pindakaas en lederhosen
Niet iedereen is gecharmeerd van klederdracht, laat staan de Duitse Lederhosen. Jammer voor dit mooie stukje ambachtswerk, maar over smaak valt niet te twisten. Over kwaliteit wel. En laten kwaliteit en smaak nou wel weer heel veel met elkaar te maken hebben.

Is Constante kwaliteit haalbaar?

Laatst een mooi staaltje slechte smaak en discutabele kwaliteit meegemaakt. Het ging over niets, namelijk een pot pindakaas van een bekend A merk dat er wel heel raar uitzag. Bleke kleur, dunne smurrie en lekker? Ook al niet. Dus de klantenservice maar eens gebeld.

Vieze smaak

Een zeer beleefde mijnheer kon me al snel van een (in zijn ogen) passend antwoord geven. Het bleek dat Calvé (oeps) overgestapt was op een andere brander, waardoor de pinda’s niet zo bruin werden als we gewend waren. Maar de smaak en de kwaliteit waren precies hetzelfde.

Gewaarborgde kwaliteit en andere dooddoeners

Er was volgens hem dus niets mis mijn pot pindakaas. Hoewel ik meerdere malen had aangeven dat de pindakaas anders rook, er anders uitzag en bovendien qua structuur anders was en ik de pindakaas gewoon niet lekker vond, verzekerde de mijnheer me dat ik gerust pindakaas kon blijven kopen van zijn merk, omdat de kwaliteit gewaarborgd was.

Klant trekt aan kortste eind

Bij mij gaf dit een hele rare smaak over kwaliteit, borging en garanties. Blijkbaar kun je in Nederland constante kwaliteit verkopen en toch een product produceren waar de vogeltjes nog niet voor hun nest uit komen.

Gebruik je verstand

Bij kleding zijn smaak en kwaliteit ook nauw met elkaar verbonden. Neem nou zoiets als de “enige, echte lederhosen”. De verschillende winkels claimen allemaal met termen als topkwaliteit, traditioneel en authentiek. En dat terwijl de meesten toch ergens in het verre oosten in elkaar gezet worden. Maar dan wel weer van constant kwaliteit zijn, ook als dat misschien een niet al te beste is.

Kwaliteit is niet altijd objectief

Kwaliteit op zich is dus geen eigenschap, maar een maatstaf voor dingen. Hoe meer aandacht, liefde en zorg er in een product is gestopt, hoe hoger de kwaliteit. Dat zie je, dat proef je en dat voelt u. Een kwestie van smaak dus eigenlijk. Trouwens, iets wat mooi is ingepakt en persoonlijke service dragen ook bij aan het waarnemen van (meer) kwaliteit, terwijl het niets te maken heeft met het product.

Iedere kwaliteit heeft zijn prijs

Een lederhosen voor €25 kan best (voor een keertje) voldoen, maar is dan bijvoorbeeld niet van leer maar van polyester. Gaat u meer voor comfort en natuurlijke materialen en houd je van zacht en soepel, dan is een lederhosen van geitenleer geknipt. Deze is wel veel duurder, maar minder duurzaam dan de exemplaren van runderleer. Iets dat veel kwaliteit heeft, hoeft daarom niet per definitie beter voor u specifieke wensen te zijn. Het hangt maar net van je smaak af, het gebruik en uw budget.

Herkennen van kwaliteit

Nog even over smaak, niemand vond zijn eerste slokje rode wijn of bier lekker. Smaak ontwikkeld zich. Wij denken dat wanneer je maar vaak genoeg een echte lederhosen onder ogen krijgt, u meer waardering kan opbrengen voor zo’n broek. Langzamerhand ziet u niet alleen een bierdrinkende lolbroek, maar ook een echt stukje vakmanschap. Trachtenkleding bundelt geschiedenis, cultuur en landschap tot een herkenbaar geheel. Kun je eenmaal die kwaliteit herkennen, dan wilt u nooit meer minder.

We zijn benieuwd naar ùw bevindingen met betrekking tot smaak en kwaliteit.