Jodelwedstrijd winnen?

jodelwedstrijd

Jodelen is nou niet iets wat ik dagelijks doe, en het staat zeker niet in mijn top 10 to do lijstje van mijn bucketlist. Toch voorzie ik een rooskleurige toekomst voor het jodelen. Net zoals de revival van de Lederhosen past in de retro en vintage trend en volksdansen en breien weer volop in de belangstelling staan, zo zou het ook het jodelen kunnen vergaan. Ik kwam vandaag een heuse jodelwedstrijd tegen. Hoe je ook mee kan doen, lees je zo.

Jodelen zit in de familie

Mijn ouders jodelde namelijk wel. Nu heb ik dat eigenlijk nog nooit iemand verteld en was dat jodelen iets waar ik me behoorlijk voor schaamde. Want dat jodelen kwam meestal pas na de nodige drankjes. Mijn vader kon het eigenlijk best goed, net als mijn moeder, maar omdat er weinig tekst aan te pas komt, zag het er in mijn ogen nogal stompzinnig uit, die keelklanken en dan die blije hoofden erbij.

Guilty pleasure

Jodelen is een soort guilty pleasure vermoed ik. Soms jodel ik zelf een deuntje, gewoon om te kijken of ik het kan en niet omdat ik op mijn duim sla ofzo. Want daar kun je ook spotaan van gaan jodelen. Anders dan neuriën, werkt jodelen eerlijk gezegd heel bevrijdend. Het is net of je op de top van de Matterhorn staat, je voelt de frisse lucht je lichaam binnen stromen en nog beter, je wordt er ook nog vrolijk van. Zou jodelen daarom zoveel lijken op
rodelen? Die twee zijn net zo met elkaar verbonden als bergen met sneeuw……

Jodelapp

Is het niet vanwege de welluidende klanken die uit je keel stromen dan is het wel vanwege de maffe koppen die je erbij moet trekken. Hoe ik dat weet? Vandaag kwam ik een jodelapp tegen, terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een Oktoberfest app. Voor degene die nog niet weten wat dat is, een app, een kleine toelichting.  Het zijn kleine, vaak reuze handige programmatjes waarmee je snel deingen kunt opzoeken. Bijvoorbeeld een woordenboek, maar ook de dichtsbijzijnde kroeg (“aroundme” is een hele bekende). Je hebt er natuurlijk wel een smartphone voor nodig, maar wie heeft ie tegenwoordig niet? Voor de oktoberfest gangers is de app van munchen bijzonder handig, omdat je precies kunt zien wat waar is. Op zoek naar nog meer handigheidjes kwam ik in de jodelapp terecht.

Jodelende selfie

Het idee erachter is dat je een selfie maakt wanneer je op eenoktoberfeest bent en dan zet de app een leuke “jodelehatietie” onder. Je kunt zelfs kiezen uit meerdere variaties. Maar de app laat je ook zelf jodelen. Of je laat de oktoberfestmuziek of je tafelgenoten meezingen. Er is zelfs een jodelwedstrijd aan verbonden. Dus trek je lederhosen aan, en jodel er eens flink op los. Wel eerst even oefenen. En liefst wel in lederhosen.

En natuurlijk niet vergeten de keel te smeren:). De app vind je in de appstore. Hij heet Jodelcam Oktoberfest. Vergeet niet een filmpje aan ons te sturen als je een oktoberfeest bezoekt! Uiteraard wel in vol ornaat. En ben je op zoek naar andere tips om beter te leren jodelen of andere dingen om je vrije tijd mee te vullen, kijk dan bijvoorbeeld eens op www.vrijetijdstartpaginas.net.

Leave a Reply