 

Heb jij leuke (of serieuze of kritsche) aanvullingen voor ons lederhosen ALFABET? Die lezen we dan graag op onze facebookpagina.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave a Reply