lederhosen bergen oostenrijk
Ben je verzot op bergwandelingen of snap je niet waarom mensen zich zo vreselijk moe willen maken in hun vakantie? Behoor je tot de laatste categorie, dan heb je het waarschijnlijk zelf nog nooit gedaan. Want berg wandelen is verslavend. En je kunt er ook op latere leeftijd mee beginnen.

Alleen voor doorzetters?

Bergwandelen is verslavend, want je krijgt er een enorme kick van. Niet vanwege het jodelen, niet vanwege de prachtige edelweiss, niet vanwege de koeien met de enorme bellen, niet vanwege de frisse berglucht, de klaterende beekjes of de geweldige vergezichten. Nou ja, dat zijn natuurlijk stuk voor stuk geweldige pluspunten, maar het gaat natuurlijk om de bergen zelf. En het gevoel dat je krijgt wanneer je die te voet hebt bedwongen. Zie je wel, je bent een echte doorzetter!

Je doel bereiken

Dat hoeft trouwens niet per se de top te zijn. Een mooie berghut, een leuk restaurantje of een prachtig vergezicht zijn ook heel geschikt als eindbestemming. Kies vooral niet een kabelbaan als eindbestemming. Het is ontluisterend wanneer jij met de tong op je schoenpunten aankomt en dan naast mensen staat die fris uit de koffer springen.

Neem nou Innsbruck

Innsbruck is de hoofdstad van de Tiroler Alpen en daar zijn ze trots op. Van hieruit kun je mooiste bergwandelingen maken. Om het iedereen gemakkelijk te maken kun je onder begeleiding van een gids ontdekken hoe dat nou voelt, zo’n berg bedwingen. Je hoeft er echt geen ervaren bergbeklimmer voor te zijn.

Een met de natuur

Er is een gezegde dat luidt: Je bent pas ergens geweest als je er te voet geweest bent. Ken je dat gevoel, wanneer je ergens aan de wandel bent en er luidruchtige joggers voorbij snellen? Of erger, elektrische fietsen, brommers of auto’s? Heb je dan ook niet het gevoel dat die mensen iets missen?

Oog voor detail

Die super sappige bramen die jij wel hebt ontdekt, dat enige grappige plantje dat je nog niet kende, of het geritsel van, uh, een hagedis, slang of muis misschien? In de bergen kom je alleen maar wandelaars tegen en dat maakt je vakantie daar zo super ontspannen.

Dieren ontmoeten

Oog in oog staan met een murmeltier of een steenbokje, dat zijn de momenten die van je vakantie iets magisch maken. Een forel in een beekje, een steenarend over zien komen en dan die strak blauwe lucht (die is echt, geen Photoshop voor nodig)

1200 km wandelroute

En het mooie van de Tiroler bergen is dat je als wandelaar ook nog eens bevoorrecht bent. Want de Oostenrijkers kunnen het waarderen dat je speciaal voor hun bergen bent afgereisd. Ze laten je ook graag de mooiste plekjes zien. Vanuit Innsbruck kun je in de zomer heel wat Gipgel en Kogel afstrepen van je bucketlist.

Gratis wandelbus

Zo krijg je bij veel onderkomens een welkomstpas, waarmee je gratis kunt deelnemen aan het wandelprogramma. Iedereen kan meedoen, van jong tot oud, maar je moet wel een beetje conditie hebben. Zelfs aan het vervoer is gedacht. Een gratis wandelbus brengt je naar het startpunt van één van de totaal 1200 km aan wandelpaden dat er rond Innsbruck ligt!

Goede kleding is vereist

Behalve een goede conditie, heb je ook de juiste kleding en schoenen nodig. Afhankelijk van het soort wandeling trek je hoge wandelschoenen aan bij de Alpine routes en kun je volstaan met goede sportschoenen bij de wandeltochten met minder hoogte verschil. Een lederhosen is niet verplicht, je kunt ook gewoon in je lange of korte broek gaan. Ook super praktisch zijn de afritsbroeken. In de bergen kan het weer nog sneller omslaan dan in Nederland en daar moet je echt op voorbereid zijn.

Huren van je uitrusting

Ben je helemaal onvoorbereid in Innsbruck terecht gekomen, dan kun je rugzak en bergschoenen ter plekke huren. Maar je kunt natuurlijk ook je bergschoenen en lederhosen vanuit Nederland meenemen! Overigens is er in Innsbruck is nog veel meer te doen dan alleen bergen bedwingen. Er is altijd ergens wel een muziekvoorstelling die het verdiend om bij te wonen. Van viool tot “volksmusik” en van klassiek tot Status Quo (Olympia halle, 4-10-2018)!