Jetz't geht's los

Jetz’t geht ’s los

We kunnen er niet langer om heen, we geven het toe, we hebben er zin in: oans, zwei drei Gsuffa! Dit is zuipen op zijn Beiers. En proosten doen we ook in het Duits: Servus! Reikhalzend kijken we uit naar het grote bieren in Nederland. Want kijk eens aan, we hoeven niet eens meer naar Duitsland, het oktoberfeest komt naar je toe. En de Lederhosen, die hebben we al uit de kast gehaald.

Oktoberfeesten overal in Nederland

Zelfs in plaatsen die niet beneden de rivieren liggen. Want eigenlijk heeft het oktoberfeest toch wel heel veel weg van carnaval. Muziek, plattern en bier en dan dansen op de tafels. De natte droom van elke student, dat ie bedient wordt door een rondborstige dame die mans genoeg is om 12 liter bier in één keer aan te laten rukken. In liter pullen notabene, die op zich ook al het nodige weken. Zo’n maß weegt leeg al een kilootje dus met een liter zwaar bier vast meer dan 2 kilo. Dat moeten fijne armen zijn om door vast gehouden te worden, of niet heren?

Ook Utrecht, Almere en Twente

Twentenaren staan in Nederland bekend als half Duits omdat ze zo goed bier kunnen drinken (net als de Achterhoekers die samen met de tukkers tot dezelfde bierstam lijken te horen). Het zal dus geen verbazing wekken dat er op 14 oktober een eigen Twents Oktoberfeest in Hengelo is Twents Oktoberfest . En je hebt nog een mooi excuus ook om je helemaal lam te drinken, want de opbrengsten gaan naar een goed doel: het jeugd sportfonds.

Geen oktoberfeest zonder lederhosen en dirndls

Het is moeilijk kiezen wat nou het leukste is aan de oktoberfeesten, de heren in korte broek, of de dames in de dirndl kostuum. Want eindelijk lijkt dat dirndl jurkje verdacht veel op de Nederlandse klederdracht: de struise boerin. De rok is lang, tot over de knie en het schort net iets korter. De blouse heeft pofmouwtjes (je mag echt niet zonder bloesje aan komen zetten dat is ordinair) en het lijfje is geveterd maar van katoen dus niet van goedkoop nylon. Neem dan ook geen carnavals kwaliteit dames en kom vooral niet in een kort rokje en naaldhakken. Al ziet de dirndl serveerster er nog zo sexy uit, als bezoekster van de oktoberfeesten doen je het mak aan met je kleding. Bovendien loop je een stuk beter op pumps met een klein hakje wanneer je een paarbiertjes wilt nuttigen.

Gekleed maar toch netjesJ

Je leest het goed, het draait bij het Oktoberfeest niet alleen om borstenbierenbratworst. De traditionele lederhosen is gewoon een keurige broek. De suède variant is eigenlijk zelfs de zondagse broek van de Duitse feestvierder. En het traditionele voer bij de oktoberfeesten is het halve haantje, een stuk minder vet dan de bratworst en daarom ook een stuk beter voor je algehele welzijn. En nu we het daar toch over hebben, wie veel drinkt, moet veel eten. Vandaar die bierbuikenJ in Duitsland. Drink niet met een lege maag maar zorg voor vet en eiwit: Gebraden kip dus.

Anti katertips

Vitamine B (complex, hoog gedoseerd) helpen om ervoor te zorgen dat je geen kater krijgt. Verder zijn magnesium tabletten aan te bevelen omdat je door het vele drinken belangrijke mineralen verliest. Voldoende magnesium voorkomt trillende handen en spierkrampen de morning after en misschien ook wel de “Wies’n- grippe” waarmee vele Duitsers zich na het feest ziek melden. Zum wohl!

 

 

Leave a Reply