Holländische snacks und so

Holland Lederhosen

Mis jij op vakantie ook altijd je bitterballen en je frikandel speciaal? Nou wij wel. Hoewel Duitsland natuurlijk bekend staat om zijn lederhosen, bier und bratwurst, en natuurlijk prätzel, heeft Nederland toch heel wat meer te bieden op het gebied van mode en snacks.  Onze wooden shoes zijn wereldwijd bekend en onze tulpen, die eigenlijk uit Spanje komen idem. Dat is misschien ook wel de reden dat Pim, de lederhosen specialist in Nederland, nog steeds in Nederland woont en niet in Duitsland of Spanje. Want natuurlijk zijn bratkartoffeln mit wurst of hamburgers heerlijk, maar geef toe, veel groenten zitten er niet in. Nee, dan onze bitterbal. Vol met groente en mager draadjesvlees, een echt holländische specialiteit.

Snack vol mit Gemüse

Misschien denk je huh, groente? jawohl!!! De bouillon waarmee je de vulling maakt, zit tjokvol groente. Denk aan wortel, prei, bleekselderij und so weiter. Die groente zeef je er in principe uit, maar de smaak en kracht zit mooi in de bouillon. En die gebruik je weer om ragout te maken. Dat klinkt misschien behoorlijk ingewikkeld en omslachtig, voor wie gewend is een portie bittergarnituur te bestellen bij de vrijmibo, maar toch is de bitterbal in feite eenvoudig te maken en past ook heel erg goed bij ee potje bier.

Bitterbal en bier

Dat laatste is misschien de reden dat de bitterbal eindelijk ook over de grens aanslaat. We hoorden het zelfs op het nieuws, de nederlandse economie krijgt een nieuwe impuls nu ook Duitsland belangstelling heeft voor de kroket en de bitterbal:). Wat een opluchting! ook Nederlanders kunnen nu gewoon op vakantie, zonder dat ze een lading diepvries kroketten in de achterbak moeten meezeulen. Want de Nederlander mag dan wel graag als vrijdenker en avonturier te boek staan, als hij op vakantie is, mist hij zijn kroket.

Snacken op zijn DuitsVoedsel, Lunch, Kroketten, Volkoren

Nee, dan Duitsers. Die eten gewoon wat de pot schaft. Sauerkraut en zuurdesembrot. Komen trouwens speciaal naar Nederland voor die heerlijke broodjes haring en die nog lekkerdere kroket. Maar nu de kroket ook in het buitenland voet aan de grond krijgt, hoeft dat niet meer. Dus waar men nu nog over jubelt, zou best eens een flinke kostenpost kunnen worden. Wat als deze grote culinaire trekpleister zomaar overal verkocht gaat worden? Je zou toch zeggen dat Nederland zorgvuldiger met dit erfgoed zou omgaan. In plaats daarvan kun je de recepten van ALLE snacks gewoon op het internet vinden. Niet alleen kroket en bitterballen, maar ook de kaassouffle en de frikandel.

Europees gesnack in Lederhosen

Waar moet het heen moet met de Nederlandse cultuur als zelfs de snacks niet meer veilig zijn? Er is maar één oplossing en dat is alle grenzen opengooien. Zodat we met zijn allen trots kunnen zijn op het erfgoed van Europa. Geen onderscheid meer tussen Duitsers, Nederlanders, Fransen, Spanjaarden, Italianen, Belgen of Luxemburgers. We creëren gewoon de nieuwe Europeaan. Zo eentje die in Lederhosen, op klompen met op zijn hoofd een baret, een broodje kroket eet en ondertussen olé olé oept. Dat snappen ze in Amerika dan ook waarschijnlijk beter en scheelt ze weer een paar kilometers reizen ( “We did Europe in 10 days:)).

Voor wie zich vast wil verdiepen in al dat lekkers, is hier het portaal naar de snackhemel: http://www.bitterballen.net/recipes/snack/hollandische-frikandel/.

En wie de lederhosen passe, trekke hem onmiddellijk aan, want die heeft tenminste een uitbuikstand. Onmisbaar wanneer je je te goed gaat doen aan een portie zelf gemaakte bitterballen of broodje eigen gedraaide kroket. Want geen feest zonder snacks. Wil je trouwens meer weten over het organiseren van feesten, kijk dan eens op Feestorganisatie Startpagina. Van kleding tot aankleding en muziek!

 

Leave a Reply