Is de lederhose een mannending?

lederhosen en stoere mannen

Lederhosen, het lijkt zo’n net-niet-mannending. Wanneer je niet bent opgegroeid in Beieren of Oostenrijk, is het dragen van een Lederhose toch een beetje onwennig. Het bube-imago is hardnekkig. In Duitsland heb je daar geen last van, ze weten niet beter. Maar in Nederland zijn we toch altijd lekker sceptisch met elkaar. Zo’n lederhose, dat is toch hartstikke fout Duits? Beetje lacherig over doen, dat kunnen we ook goed. Maar een land waarin “mannen” als Gordon en Fransje Bauer de toon zetten, zouden we toch eens wat meer moeite moeten gaan doen om mannen in trachten kleding serieus te nemen.

Lekkere kerels

Nu zijn veel YouTube filmpjes zo bejaard dat ze alleen geschikt zijn voor vertoning bij rimpelpop (echt waar zo noemen ze in München de speciale muziekvertoning voor de niet meer zo jonge medemens), zodat het lijkt alsof alleen de oudere generatie de lederhose een warm hart toedraagt. Maar nu kwam ik toch een stel hele frisse, moderne, leuke kerels tegen. Echte mannen zelfs als je het mij vraagt. Met haar op de borst en haar op de kuiten en ze kunnen heel lief en toch echt lachen. Je kan zelfs zien dat ze de sportschool niet schuwen.

Boel op stelten zetten

Als geen ander weet dit clubje kerels hoe ze leven in de brouwerij moeten krijgen. Ze schuwen niet terug voor een flashmob. Integendeel, ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Zo waren ze al te zien in een warenhuis, in de U-bahn in München en zelfs in het vliegtuig naar Rio maakten Voxxboys er een dolle boel van. Zo te zien waren ze onderweg naar Blumenau in Brazilië. Hier wordt het Oktoberfeest groots gevierd en de Brazilianen zijn er dan ook dol op. Blumenau ligt in de buurt van Sao Paulo, nog een stuk zuidelijker dan Rio trouwens. Daar waar Rio bekend is van het carnaval, is Blumenau bekend vanwege het Oktoberfeest. Een grotere tegenstelling lijkt niet denkbaar maar bij de Brazilianen gaat het maar om één ding en dat is feesten en dansen.

Stoere jongens Ferme knapen

Wie Voxxclub bezig ziet kan niet anders dan beamen: das sind richtige lebenskünstler. De mafste ideeën ontspruiten aan de jongensachtige breinen. at te denken van een grote lift in een warenhuis ombouwen naar skihut? VoXXclub doet het. Zo jammer dat wij er op dat moment niet bij waren! Bekijk het filmpje en zie hoe ze in no time de voetjes van de vloer krijgen.

En eerlijk is eerlijk, de lederhosen en de heerlijke muziek, leveren daar een forse bijdrage aan. En Underberg trouwens, die overduidelijk een sponsor is van het zestal.

Kijk zelf en oordeel: de lederhose is echt een mannending

Voxxclub is maar één van de vele nieuwe bands die een flinke scheut nostalgie toevoegen aan hun outfit, maar tegelijkertijd ook een emmer lol. En dan geen onderbroekenlol, maar gewoon echt plezier. Levenslust. En dat slaat vanzelf over als je ernaar kijkt of naar luistert. Dat geldt ook voor de houthakkers en de shuhplatters en al die andere gezond ogende bergmensen die met zo weinig middelen een feest kunnen bouwen. Geef de Beieren een kratje bier en een trekzak en het feest is al in volle gang. De dans is misschien traditioneel, maar ook weer blijvend actueel. Net zoals capoeira (een soort dans die lijkt op vechten, maar er is geen contact) voor de slaven in Brazilië een uitlaatklep was omdat ze niet mochten vechten, is de dijenkletser een soort van vechtdans. Tussen mannen, die, uiteraard, vechten om de gunst van een vrouw. Maar in Blumenau keken ze toch wel een beetje verbaasd èn bezorgd toen de mannen van VoXXclub stampend op de banken klommen!

Leave a Reply